Hőmérséklet
Debrecen2023

Debreceniek találkoztak Budapesten

Civil kezdeményezésre, az EKF Debrecen 2023 programmal együttműködve 2017. június 26-án Budapesten szervezték meg a Jövő Debrecene című workshopot.

Az alulról szerveződő esemény célja a fővárosban élő, cívisvároshoz szorosan kötődő fiatalok, egyetemisták, munkavállalók összefogása, akik tanulmányaik, munkájuk, családjuk miatt hagyták el Debrecent.

Kovács Zsolt, az esemény egyik szervezője hangsúlyozta: A jövő Debrecene workshop egy kísérlet arra, hogy az "elszármazott", már életvitelszerűen nem otthon élő cívisvárosiakat összekössük és lehetőséget biztosítsunk az egymással, illetve a várossal való kapcsolattartásra. Ez év nyarán elindítjuk a Cívis Kör kezdeményezést, ami egy online felület segítségével próbálja majd összekötni ezt a közösséget határon innen és túl.

A résztvevők Papp László, polgármester előadásának segítségével betekintést nyerhettek a Debrecenben zajló fejlesztésekbe és megismerhették a város jövőbeni terveit. Debrecen polgármestere elmodta: A kiemelt fejlesztések között találhatjuk a hazánkban egyedülálló, 2019-ben induló, 500 tanulót befogadó Nemzetközi Iskolát vagy a városi tömegközlekedést megújító, országos szinten is kiemelkedő főpályudvari projektet is. Célunk Debrecen régiós szerepének erősítése és európai szinten az egyik legélhetőbb város kialakítása, melynek vonzereje Budapestről és a régióból is a városba tud majd csábítani egyetemistákat, munkavállalókat, családokat. Ez a siker kulcsa – emelte ki Papp László.

A rendezvény keretében Budapesten is bemutatkozott az EKF Debrecen 2023 program. A pályázat egyik célja a Jövő Debrecene találkozóhoz hasonló, Debrecenhez kötődő társadalmi együttműködések ösztönzése. Emellett számos lehetőségről gondoskodik a város közösségi, kulturális életének összefogására, fejlesztésére is. Porkoláb Gyöngyi, a EKF Debrecen 2023 Programiroda operatív igazgatója elmondta: Jelenleg a pályázat tartalmi összeállításán dolgozunk. Szeretnénk minél szélesebb kört megszólítani, hogy olyan programok, kezdeményezések valósuljanak meg, amelyek helyi, régiós, de akár globális problémkra is választ tudnak adni, ezzel támogatva Debrecent. Várjuk a véleményeket, javaslatokat, hiszen ez most minden debreceni pályázata. 

A szervezők összel újabb találkozók megrendezését tervezik a Cívis Kör keretében. Aki pedig nem tud addig várni, ajánljuk figyelmébe a legnagyobb cívisvárosi találkozási pontot, a július 19-én induló Campus Fesztivált.

foto_civiskor_1
foto_civiskor_2
foto_civiskor_3

Ossza meg