Hőmérséklet
Díjazottak

Debrecen Város Hajós Alfréd-díja

Debrecen Város Hajós Alfréd díja adományozható a versenysportban, a szabadidősportban, az utánpótlás-nevelésben, a sportvezetői, edzői szakterületeken magas színvonalú munkát végzőknek, valamint azon sportolóknak, akik kimagasló eredményeket értek el, illetve azoknak akik a testnevelés és a diáksport terén éveken keresztül kiemelkedő sportszakmai, oktatói munkájukkal maradandó értékeket nyújtó tevékenységet folytattak. (egyéneknek és közösségeknek egyaránt.)

2017

Cserfalvi István – kosárlabdaedző

Ózdi születésű kosárlabdaedző 1974-ben trénerként kezdte szakmai pályáját. Elhatározása, hogy egy erős, országosan is jegyzett fiú kosárlabda szakosztályt hozzon létre, szívós munkájának köszönhetően megvalósult. 1980-ban a Városi Sportiskolán belül megalapította a fiú kosárlabda szakosztályt. Edzőként, majd a Debreceni Sportiskola szakmai igazgatóhelyetteseként egyaránt kiemelkedő színvonalú munkát végzett. 2006 óta kizárólag utánpótlás-csapatokat edz. Növendékeivel szemben magas követelményt támasztott mind emberi, mind szakmai szempontból. A fényes sikerek, amelyet a fiú szakosztállyal, valamint a leány kadett korcsoporttal elért, igazolják hitvallását a sportról és a sportolói magatartásról. Csak a kemény, kitartó és következetes munkában hisz, s ezt az értékrendet plántálja növendékeibe is. A gyerekek szülei egyik évben elismerésként egy könyvvel lepték meg, amely az átélt élmények megörökített pillanatait tartalmazza. Bár hosszú ideig foglalkozott felnőttekkel, szívéhez igazán közel az utánpótlás nevelése áll. Legjelentősebb sikerei: a Vadkakasok csapatával elért magyar bajnoki II., valamint Magyar-kupa II. és III. helyezés. Sportiskolás edzőként csapataival szinte minden évben döntős volt az országos bajnokságban.

Dombi Tibor – hétszeres magyar bajnok labdarúgó

A debreceni labdarúgás egyik kiemelkedő alakja. Hozzáállása, elhivatottsága, a pályán mutatott elszántsága miatt a helyi közönség egyik kedvenc játékosa volt. Korán megismerkedett a sporttal. Atletizált, valamint a birkózást is kipróbálta. Tíz éves korában döntött véglegesen a labdarúgás mellett. Ekkor kezdődött el sikeres pályafutása a Sárrétudvari Bocskai színeiben. 1988 és 1991 között a Debreceni Sportiskola labdarúgója volt. A DVSC-hez tizenhét éves korában került. Két másodosztályban töltött szezon után tagja volt az NBI-be feljutott csapatnak. A hazai NBI-ben csak a DVSC-ben játszott, összesen 437 élvonalbeli mérkőzésen, amely a legtöbb a DVSC történetében. 32 gólig jutott. 41 évesen lépett utoljára pályára a legmagasabb osztályban. Pályafutása során Németországban és Hollandiában is focizott. A magyar olimpiai válogatott tagjaként ott volt 1996-ban az atlantai játékokon. 35 alkalommal ölthette magára a magyar válogatott mezét. Játékosként a Loki csapatával minden hazánkban elnyerhető trófeát elhódított legalább egyszer. Hétszeres magyar bajnok, ötszörös kupagyőztes, ötszörös szuperkupa-győztes, egyszeres ligakupa-győztes. Szerepelt a Bajnokok Ligájában és Európa-ligában. 2003-ban elnyerte a legjobb debreceni focistának járó Zilahi-díjat. Jelenleg a Debreceni Labdarúgó Akadémia U17-es csapatának másodedzője.

2016

Gondáné Fórián Csilla – 42-szeres magyar bajnok tollaslabdázó, egykori olimpikon

18 éves kora óta a felnőtt válogatott tagja, s a mai napig aktívan sportol és versenyzik. Minden idők legsikeresebb magyar tollaslabdázója. Egyéniben háromszor, női párosban tízszer, vegyes párosban tizenegyszer és csapatban – a Debreceni TC-DSC-SI-vel – tizennyolcszor nyert magyar bajnoki címet. Az 1992-es barcelonai olimpián egyéniben és női párosban – Dakó Andreával az oldalán – is részt vett. Kilencszer választották meg Magyarország tollaslabdázójának. Az utóbbi években szenior világ- és Európa-bajnokságokon állhatott dobogóra arany-, ezüst- és bronzérmesként egyéniben és párosban egyaránt. 2013 óta két szenior EB arany- és egy ezüstérmet nyert, illetve három VB ezüstöt és egy bronzot szerzett. 26 éve dolgozik pedagógusként, ebből 16 éve az Epreskerti Általános Iskola nevelője. Jelenleg az 1. a osztályfőnöke. Magyart, matematikát és testnevelést tanít, utóbbit felső tagozaton is. Tanítványait rendszeresen felkészíti különböző versenyekre. Atlétika, tollaslabda, rajz, nyelvtan, matematika, rejtvényfejtés szerepel a palettán, de a szívéhez legközelebb a vers- és mesemondás áll, s ezeken a versenyeken is szép sikereket érnek el az általa felkészített gyerekek.

Kövérné Fejes Anikó – testnevelő, szakedző 

Egész életútját a sport szeretete, művelése és továbbadása határozta meg. 1983 óta aktív szereplője a debreceni sportéletnek, az élsport, az iskolai testnevelés, a szabadidős sport területén egyaránt. A tényleges edzői tevékenység mellett bemutatókat, konferenciákat szervezett, és szaktanácsadóként is dolgozott. 2000-től a Hajdú-Bihar Megyei Testnevelő Tanárok Egyesületének elnöke. A gyorskorcsolya-utánpótlásnevelésben kimagasló eredményeket ért el. Tanítványai az országos gyorskorcsolya diákolimpián, junior és felnőtt versenyeken szereztek bajnoki címet, illetve számos nemzetközi versenyen képviselték városunkat. Versenybíróként részt vett gyorskorcsolya- és atlétikaversenyeken, 2007-től pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kijelölt vizsgaelnöki feladatokat is ellát. 2013-ban a Debrecenben rendezett gyorskorcsolya-világbajnokság szakmai feladatainak végrehajtásában is részt vett. 2015-ben a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség és Debrecen városa által közösen rendezett országos gyorskorcsolya-diákolimpia szakmai vezetője volt. A sport szeretetét, az egészséges életmódot minden nagyobb rendezvényen aktívan képviseli.

2015

Hegedűs Gábor – labdarúgó szakedző

1977-ben végezte el a Testnevelési Egyetemet. Először a Tóth Árpád gimnáziumban, majd a Tanítóképző Főiskolán tanított. Közben az akkori DVSC NBI-es labdarúgó csapatának volt pályaedzője. 1989/90-ben az olaszországi Pescara utánpótláscsapatához szerződött. Hazatérve alapította meg az Olasz Focisulit. Az elmúlt 15 évben több ezer gyerek tanulta és szerette meg általa a labdarúgást, és olyan játékosokat nevelt ki, mint a DVSC-ben játszó Máthé, Dzsuzsák, a Diósgyőrben játszó Tisza Tibor, vagy  Balogh János kapus. A gyerekekkel számos nemzetközi tornán vett részt, sikeresen képviselve a debreceni sportéletet. 15 éve minden augusztusban megrendezi a Város nagydíjáért a Karnevál Kupa nemzetközi gyermek labdarúgótornát. A megyében a Bozsik program irányítója, amely az Olasz Focisulihoz hasonló piramisrendszerű kiválasztási módszert alkalmaz. 1992 óta korosztályos válogatott felkészítő edző. Jelenleg EB-re készül a 17 éves korosztályos válogatottal. Egyedüli utánpótlás-szakember tagja az MLSZ edzőbizottságának.

Krasznai Róbert – szeniorúszó, edző

Úszóversenyzőként többször nyert korosztályos magyar bajnokságot. 1957-59 között magyar válogatott kerettag volt. A mellúszás mellett katonaként gyorsúszásban és folyamúszásban ért el kiváló eredményeket, s lett magyar hadsereg bajnok. 1966-ban vízilabda sportedzői szakképesítést szerzett. 1998-2002 között a megyei úszószövetség elnöke, s ebben az időszakban jelentős szervező munkákat végzett. Az elmúlt 20 esztendő alatt 40-szer volt senior magyar bajnok úszásban. Az utolsó tíz évben senior EB-ken ért el kimagasló, dobogós eredményeket (Anglia, USA, Kanada, Olaszország, Csehország, Németország, Spanyolország). Több mint fél évszázada meghatározó személyiség Debrecen úszó sportjában. 

2014

Kurunczi Zoltán veterán rúdugró

15 éven keresztül volt megyei válogatott, hármasugrásban és tízpróbában hétszeres vidékbajnok.  1983-tól szenior atléta, megszámolhatatlan országos bajnoki címe mellett folyamatos résztvevője a nemzetközi és világversenyeknek.  Veterán világ- és Európa-bajnoki címe mellett több dobogós helyezést ért el rúdugrásban. Számos világversenyen öregbítette városunk hírnevét, a mai napig meghatározó egyénisége a hazai atlétikai életnek. 

Korcsinszky György – a Debreceni Hoki Klub tiszteletbeli elnöke

A Hajdú-Bihar Megyei Jégsport Szövetség elnöke, több évtizede meghatározó személyisége Debrecen jégsport életének. Mint sportvezető, szervező múlhatatlan érdemekkel rendelkezik mind a „jeges sportágak” elterjesztése és népszerűsítése, mind a város jégkorong sportjának megalapozása és fejlesztése terén. 1989-ben alakult meg a Debreceni Amatőr Hoki Klub. Az alapítók Korcsinszky Györgyöt választották meg a klub elnökévé, aki azóta tölti be ezt a pozíciót. A Debreceni Amatőr Hoki Klub három alkalommal jutott fel az első ligába. A fiatalabb korosztályokban növekszik a sport bázisa, köszönhetően az átgondolt folyamatos utánpótlás-nevelő munkának, s az új jégcsarnoknak is, melynek léte alapvetően meghatározza a sportág fejlődését, lehetőségeit városunkban. Korcsinszky György áldozatos munkája révén szinte a semmiből jött létre ez a szervezet, ahol gyermekek százai tanultak meg korcsolyázni és jégkorongozni. Jelenleg már öt korosztályban folyik a gyermekek képzése, és a különböző versenyeken sikeresen szerepelnek. Nagy szerepe van Debrecen jégkorong sportjának fejlesztésében is.

Tihanyi Sándor – salakmotor versenyző

Subi – ahogy salakos körökben becézik – a salakmotorsport nagy generációjának tagja. Sportszeretete, kitartása és sikerei nemcsak szűkebb pátriájában tették rendkívül népszerűvé, hanem országosan is a szakma, a salakmotoros versenyzők egyik példaképévé vált.

A salakmotoros a hazai bajnoki elsőségek és sikerek mellett nemzetközi szinten is letette névjegyét, hiszen többek között páros világbajnoki bronzéremmel, egyéni világbajnoki szerepléssel és Európa-bajnoki finalistás helyezésekkel büszkélkedhet. A páros világbajnoki bronzérem hosszú ideig az egyetlen világbajnoki medálja volt a magyar motorsportnak. 

1988-ban fő versenyzőként, majd 1990-ben tartalékként volt részese a legjobbak küzdelmének. Az 1990-es esztendő több okból is nagyon fontos dátum a Gázvezeték utcai stadion életében, hiszen ekkor láthatták vendégül a hajdúságiak a sportág történetének egyik legkiemelkedőbb alakját, a dán Hans Nielsent. Az Európa-bajnoki döntőkön 45 évesen, egyedüli magyarként szerepelt a kontinens elitjében. A leglátogatottabb hazai versenyen, a Debrecen Nagydíjon megszerzett első helyek is kiemelkedő eredmények, illetve a szlovéniai Krskóban megrendezett hagyományos derbi, a Babic-emlékverseny, ahol háromszor diadalmaskodott a Pedersen testvérek, a későbbi világbajnok előtt.  A jubileumi, 40. alkalommal megrendezett salakmotoros Debrecen Nagydíjon Tihanyi Sándor szintén előkelő helyen zárt. Subi a versenyzés mellett a tehetséges fiatalok felkutatásával, nevelésével újra megmutathatja a világnak, hogy a magyar salakmotor sportnak helye van a világ speedway térképén.

2013

Serra György – a DHSE-PMD Vívó Klub ügyvezető igazgatója

A DHSE-PMD Vívó Klub ügyvezető igazgatója, nemzetközi versenybíró. Kitartó munkával és nagy odaadással fejleszti a vívó sportágat városunkban. A 10 év erőfeszítéseinek eredményeként mára a DHSE-PMD Vívó Klub egy olyan modern létesítménnyel rendelkező klubbá vált, ahol naponta 300 sportoló edz több válogatott edző irányítása mellett. A 2009-ben átadott Békessy Béla Vívócentrum 2011-től a mozgáskorlátozottak részére is megnyitotta kapuit oly módon, hogy a speciális feltételeket és eszközöket biztosít.

Serra György elszántságának köszönhetően több debreceni köznevelési intézményben a testnevelés órák keretében is megismerkedhetnek a diákok a vívás alapjaival. A sikeres szakmai munka eredményeképp a debreceni vívók jelentős sikereket értek el korosztályos nemzetközi és hazai versenyeken egyaránt.

Varga István – világválogatott kézilabdázó

A világválogatott kézilabdázó 1973 óta él Debrecenben. 1974-78 között a Debreceni Dózsa játékosa. 1975-ben elnyerte a magyar bajnoki címet, melyet 1977-ben egy harmadik, majd 1978-ban egy második hely követett. 

Válogatottként három világbajnokságon és két olimpián vett részt. Pályafutása során ötszörös magyar bajnok, háromszoros kupagyőztes, hatszoros magyar gólkirály volt.

Külföldön német csapatoknál játszott, majd aktív játékos-pályafutásának befejezése után a Debreceni Dózsánál vezető beosztást töltött be.

Több évig tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottságnak. A sport területén végzett kimagasló munkájáért megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Tiszti Keresztje kitüntetést. Jelenleg az Európai Kézilabda Szövetség ellenőre. 

2012

Csősz Imre

1978-ban ismerkedett meg a cselgáncs sportág alapjaival. Tehetsége hamar kibontakozott, hiszen a Debreceni Sportiskola színeiben korosztályos magyar bajnokságokat nyert. Eredményeinek köszönhetően hamar válogatott kerettag lett. 1983-1987 között a Debreceni Dózsa, majd 1997-től 2000-ig a Fun Budo Sportegyesület sportolójaként versenyzett, így teljes versenyzői pályafutása Debrecenhez kötődik. Három nyári olimpián képviselte hazánkat. 1992-ben Barcelonában 3. helyen végzett a +95 kg súlycsoportban. Ezen kívül részt vett az 1996-os Atlantai, valamint a 2000-es Sydney játékokon. Világbajnoki 3. helyezést ért el 1991-ben, valamint 5. helyezést 1995-ben. Ugyanebben az évben a magyar cselgáncs sport hatodik Európa-bajnoki arany érmét szerezte meg, melyet egy harmadik helyezés követett az 1998-as Európa-bajnokságon. Kilencszeres felnőtt magyar bajnoki címmel rendelkezik. 2000-ben vonult vissza az aktív sporttól, és ezt követően folyamatosan figyelemmel követte Debrecen város sportéletét, valamint a cselgáncs sportág helyzetét. Egy évig töltötte be a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola cselgáncs szakosztályának technikai igazgatói pozícióját. Sportolói pályafutását követően önkormányzati képviselő lett és tagja volt Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése Sportbizottságának.

Risztov Éva

Úszó, olimpiai bajnok, háromszoros világbajnoki ezüstérmes, hatszoros Európa-bajnoki ezüstérmes, ötvenhétszeres országos magyar bajnok. Hódmezővásárhelyen kezdte sportpályafutását.  Tehetségével hamar kitűnt, mindössze 13 éves volt, mikor megszerezte első felnőtt magyar bajnoki címét. A 2000-es évek első felére - a Budapesti Spartacus sportolójaként - a magyar úszósport első számú női versenyzőjévé nőtte ki magát, amit a világversenyeken elért dobogós helyezései is bizonyítanak. 2005 őszén visszavonult a versenyzéstől, majd 2009-ben a Debreceni Sportcentrum versenyzőjeként tért vissza. Különleges tehetségét bizonyítja, hogy nem csak hosszútávúszásban, hanem a medencében is szép sikereket ért el. Az idei évben a Debreceni Úszó Európa-bajnokságon 800 méteres gyorsúszásban bronz-, míg 1500 méteren ezüstérmet nyert. Élete legnagyobb eredményét a 2012-es Londoni Olimpián érte el, ahol a 10 km-es nyíltvizi úszásban olimpiai aranyérmet szerzett. Jelenleg a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának igazgatásszervező szakos hallgatója.

2011

Herczeg András – labdarúgó, edző

Vezetése alatt a DVSC labdarúgócsapata legnagyobb sikereit érte el a hazai és a nemzetközi porondon egyaránt. Gyermekkorában a Debreceni Sportiskola játékosaként ismerkedett meg a labdarúgással. A Debreceni Sportiskolából egyenes út vezetett a DVSC felnőtt csapatához, ahol öt évet töltött el. Legnagyobb sikere az NB II-es bajnokság megnyerése volt a debreceni csapattal. 1974−1988 között több labdarúgócsapatban is megfordult, játszott Hajdúszoboszlón, Hajdúböszörményben, illetve Karcagon is. Visszavonulása után, 1988−1995 között a Debreceni Sportiskolában edzősködött. A sikeres szakmai munkája eredményeképp 1994-ben a DVSC felnőtt csapatának pályaedzője lett Garamvölgyi Lajos, majd Dunai Antal mellett. 1997 áprilisától másfél évig a DVSC felnőtt csapatának vezetőedzője. 1998−1999 között pedig Dunai Antal mellett az olimpiai válogatott szakmai stábjában kapott helyet. 2001-ben szerződött Tiszaújvárosba, de a rövid kitérő után visszatért a debreceni utánpótlás-neveléshez, illetve a debreceni fiókcsapatként működő Létavértes vezetőedzőjeként dolgozott. 2004−2007 között ismételten a DVSC pályaedzője, majd 2007−2010 között a „Loki” klubmenedzsere volt. Kiváló szakmai munkáját jelzi, hogy ötszörös magyar bajnok, kétszer Magyar Kupa-győztes, kétszeres Szuper Kupa-győztes. A magyar futball elmúlt tíz évének legnagyobb eredményét produkálva a 2009−2010-es szezonban a Bajnokok Ligája, a 2010-2011-es szezonban pedig az Európa Liga főtáblájára vezette a DVSC csapatát. Jelenleg a Debreceni Labdarúgó Akadémia Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Orendi Mihály

1999 óta Debrecen sportéletének meghatározó egyénisége, a Debreceni Sportcentrum Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Pályáját testnevelő tanárként, illetve szakedzőként kezdte. Az újfehértói gimnáziumban végzett áldozatos munkájának eredménye egy középiskolai országos bajnoki cím atlétika, illetve megyei bajnoki cím kosárlabda sportágban. Eltökéltségének és találékonyságának kitűnő példája annak a futópályának a megálmodása és megvalósítása, amely a gimnáziumot és a helyi kollégiumot kötötte össze, megteremtve ezzel a helyi atlétika sportág alapjait. Az 1980-as és 90-es években Nyíregyházán dolgozott, ahol a városi stadion vezetője lett. Fő szervezője volt a Nyíregyházán megrendezésre kerülő 1995. évi Junior Atlétika Európa-bajnokságnak. Az ezredfordulót követő egy évtized alatt munkájának köszönhetően Debrecen városa felkerült a világ sporttérképére. Szervezője volt hat világbajnokságnak, tizenegy Európa-bajnokságnak, számos nemzetközi és hazai sporteseménynek. Munkája során kiemelt figyelmet fordított az utánpótlás-nevelésre. A magyar sportiskolák között, valamint a felnőtt nemzetközi és hazai mezőnyben a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola versenyzői évek óta számtalan kiemelkedő eredményt érnek el. Jelenleg tizenkét szakosztályban 1200 gyerek sportol nap mint nap a sportiskola keretei között. Több sportág felkarolásában (atlétika, triatlon, úszás) és városunkban történő meghonosításában vállalt szerepe példaértékű mindannyiunk számára. Az olimpiai mozgalomban végzett munkájáért 2008-ban MOB kitüntetést vehetett át.

2010

Giczei Csaba – egykori atléta, atlétaedző

Személye meghatározó Debrecen város atlétikai életében. Az 1970-es évekig versenyző, majd az aktív sportolás befejezése után edző. Szakmai tekintélyének köszönhetően a városi és megyei versenyeken bíróként, szervezőként működik közre. Számtalan országos bajnokságon is részt vett. Technikai igazgatója volt 2001-ben az Ifjúsági Atlétikai Világbajnokságnak, a 2006-os Utcai Futó Világbajnokságnak, valamint a 2007. évi U23 Atlétikai Európa-bajnokságnak. Tanítványai közül többen vettek részt nemzetközi nagy versenyeken, jelenlegi versenyzői Koroknai Tibor, Koroknai Máté és Papp Attila. 1990-ben elnyerte a Magyar Atlétikáért Díj bronz fokozatát, 1998-ban és 2002-ben pedig a Magyar Atlétikáért Díj ezüst fokozatát nyerte el. Eredményei az elmúlt ötven évben Debrecen atlétikai sportágának minden lényeges elemét tartalmazzák. 

Szabó Sándor

Tizenhárom éves korában ismerkedett meg az ökölvívással Hajdúhadházon. Versenyzői pályafutása legnagyobb eredményeként a DVSC színeiben vasutas magyar bajnokságot is nyert. Az aktív versenyzés felhagyása után sem szakadt el az ökölvívó sportágtól. Támogatóként, majd 1998-tól sportvezetőként irányítja a debreceni ökölvívó egyesületet. A DVSC Ökölvívó Kft.-nek jelenleg is több mint száz aktív versenyzője van Debrecenben és a megye területén négy kihelyezett helyszínen működő szakosztályban. A sportolók nagy része hátrányos helyzetű családok közül kerül ki. Szakmai munkájának eredménye több magyar bajnoki első helyezés, valamint a válogatott ökölvívók eredményei. Emeljük ki Kalucza Norbertet, aki 2008-ban képviselte hazánkat a Pekingi Olimpiai Játékokon.

2009

Ráthonyi Tamás

A Tóth Árpád Gimnázium testnevelő tanára, országosan ismert kosárlabdaedző. Pályája elején atlétikával is foglalkozott, tanítványai diákolimpiai bajnokságot nyertek. Igazán nagy sikereit a gimnázium kosárlabda csapataival érte el. 2001 és 2003 között négy országos diákolimpiai bajnokságot nyertek meg. 2007-ben edzőként már a 13. bajnoki aranyérmét szerezte meg. Az utánpótlás mellett komoly szerepet vállalt abban, hogy a debreceni férfi kosárlabda a magyar bajnokság legmagasabb osztályában szerepelhessen. 2003-ban a Debreceni Vadkakasok vezetőedzőjeként a Magyar Kupában az ezüstéremig vezette csapatát. 1995 óta a Debrecen Városi Diáksport Bizottság Intéző Bizottság tagja.  Kiváló szakmai és pedagógiai felkészültségével, fanatikusságával meghatározó egyénisége Debrecen város kosárlabdaéletének. Az utánpótlás-nevelésben, az edzői szakterületen és a testnevelés és diáksport területén - éveken keresztül - kifejtett magas színvonalú tevékenysége alapján javasolják a kitüntetésre. 

Sándor Tamás

Debrecenben született. Tehetségét korán felfedezték. 17 éves sem volt, amikor 1991-ben lehetőséget kapott, hogy bemutatkozzon az NB I-ben, Nagykaposi Elemér csapatában. Tehetségének köszönhetően a NB II-ben vezéregyénisége volt a csapatnak, segítségével két év múlva ismét az első osztályban versenyzett a „Loki”. 1993-ban már az egyik legtehetségesebb magyar labdarúgóként tartották számon. 1996-ban tagja volt az Atlantai Olimpiára kijutott válogatottnak. 1994-2000 között 11 alkalommal öltötte fel a címeres mezt. Hazánkban csak a Debrecen csapatában szerepelt, ahol több mint 80 gólt szerzett bajnoki mérkőzéseken. Légiósként megfordult Olaszországban a Torino játékosaként. Onnan Törökországba, a Genclerbirligi csapatához került kölcsönbe. Innen a Beitar Jeruzsálembe vezetett az útja, amely együttessel kupadöntőt játszott. 4-szer volt az év labdarúgója Magyarországon. Vezéregyénisége volt a sikert sikerre halmozó „Loki” gárdájának. Klubhűsége miatt nagyon népszerű a szurkolók körében. A többszörös Magyar Bajnok, Magyar Kupa győztes, Magyar Szuperkupa győztes labdarúgó 2008-ban vonult vissza az aktív sportélettől. Szima Gábor szerint a klub történetének legjobb játékosa volt.

2008

Puskás Pál 

Ma is aktív szenior úszó, 68-szoros szenior országos bajnok, 14 hivatalos országos csúcs fűződik a nevéhez. Korcsoportjában világranglista vezető, 2007-ben 100 m-en, 200 m-en, 400 m-en és 800 m-en is szenior Európa-bajnok lett. Az utánpótlás nevelésben végzett munkáját tükrözi a Diáksportért kitüntetés elnyerése. 1975-től versenybíró; 1983 és 1996 között a Hajdú-Bihar Megyei és Debrecen Városi Úszószövetség elnöke.

Szombathy András

Az Eötvös Utcai Általános Iskola tanáraként országszerte ismert diáksport egyesületet hozott létre. A kiváló szakmai munka lehetővé tette, hogy 2006-2007-ben az Eötvös DSE az országos felnőtt röplabda bajnokság legmagasabb osztályában is elindulhasson. A nemzetközi ismertséget a már 12 alkalommal megrendezett Eötvös Kupa hozta meg számára, amely mára Kelet-Európa legnagyobb röplabda utánpótlás versenyévé nőtte ki magát. 2008-ban az eseményen 21 ország 15 női és férfi csapata vett részt. Szombathy András nyolc éve tagja a Hajdú-Bihar Megyei Sportszövetségek Szövetsége Intéző Bizottságának és a Hajdú-Bihar Megyei Röplabda Szövetség Elnökségének. 2005 óta az Eötvös Utcai Általános Iskola igazgatói posztját is betölti.

2007

Dr. Fésüs László

Nyugdíjas testnevelő. A DOTE testnevelő tanáraként, Dr. Horváth Sándor egyetemi adjunktussal az országban egyedülállóan beindították a szív- és érbetegek mozgásterápiás rehabilitációját. 1988-tól önálló rehabilitációs szakosztályt működtetett. A tapasztalatokat közzétéve, az egész országban elterjesztették módszerüket. Jelenleg is közel 200 beteggel dolgozik a Debreceni Szív Egyesületben. A torna sportágban jelentős sportolói múlttal büszkélkedhet. Közel 30 évig torna edzőként tevékenykedett, a Debreceni Egyetemi Atlétikai Clubban, kimagasló országos és nemzetközi eredményekkel. A torna sportágban szövetségi, vezetőségi társadalmi munkát végzett évtizedeken keresztül. Számos tudományos közleménye jelent meg, közülük például a „Testépítés, izomfejlesztés” című könyv 1988-ban a siker könyvlista élén szerepelt. Debrecen sporttörténetének egyik feldolgozója.

Szabó Elemér

A súlyemelést 1956-ban kezdte a DVSC-ben, sportpályafutása során a hazai bajnoki címek mellet Európa-bajnoki harmadik, továbbá világbajnoki hatodik helyezést ért el. 1977-től a DVSC edzője, tanítványai folytatva mesterük eredményes szereplését több felnőtt és utánpótlás világversenyen értek el kiemelkedő eredményt. A DVSC-ben megszüntetett   súlyemelő szakosztályt újraélesztette, önálló egyesületet alapítva a nehéz anyagi körülmények ellenére az idei felnőtt Magyar Bajnokságon tanítványai két második helyezést értek el. Közel 20 éve a Hajdú-Bihar Megyei Súlyemelő Szövetség elnöke. 

2006

Fekete Zsolt

A Testnevelési Egyetem tanári és cselgáncs szakedzői karának elvégzését követően hazatér Debrecenbe, majd a Dózsa Sportegyesületnél közreműködésével megalakul a cselgáncs szakosztály.  Jelentős szerepe van e szép küzdősport debreceni meghonosításában. Az egyre jobb eredmények és a növekvő létszám eredményeként a szakosztály önálló edzőcsarnokot kap. Az első tehetségek közül tanítványai Vékony Tamás, Tündik László, Mester Attila, Bosnyák Károly, Vass Barna és Hosszú Kálmán értek el kiváló eredményeket, több országos egyéni bajnokságot és értékes helyezéseket szerezve. 1978-ban a felnőtt csapat felkerült az első osztályba. A sok jó eredménynek köszönhetően 1981-ben Debrecen megkapta a Felnőtt Európa Bajnokság, majd 1985-ben az Ifjúsági Barátság verseny rendezési jogát is. Egyéniben és csapatban is az ország élvonalába került sok kiváló képességű versenyző.  Országos egyéni bajnokságot a szakosztály tagjai különböző korcsoportokban több mint 100 alkalommal nyertek. Kiemelkedő versenyzője volt Csősz Imre, aki olimpiai és világbajnoki III., és európa-bajnoki I. helyezést ért el.

Nádházi Sándor

1977-től szolgálja a debreceni úszó sport fejlődését, tevékenysége kiemelkedő. A Rentka László által elkezdett iskolai úszás-oktatási programot folytatva tanítja az óvodásokat és iskolásokat az úszás alapjaira. E program megszervezésében jelentős szerepet vállal. Eddigi tevékenysége során közel 20 ezer emberrel ismertette meg az úszás örömét. Havi rendszerességgel szervez vasárnaponként játékos vizivetélkedőt az általános iskolai korosztály részére. Jelentékeny (kb. 5000 fő) azok száma, akiknek a rehabilitációjában sokat segített türelme és hozzáértése. Oktatást tart és versenyeket szervez mozgássérültek részére. Életmódja példaként áll tanítványai előtt.

2005

Komáromi Ákosné – szakágvezető (megosztott díj)

1981 decemberétől lett edzője a DMVSC női kézilabda csapatának. Következetes, színvonalas munkájának eredménye hamar megmutatkozott. A Loki hirtelen nagyot ugrott a bajnoki tabellán. A szisztematikus csapatépítés, a korszerű edzésmunka hatására 1985-től óriási sikersorozatot produkált a női kézilabda csapat. Megnyerte a Magyar Népköztársasági kupát, 1986-ban az EHF Kupában II. lett. 1987-ben veretlenül lett magyar bajnok és kupagyőztes. Az elkövetkező években is a magyar és a nemzetközi mezőny egyik meghatározó együttese a csapat. Sok játékos tette le a névjegyét a magyar válogatottakban (felnőtt, junior, ifjúsági). Szántó Anna és szilágyi Katalin helyet kapott a világválogatottban is. Komáromi Ákos útmutatása alapján került megszervezésre a női kézilabda utánpótlás nevelése. A DVSC játékosállományának többsége évek óta saját nevelésű versenyzőkből áll. Komáromi Ákos érdemei elévülhetetlenek a DVSC-s lányok hazai és nemzetközi sikereiben. 

Komáromi Ákos – mesteredző, sportvezető (megosztott díj)

1981-től napjainkig a Debreceni Sportiskola női kézilabda szakosztályának szakág vezetőedzője. 24 éves munkássága nyomán az ország egyik legeredményesebb, legszervezettebb utánpótlás nevelő szakosztálya lett a DSI női kézilabda szakága. A sportági osztályok kialakításával az évek során nagyon sok tehetséget fedezett fel, nevelt ki. A DSI és a DVSC ifjúsági, serdülő csapatai nemcsak hazai, hanem külföldi versenyeken is az élmezőny állandó résztvevője lettek.  Az iskolai sportban is megmutatkoztak az eredmények, a diákolimpiákon, középiskolás Világjátékokon a Hyunyadisok és az Irinyisekm mindig döntősek voltak. Komáromi Ákosné a DSI ifjúsági csapata mellett a DVSC NB I. női kézilabda csapatának pályaedzőjeként segítette férje munkáját. A Komáromi házaspár munkája nyomán a DVSC és a DSI női kézilabda szakosztályai között nagyon szoros, eredményes együttműködés alakult ki, ami a tehetségek töretlen fejlődését, a csapatok eredményességét szolgálták, szolgálják.

Póser Pál – röplabdaedző, sportvezető

1948-ban kezdte a röplabdázást iskolai tanulmányai idején. A DEAC  (akkor még Haladás) játékosa lett hamarosan. Csapata 1957-ben került fel az NB I-be. Az élvonalbeli játékot 1964-ben fejezte be. Az aktív játék mellett, s azt követően is edzői feladatokat látott el, A 60-as években a DASE, 1979-től 10 éven át a Debreceni Kinizsi NB II-es csapatánál. 1992-ben az újjáalakult DEAC férfi csapatához került. Az NB II-es csapat 2002-ben bajnokságot nyert, s 2004-ig az NB I-ben szerepelt. Folyamatosan részt vállalt, már játékosként a Hajdú-Bihar Megyei Röplabda Szövetség munkájában. Főtitkára lett, majd 1964-től, 40 éven át töltötte be a szövetség elnöki posztját, egészen 2005 januárjáig.

2004

Garamvölgyi Lajos – edző

1979-ben került Debrecenbe labdarúgó játékosként. Először a DMVSC-ben, majd a Debreceni Kinizsiben játszott. 1989 óta kisebb megszakításokkal edzői feladatokat látott el. Jelentős szerepe volt abban, hogy a DVSC újra felkerült az NB I-be, ahol 1994-ben 3. helyen szerepelt. Mindezek eredményeként a csapat kijutott a nemzetközi porondra, az UEFA kupába. 1994-1995-ben megnyerték a Magyar Kupát. 1998-ban a DVSC edzőjeként ismét sikeres szerepléshez segíti a csapatot, az előző év 13. helyéről az 5. helyre kerül. Jelentős érdemeket mondhat magáénak az utánpótlás nevelésben. Edzősége alatt kapott szárnyat számos élvonalbeli futballista. Szívóssága, eredményessége, sportszeretete példaképül állítható.

Dr. Süvöltős Mihály – válogatott kézilabdázó

Már általános iskolásként kitűnt nagyszerű labdaérzékével. Fogarasi József, később Nagy Jenő testnevelő tanárok irányításával kezdett kézilabdázni. Igazolt versenyző a DATE Sportegyesületében lett, majd néhány év után a Debreceni Dózsa csapatának sikeres kézilabdázója. Kiemelkedő szerepe volt abban, hogy csapata a 70-es években ritkaságszámba menően Magyar Bajnokságot nyerjen. Játékával a kézilabda válogatott vezetőinek figyelmét is felhívta, s 1975-ben játszotta első hivatalos mérkőzését nemzeti színekben. 1976-ban Montrealban tagja volt az olimpiai 6. helyezett csapatnak. 1979-ben a Debreceni Dózsa - vezérletével - elnyerte a magyar kupát. A 75-szörös válogatott kézilabdázó klubcsapatától 1984-ben vett búcsút, befejezve aktív pályafutását. A Debreceni Kézilabda SE vezetőségi tagjaként sokat tett azért, hogy városunkban ismét első osztályú férfi kézilabda csapat legyen, ami ez évben megvalósult.

2003

DVSC-Megaforce labdarúgócsapat

A nagy hagyományú egyesület az elmúlt évben ünnepelte alapításának 100. évfordulóját. A labdarúgó csapat kisebb megszakításokkal folyamatosan az első osztályú bajnokságban szerepel, a 2002/2003. bajnoki évben III. helyen végzett, mint a vidék legjobb csapata. Teremben is bizonyította jó formáját, s a Főnix csarnokban lebonyolított döntőben megnyerte a 2003. évi terembajnokságot. Az utóbbi években a hazai és nemzetközi mérkőzéseken kiemelkedő eredményeket ért el. A klub történetében először, 1999-ben sikerült elnyernie a Magyar Kupát, amit két évvel később ismét elhódított. A két első hely és a 2003. évi Magyar Kupa II. hely nemzetközi kupaszereplést jelentett, ezáltal az európai labdarúgásban is letette névjegyét a város csapata. A labdarúgást kedvelő debreceniek közül egy-egy mérkőzést több ezren is megtekintenek, sokszor szűknek bizonyul a vendégcsapatok számára az aréna. A városban legnagyobb népszerűségnek örvendő „Loki" szereplését több tízezren kísérik figyelemmel határainkon innen és túl, ezáltal is népszerűsítve városunk labdarúgását, illetve növelve Debrecen ismertségét a világ számos országában. A DVSC-MEGAFORCE NB l-es labdarúgó csapata jelenleg is többjátékost ad a nemzeti tizenegynek

Gyulai István – a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkára

A neves sportriportert az 1960-as években a Budapesti Honvéd rövidtávfutójaként, 23-szoros bajnokként ismerhette meg az ország sportszerető közönsége. 1970-ben került a Magyar Televízió Sportosztályára, melynek később vezetője lesz. Beválasztják a Nemzetközi Sportújságíró Szervezet elnökségébe, majd 1989-től annak főtitkárává nevezik ki. A 90-es évek közepe óta a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkára. Nagy szerepe volt abban, hogy Debrecen elnyerte a 2001. évi Ifjúsági Atlétikai Világbajnokság rendezési jogát. Az eseményre a világ szinte minden részéről több mint 100 ország képviselői jöttek el városunkba.

A sikeres rendezés kedvező visszhangjának és Gyulai István főtitkár támogatásának köszönhetően az Oláh Gábor utcai Sportcentrum elnyerte az atlétikai sportágban komoly rangot jelentő „IAAF Elit Edzésközpont" címet. Gyulai István Debrecen város sportjának, ezen belül az atlétika sportág fellendítése érdekében nyújtott támogatása példaértékű. Sportdiplomáciai tevékenységével nagyban hozzájárult, hogy Debrecen városát megismerhette a világ atlétabarát társadalma.

2002

Sidó Csaba

Sportolói és edzői pályafutása mindvégig Debrecenhez kötődik. Labdarúgóként a DVSC, Debreceni Honvéd és az MGM Vasas csapataiban szerepelt. Labdarúgó edzői képesítésének megszerzését követően 1972-től az alábbi csapatoknál látott el edzői tevékenységet: MGM Vasas IFI Csapata, DMTE NB II. Csapata, DVSC NB I. IFI Csapata, Debreceni Kinizsi. 1985 óta a Városi Sportiskola labdarúgó edzője. Tanítványai közül száznál is több labdarúgó szerepel különböző korosztályos válogatottakban. Közülük is kimagasló eredményeket értek el a következő sportolók: Sándor Tamás, Dombi Tibor, Madar Csaba, Frida Ferenc, Bernát Csaba, Kovács Norbert.

Dr. Tóth Lajos

1966-től, a Testnevelési főiskola elvégzését követően a város középiskoláiban folytatót sikeres testnevelő tanári munkát. 1984-ben doktorált, 1986-tól a DOTE oktatója. Jelenleg: Debreceni Egyetem újonnan szervezett Testnevelési Koordinációs Központjának igazgatója. Tanári, munkájának célja, hogy az orvostanhallgatók számára olyan sportolási, mozgás lehetőséget  biztosítson, ami nem vezet „kényszerű" óralátogatáshoz. Munkatársaival mindez úgy tudta megoldani, hogy a nagy népszerűségnek örvendő sítáborok, úszóbajnokságok Medikus Kupák rendezvényeit szervezik, népszerűsítik, valamint mind szélesebb körben hozzáférhetővé teszik az orvosok, orvostanhallgatók számára a legkedveltebb sportágakat. Sikeres szervezéssel növelték a teniszpályák számát és kondicionáló termet alakítottak ki. Ugyancsak eredményesen működik a Kardiológián a betegek rehabilitációs tornája, valamin a kredit pontokkal elismert testedzés.

2001

Adorján Zoltán – salakmotor versenyző

Fiatal korában jegyezte el magát a salakmotorozással. A sportág debreceni hagyományait követve már junior versenyzőként Európa Bajnoki döntőbe jutott. Legjelentősebb eredményei: 1990-ben Tihanyi Sándorral párosban világbajnoki bronzérmet szerzett, 

  • 10 alkalommal szerepelt világbajnoki döntőben, 
  • hazai mezőnyben hosszú ideig verhetetlen volt, amit 30 magyar bajnoki aranyérme jelez.
  • Külföldi versenyein tudása legjavát nyújtva, sportszerű versenyzésével méltóképpen képviselte Magyarországot, szűkebb hazáját, Debrecen városát. 

Ez év júliusában fejezte be sikerekben gazdag pályafutását.

Farkas István – vezető testnevelő tanár

Agrármérnöki diplomája megszerzése óta a DATE dolgozója. Közel három évtizedes munkássága során az oktatás, kutatás, valamint ezekkel összefüggő szervezési területeken jelentős eredményeket ért el. Alapvető kutatási területe a baromfitenyésztés. Oktató munkája során az állattenyésztés szinte valamennyi szakterületével foglalkozott. A diákkori munka irányítása révén is rendszeresen kapcsolatot tart hallgatóival. Diákköröseinek egy része előkelő helyezéseket ért el Egyetemi és Országos TDK Konferenciákon. Szerteágazó tevékenységei közül néhány: dékánhelyettesi megbízás, DAB Mezőgazdasági Szakbizottsága Állattenyésztési Munkabizottságának elnöki teendői, minisztériumi szakértői munkacsoportokban, országos és nemzetközi állattenyésztő szervezetek vezetőségében történő közreműködés; kezdeményezés, feladatvállalás a farmer Expo DATE-hoz való telepítéséhez.

2000

Farkas Istvánné – testnevelőtanár, szakedző

A Tóth Árpád Gimnáziumban dolgozott testnevelő tanárként 1995-ig, nyugdíjazásáig, majd a Svetits Katolikus Gimnáziumban folytatta pályafutását.

Több sportágban tevékenykedett a diáksport versenyeken (atlétika, röplabda, torna, triatlon), melyek közül röplabdában ért el kiemelkedő eredményeket. 5 harmadik, 7 második és 9 országos bajnoki cím elnyerésével az ország egyik legeredményesebbje volt a Tóth Árpád Gimnázium csapata. Több utánpótlás és felnőtt válogatott sportoló került ki a keze alól, közülük Bárdi Gyöngyi 300 válogatottságig vitte. A Magyar Diáksport Szövetség és a Debrecen Városi Diáksport Bizottság röplabda szakágfelelőse. Debrecenben számos nagyrendezvény lebonyolításában, előkészítésében vett részt.

Ökrös István – testnevelőtanár, kézilabda szakedző

Tevékenysége meghatározó volt Debrecen város kézilabda sportjának fejlődésében. 15 éven át a Debreceni Dózsa NB.I-es férfi kézilabda csapatának edzője volt kisebb-nagyobb megszakításokkal. Irányításával a csapat 1975-ben az Országos Bajnokság arany-, 1977-ben bronz-, 1978-ban ezüstérmese lett. Testnevelő tanári pályáját a debreceni Dohányipari Technikumban kezdte. Ezt követően a KLTE Gyakorló Gimnáziumának, majd az egyetem Testnevelési Tanszékének tanára. 1999-től a Debreceni Egyetem Testnevelési és Sportközpontjának vezetője.

Tanszékvezetői és magas színvonalú testnevelő tanári munkája mellett jelentős társadalmi feladatokat látott és lát el.

Tóth Ferenc – birkózó edző, sportvezető

1941-ben kapcsolódott be a birkózás vérkeringésébe, a DVSC sportolójaként. A Debreceni Honvéd alapító tagja, birkózó szakosztályának vezető edzője. Tanítványai közül többen is kiemelkedő eredményeket értek el világversenyeken. Ölveti László világbajnoki III., Varga György világbajnoki IV. helyezést, Gáll Henrik Európa Bajnokság I. helyezést ért el. Munkássága és vezetése mellett épült meg a birkózó csarnok. Ő indította útjára az olimpiai bajnokunk, Hódos Imre emlékére rendezett olimpikonok emlékversenyét. Több cikluson keresztül volt a Megyei Birkózó Szövetség elnöke. Jelenleg a Városi Birkózó Bizottság elnöke, a Városi Diáksport Bizottság birkózó szakágvezetője. 72 éves kora ellenére a város egyetlen birkózó szakosztályának (Petőfi DSK.) aktív vezetője, edzője.

1999

Bradács Miklós – ny. testnevelő-tanár

A Csokonai Gimnázium nyugalmazott testnevelő tanára, több mint másfél évtizede munkaközösség vezető. Az ő nevéhez fűződik az 1974/75-ös tanévben a testnevelés tagozat létrehozása. Kimagasló testnevelőtanári, sportvezetői, edzői munkájának köszönhető, hogy diákjai, élsportolók, ill. – számos – testnevelő tanárok lettek.

Komlóssy Imre – volt válogatott futballista

A debreceni labdarúgás történetének kiemelkedő egyénisége. 1943 és 1961 között a DVSC NB I-es ill. NB II-es labdarúgó együttesének meghatározó alakja. Aktív pályafutása után vezetőedzőként és utánpótlás vezetőként tevékenykedett. Mai napig aktívan vesz részt a Hajdú-Bihar megyei Labdarúgó Szövetség edzőbizottágának munkájában. Neve egybeforrott Debrecen Város Labdarúgásával. 

1998

Dr. Kraszits István – főorvos
Juhász Endréné sz.: Fux Irén – tornász

1997

Fogarasi József 
Novák Ferenc

1996

Nagy Jenő – utánpótlás kézilabdaedző
Rentka László – úszóoktató
DVSC női kézilabdacsapat

 

Mi van a körzetemben?
Adja meg az utcát ahol lakik és találja
meg a legfontosabb információkat:
a lakóhelyéhez tartozó közigazgatási
intézményeket, vagy akár,
hogy melyik háziorvoshoz tartozik.
keresés
Mi van a körzetemben?
Adja meg az utcát ahol lakik és találja
meg a legfontosabb információkat:
a lakóhelyéhez tartozó közigazgatási
intézményeket, vagy akár,
hogy melyik háziorvoshoz tartozik.

Ossza meg