Hőmérséklet
Testvérvárosok

Cattolica

Nemzetközi hírű fürdőhely az Adriai-tenger partján. Az olasz városkában még Napoleon testvére is üdült annak idején.

A fürdőváros első vendégei között volt Luciano Bonaparte, Napóleon fiútestvére, aki ott időzött a családjával 1823-ban. A XIX. század közepén divatossá vált a tehetősebb emberek cattolicai nyaralása. Napjainkban a város nemzetközi hírű fürdőhely lett, melyet különösen kedvelnek az észak-európai turisták. A tengerpart zöld domb oldaláról lehet lejutni a kikötőbe. A strandot dombok veszik körül, terei, táncoló szökőkútjai, kikötői emlékezetessé teszik a vendégszeretetéről híres települést.

Cattolica

A főtéren rendszerint zenei és színházi előadások szórakoztatják a közönséget. Emellett a gasztronómia örömei is csábítóak, s persze a sok-sok rendezvény, melyet nagy gonddal készítenek elő a házigazdák.

A spontaneitás és a lelkesedés jellemzi a cattolicai embereket, akik vidám, tarka programokkal kedveskednek a vendégeknek.

Ezek néha lármásak, mint Ferrogasto ünnepén a tűzijáték, máskor finomak és könnyedek, mint a virágkiállítás. A városban nincs akadály a mozgáskorlátozottak előtt sem, bárhová bejuthatnak kerekes székeikkel.

 Az antik vagy római kori tavernák a középkorban és a reneszánsz idején rangos fogadókká váltak, melyek idővel a cattolicaiak vendégszeretetének szimbólumai lettek.

Cattolica elnevezése Krisztus előtt 359-re nyúlik vissza. A rimini zsinat idején történt egyházszakadásnak tulajdonítják nevét, amikor összevesztek az ariánus eretnekséget követő püspökök és a katolikus püspökök. A szakadás során a két párt közül az ariánus püspökséget II. Constanstin császár támogatta. A katolikus püspökök Cattolicába menekültek, hogy megerősítsék saját ortodox hitüket. Erről az eseményről tanúskodik a Sant‘ Apollinare templom homlokzatán a kőbe vésett felirat. Cattolica neve 1272-ben tűnik fel ismét a forrásokban, mint Riminihez tartozó település egy olyan időszakban, amikor megerősödött a Malatesták uralma a területen.

Dante Isteni színjátékában is olvasható Cattolica neve. Az író a XXVIII. énekben egy harcos epizód emlékekét jeleníti meg 1312-ből, a középkori hatalmi harcok idején. Ezt is kőbe vésett felirat igazolja a Palazzo Comunale átriumában.

A 19. század végéig Cattolica inkább csak halászati központ volt, s csak a 20. században kezdett fejlődni, mígnem a II. világháború után nemzetközi fürdőváros lett belőle.

Egy kikötőket és a hajókat ábrázoló fotó 1964-ig Cattolica emblémájaként szolgált, de mára már letűntek a vitorlás hajók, s a bárkákat nagy erejű motorok hajtják.

Látnivalók

Cattolica számos építészeti emléket megőrzött a középkorból. Így a Chiesa di S. Appolinare templomot is, mely ma a apácák temploma.

2

A Malatesták vára erődítményszerű épület. A Santa Crice-templomot mára restaurálták, s kiállításokat rendeznek benne. A Rocca Malatestianát 1490-ben építették, később többször átépítették, restaurálták, s még mindig megvan katonai védőbástyája, amelyről a Via Flaminiát őrizték.

Cattolica 1896-ban vált önálló várossá, amikor elszakadt S. Giovanni nevű településtől.

Ma 16.000 lakosa van.

A Palazzo Communalét (a városházát) 1914-ben építették egy üres, akkor még lakatlan területen.

Cattolica területén antik római település volt, melyről számos császárkori tárgyat napfényre hoztak. A tárgyakat a kulturális központban állították ki. Itt található a városi könyvtár is. A Piazza I Maggio és a Piazza della Fontana, a város szíve. Idáig vezetnek a fákkal szegélyezett utak, itt láthatók a legelegánsabb üzletek.

Minden városlakót és fürdővendéget vonz a Rustida nevű fiesta, melyet a kikötőben tartanak. Ekkor hagyományosan szabad tűzön sütik a halat, s hozzá bort isznak az ünneplők. Előfordul, hogy ezt megismétlik ugyanabban az évben, melyet követhetnek a Nővérek ünnepei vagy a Teggia ünnepek.

A Tenger királynője nevet viselő vallásos ünnepet szeptemberben tartják, szintén a kikötőben.

Kölönleges évnek számít, ha hó esik Cattolicában, mert a hideg idő nem jellemző a városra.

A karácsonyi ünnepekre égőkkel díszítik fel a fenyőket, s egy hatalmas karácsonyfát állítanak a városháza elé. A helyi ünnepi ételek közül érdemes megemlíteni a miacetto nevű karácsonyi édességet, melyet csak Cattolicában készítenek.

Kikötőből több is van a városban. A la darsena nevű, kisebb, gáttal körülvett belső kikötőt az 1930-as években építették a halászhajóknak. Ma turistahajók horgonyoznak benne. A kikötő életritmusa a régi halászat szabályaihoz igazodik, mely különleges bájt kölcsönöz neki. A másik kikötő a kis hajókat fogadja.

A halászok által naponta kifogott legjobb halakat a helyi vendéglősök veszik meg réges-régtől kezdve. A halakat már a hajón szétválogatják fajta és méret szerint, majd kirakják és árverésre bocsátják a kikötőben. Régen az volt a szokás, hogy a kikötői pultokról közvetlenül adták el a halat. Gyors árverés zajlott, melynek során a helyi nyelvjárást használták, szakkifejezéseket is belekeverve, melyet az átlagember nemigen értett.

Régi, tipikus romagnai (Emilia Romagna tartománybeli) halászhajó a „bragozzo”, melyre jellemző nagy, színesvitorlája, s az orrán látható szemek. Ezek nagyon különböznek a napjainkban használt evezős hajóktól, melyeknek dagad a spinacker (hátszél-) vitorlájuk.

A strand ideális időtöltést nyújt kisgyermekes családoknak is, hiszen a finom homok lankásan ereszkedik a tengerbe. A strand jellegzetes fotóján a háttérben a Monte Gabicce (Gabicce-hegy) látható. A strand kellemes időtöltést nyújt azoknak, akik lustálkodni szeretnének, s azoknak is, akik aktívan akarják eltölteni az időt.

A cattolicai strand a delfináriummal végződik egy kis turisztikai kikötőben. Rövid séta vezet Portoverdébe (zöld kikötő), mely Mizano Adriatico községhez tartozik, környékén mediterrán stílusban épült házak, s apartmanok vannak a vendégeknek. Cattolicával véget ér Romagna és a hosszú és lapos tengerparti sáv, amely Velencében kezdődött, s a Gabicce nevű tengerbe nyúló hegyfok már Marche tartományhoz tartozik, egyediséget adva a városnak.

Mi van a körzetemben?
Adja meg az utcát ahol lakik és találja
meg a legfontosabb információkat:
a lakóhelyéhez tartozó közigazgatási
intézményeket, vagy akár,
hogy melyik háziorvoshoz tartozik.
keresés
Mi van a körzetemben?
Adja meg az utcát ahol lakik és találja
meg a legfontosabb információkat:
a lakóhelyéhez tartozó közigazgatási
intézményeket, vagy akár,
hogy melyik háziorvoshoz tartozik.

Ossza meg