Hőmérséklet
Debrecen2023

Legyen Debrecen Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban!

Három nappal azután, hogy a kiírás megjelent az Emberi Erőforrások Minisztériumának honlapján, 2017. február 23-án Papp László polgármester hivatalosan is bejelentette, hogy Debrecen pályázik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre. A bejelentés napja sem véletlen: február 23., azaz 02.23., a cél pedig 2023.

Papp László polgármester abban az intézményben jelentette be az indulást, amely zászlóshajója lesz a debreceni pályázatnak. A Modem megépítését ugyanis a legutóbbi kiírásban vállalta a város. 2010-ben ugyan Pécs lett a kiválasztott, de Debrecen így is teljesítette akkori vállalásait. A Modem mellett többek között megépült a Kölcsey Központ és megújult a Nagyerdei Szabadtéri Színpad is. 2023-ra pedig kívül-belül megújul a Csokonai Színház, befejezik a Latinovits Színház belső kialakítását és egy komolyzenei koncertterem is épülhet. 

– Debrecen vonzza a kultúrát, ezért készen áll arra, hogy Európa Kulturális Fővárosa legyen 2023-ban – hangsúlyozta a polgármester. 

A bejelentés előtt közös nyilatkozatot írt alá a városi közgyűlésben képviselettel rendelkező összes szervezet delegáltja. A nyilatkozatban rögzítették, hogy mindenki elkötelezett a pályázat sikere mellett.

A bejelentés után Gulyás Gábor, a program főtanácsadója bemutatta a pályázat logóját, amelyet a zsűri 98 pályázó több mint 100 alkotása közül választott ki. 

A Modemben felállítottak egy „időgépet” is, amelyben egy kamera segítségével bárki üzenhet a 2023-as Debrecennek. Az időgépet több helyen, például kulturális események helyszínén állítják majd fel, hogy minél többen tudják elküldeni üzeneteiket. A legjobbakból kisfilm készül.  

Legyen Debrecen Európa kulturális fővárosa!

Mi, debreceniek, felelősséget érzünk városunk és tágabb régiónk jövőjéért! Fontosnak tartjuk, hogy Debrecen 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa legyen, ezért a lehető legszélesebb összefogást kezdeményezzük!

A mai napon Debrecen város közgyűlésében képviselettel rendelkező szervezetek delegáltjaiként kinyilvánítjuk, hogy mindannyian fontosnak tartjuk az együttes fellépést azért, hogy a 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa címet Debrecen nyerje el. Közéleti szereplőként a város ügyeivel foglalkozunk, közös nyilatkozatunk alapja Debrecen iránti elkötelezettségünk. 

Tisztelt debreceni polgárok!

Arra kérjük Önöket, hogy vegyenek részt a pályázat elkészítésében, s támogassák Debrecent, hogy közösen elérhessük a célunkat!

Debrecen, 2017. február 23.

modem-kulturalis-fovaros-PL_12
modem-kulturalis-fovaros-PL_22
modem-kulturalis-fovaros-PL_3
modem-kulturalis-fovaros-PL_7
modem-kulturalis-fovaros-PL_29
modem-kulturalis-fovaros-PL_28
modem-kulturalis-fovaros-PL_38
modem-kulturalis-fovaros-PL_59
modem-kulturalis-fovaros-PL_1

Fotók: Miskolczi János

Ossza meg