Hőmérséklet
Testvérvárosok

Brno

Brno mind népességét, mind területét tekintve Csehország második legjelentősebb városa, Morvaország legnagyobb városa, a történelmi Morva Őrgrófság fővárosa. Brno a Dél-morvaországi kerület központja, melyen belül önálló járást alkot, a Brno városi járást. A város a Svitava és a Svratka összefolyásánál fekszik, lakossága nagyjából 400 000 fő. Agglomerációjának lakosságát általában 800 000 főre teszik. A környék állandó lakossága a 2014-es népszámláláskor 730 000 fő volt.

Brno Csehország igazságszolgáltatás intézményeinek székhelye. Itt van az Alkotmánybíróság, a Legfelsőbb Bíróság, a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság és Legfőbb Ügyészség is. Mindezek mellett itt van a legtöbb államigazgatási intézmény székhelye is. Ezek közé tartozik többek között az ombudsman a Versenyvédelmi Hivatal, valamint a Cseh Mezőgazdasági és Élelmiszerügyi Felügyelőség is. Brno a 13 felsőoktatási intézményhez tartozó 33 karával és 89 000 hallgatójával felsőoktatási központ is egyben. A Cseh Televíziónak és a Cseh Rádiónak is van itt stúdiója.

A város a Dél-morvaországi kerületben, a Cseh–Morva-dombság, a Drahany-dombság és a Brünnialföld határán, a Svitava és a Svratka folyók völgyében fekszik, a Pozsonyt Prágával összekötő D1-es és D2-es autópálya mellett. A várostól északra található a szakadékokban és barlangokban bővelkedő Morva-karszt.

A brnói közlekedési vállalat 13 villamosvonalat, 13 trolibuszvonalat 40 nappali és 11 éjszakai buszjáratot működtet. A villamosoknak nagy hagyománya van Brnoban, az első lóval vontatott járat 1869-ben indult. A város metró rendszer kiépítését is tervezi, hogy a felszíni közlekedést tehermentesítse.

Az első vasút 1839-ben épült meg Brno és Bécs között. Ez volt az első működő vasútvonal a mai Cseh Köztársaság területén. Ma Brno nemzetközi jelentőségű vasúti elágazás. A jelenlegi főpályaudvart, ami a régió vasútközlekedésének központja, naponta 50 000 utas használja, 500 vonat érkezik és indul.

A közúti közlekedés területén Brno szintén jelentős központ. A D1 autópálya vezet Ostrava felé, a D2 autópálya Prága és Pozsony felé. Az R52 gyorsforgalmi út vezet Bécs felé, a tervezett R43 út kapcsolja majd össze Brnot Morvaország északi részeivel. A város körgyűrű építésén is dolgozik.

Brnot két repülőtér szolgálja ki, az egyik a Brnói Nemzetközi repülőtér, amely forgalma nagyot nőtt az utóbbi években. Innen többek között Londonba, Rómába, Moszkvába, Szentpétervárra van közvetlen járat. Ez a repülőtér a rendőrségi helikopterek egyik központjaként is szolgál. A másik egy kis füves repülőtér Brno Medlánky mellett, ezt főleg hobbirepülők és hőlégballonok használják. A kerékpározás is nagyon elterjedt, 38 kilométernyi kerékpárút vezet a városban. Egy hosszú bicikliút vezet Bécsig körülbelül 130 kilométer hosszan. Brnon számos túraútvonal is áthalad.

Brno jelentős ipari központ: vegyi, elektromos, élelmiszer-, jármű- és építőipara, fegyver- és motorgyára, sörgyára, textilipara ma is fontos. Több nagyobb informatikai cég is jelen van: IBM, Motorola, SGI, Red Hat.

A város művelődési és művészeti központ is egyben. Kiemelkedő oktatási és kulturális intézményei: a Masaryk Egyetem, az Állatorvosi Főiskola, a Műszaki Főiskola és az Állami Filharmónia.

Magyarország és Csehország tiszteletbeli szomszédként tekint egymásra, melynek a két ország közös közép-európai múltja és jelene, valamint a V4-es együttműködés során kialakult szoros kapcsolatok képezik az alapját.

Csehország hazánk fontos gazdasági partnere. 2013-ban a kereskedelmi forgalom értéke 6,1 milliárd euró volt, amely 2014 első 11 hónapjában elérte a 6,2 milliárd eurót, meghaladva a 2013-as értéket. Ebben jelentős szerepe van a kis- és közép vállalkozásoknak, hiszen a két ország közös célja a bennük rejlő további lehetőségek feltárása és kiaknázása.

Brno testvérvárosai Európában: Kaunas, Litvánia; Leeds, Egyesült Királyság; Lipcse, Stuttgart, Németország; Poznan, Lengyelország; Rennes, Franciaország; Sankt Pölten, Bécs, Ausztria; Utrecht, Hollandia; Voronyezs, Oroszország; Odense, Dánia. Brno testvérvárosa Amerikában: Dallas.

brno2
brno4
brno3
brno5
brno1

Mi van a körzetemben?
Adja meg az utcát ahol lakik és találja
meg a legfontosabb információkat:
a lakóhelyéhez tartozó közigazgatási
intézményeket, vagy akár,
hogy melyik háziorvoshoz tartozik.
keresés
Mi van a körzetemben?
Adja meg az utcát ahol lakik és találja
meg a legfontosabb információkat:
a lakóhelyéhez tartozó közigazgatási
intézményeket, vagy akár,
hogy melyik háziorvoshoz tartozik.

Ossza meg