Hőmérséklet
Testvérvárosok

Jyväskylä

A Jyväskylä városa, a jyväskyläi járás, Laukaa és Muurame alkotta 125 ezer lakosú terület Finnország egyik jelentős központja, a finn nyelvű kultúra bölcsője, amelyből mára már emberek ezreinek tanulási lehetőséget biztosító oktatási intézmények fejlődtek ki. A környék nemzetközileg is jelentős fa-, papír- és fémipari központ.

Jyväskylä Közép-Finnország megyeszékhelye, közigazgatási és kereskedelmi központja. Néhány adat a városról: Jyväskylä 1837. március 22-én kapott városi rangot. A város 136,9 négyzetkilométeren helyezkedik el, amelyből 31 négyzetkilométert víz borít. A városban ma több mint 80 000 ember él. A háztartások száma 35 000, ezek átlagos lélekszáma 2,1 fő. A városban mintegy 40 600 lakás van, amelynek 45%-a bérlakás, 25%-a pedig családi ház. A munkahelyek száma 36 000, amelyből 25 ezret a szolgáltatói szektor biztosít. A legfőbb munkáltatók közé tartozik a Jyväskyläi Önkormányzat, a Közép-Finnország Megyei Kórház és a Valmet Rt. A városban összesen 39 különféle iskola található, amelyekben közel 11 000 diák tanul. Ezeken kívül az egyes továbbképző intézmények 8500 tanulót számlálnak, a Jyväskyläi Egyetem öt karának pedig majdnem 12 000 hallgatója van. Összesítve tehát a városban több mint 30 000-en tanulnak! A 15 évet betöltött lakosság 61,4%-a rendelkezik középfokú végzettséggel, 16,8%-a pedig felsőfokú végzettséggel.

Jyväskylä barátságos, emberközpontú város, Közép-Finnország közigazgatási és kereskedelmi központja. A tavakban gazdag vidéken elhelyezkedő település az ország egyik legkedveltebb egyetemi városa, amely jelentős nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik. Jelenleg ez a régió fejlődik a legdinamikusabban Finnországban. A jyväskyläiek jólétét a szolgáltatóipar, a fafeldolgozás, a papír-, és papírgépgyártás, illetve az informatika különböző területei biztosítják. Jyväskylä, a „nagy kisváros”, a nagyváros hátrányai nélkül rendelkezik a kisváros előnyeivel. Az otthonosság és a biztonság érzése éppen úgy jellemzi, mint a magas színvonalú szolgáltatások vagy a szép és sokszínű természeti környezet. A város és környéke egyaránt gazdag élményeket kínál a családoknak, valamint a kultúra, a sport és a természet barátainak. A város közepén elhelyezkedő domb, a Harju a tetején található kilátóval népszerű turisztikai célpont. A téli sportok szerelmeseinek Laajavuori és Riihivuori sípályái nyújtanak ideális terepet. Laajavuori a sífutó- és lesiklóversenyek ismert színhelye, már harminc éve áll az ide látogatók rendelkezésére. A síugrósánc új anyagborításának köszönhetően 1993-tól már nyaranta is használható. Az úszás, fürdés kedvelőinek a sok szabadtéri strandon kívül az Alvar Aalto uszoda nyújt kellemes kikapcsolódást. 1950 óta minden év augusztusának végén Jyväskyläben rendezik meg a Neste Rally Finland nevű nagyszabású ralibajnokságot, amely rendszerint több százezer látogatót vonz.

A várost változatos és többnyire érintetlen természeti környezet öleli körül. Evezés, csónakázás, hajókirándulás, horgászat, túrázás – megannyi lehetőség kínálkozik a kikapcsolódásra. Jyväskylä vidékén egyedülálló lehetőség nyílik arra, hogy megismerkedjünk a világhírű finn építész, Alvar Aalto munkáival, mivel Jyväskyläben és környékén több mint 30 általa tervezett épület áll. Aalto a jyväskyläi líceum diákja volt, s ebben a városban alapította első irodáját az 1920-as években. A környéken mintegy harminc különböző típusú épülete látható munkásságának különböző szakaszaiból. A róla elnevezett múzeum állandó tárlaton mutatja be a életét és munkásságát. Alvar Aalto építészetét utánozhatatlan egyediség jellemzi. Épületei közül legérdekesebbek a Jyväskyläi Egyetem főépülete, a Városi Színház, a Muuramei templom és a Közép-finnországi Múzeum. Legjelentősebb munkájának itt, Közép-Finnországban a Säynätsalói községháza épületét tartják, amelynek építésekor, az 1950-es évek elején tervezte Aalto saját nyaralóját is, mely a közeli Muuratsalo szigetére épült. A nyári lak tervezése során Aalto különféle anyagok és szerkezetek kombinálásával kísérletezett, ezért ezt az épületet „kísérleti háznak” nevezik.

Mindkét épület előzetes bejelentkezés alapján tart nyitva. A kultúra iránt érdeklődőket egész évben különböző művészeti tárlatok, az Alvar Aalto tervezte Közép-finnországi Múzeum (Keski-Suomen Museo), a Finn Kézműves Múzeum (Suomen käsityön museo), a Finn Népviseleti Központ (Suomen kansallispukukeskus), valamint a Jyväskyläi Művészeti Múzeum (Jyväskylän Taidemuseo) kiállításai várják. Ezeken kívül színházi előadások és koncertek színesítik a jyväskyläi kulturális életet. Jyväskylä környéke bővelkedik nevezetességekben. Minden korosztály kedvelt kirándulóhelye Viherlandia, Finnország legnagyobb virágkertészeti központja. Különböző cserepes és vágott virágok látványa vonzza ide a látogatókat, akik a kellemes séta és nézelődés mellett vásárolhatnak is a gazdag kínálatból. Viherlaakso, ez a mese- és kalandvilág a kisgyermekes családok egyik kedvenc szabadidős központja, ahol egész nap Hilarius-egérrel és más mesehősökkel kalandozva ismerkedhetnek a természettel. A szabadidő centrumban gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló kiállítás is megtekinthető, melynek fő témája a környezetvédelem

A tavak Jyväskylä vízi útvonalainak találkozásánál fekszenek. Nyáron a Päijänne-tavon dél felé 100 kilométert hajózva el lehet jutni Lahtiba, a Keitele–Päijänne-csatornán pedig 200 kilométeres hajóút vezet észak felé, Pielavesibe és Viitasaariba. A 40 kilométeres csatornán öt zsilip van, amelyek szintkülönbsége összesen 21 méter. A hajóút során változatos táj: szűk szorosok, kisebb-nagyobb szigetek, hatalmas víztükrök tárulnak a kirándulók szeme elé.

Jyväskyläben és környékén sok szép templom található. A városban a luteránus templomok mellett római katolikus és ortodox templom is van. A közeli laukaai fatemplomot ugyanaz a Carl Ludvig Engel tervezte, aki a helsinki Szenátus tér épületeit is megalkotta. A muuramei klasszicista stílusú templom Alvar Aalto tervei alapján készült, a säynätsalóit pedig Armas Lindgren tervezte.
A Päijänne partján, négy vízi út találkozásánál helyezkedik el a Savutuvan Apaja halásztanya. Ezen a szép felszigeten közel harminc régi, közép-finnországi paraszttanya épületeit gyűjtötték össze, a kerítéstől a csűrig, a csónakháztól a lakószobákig. A parton két dereglye szemlélteti a Päijänne-tó közlekedésének történetét. Ezt a területet 1991-ben a finn utazásszervezők társasága Finnország egyik legjobb kirándulóhelyének minősítette.

A Muuramei szaunamúzeum a finnek számára oly fontos szauna hagyományainak őrzője. A kiállítás anyagát tekintve egyedülálló az országban: a finn füstös szaunák építésének történetét kíséri végig a földbe vájt szaunáktól a 20. század közepén épültekig.
A Seminaarinmäki Kultúrcentrum. Az évtizedek folyamán Jyväskylä és az egyetem együttéléséből számtalan jelentős kulturális létesítmény született. Itt, a Seminaarinmäkin [Szemináriumdombon] található többek között a város négy legnagyobb múzeuma, művészeti galériája, az írók háza és a közép-finnországi konzervatórium is. S akkor még nem is szóltunk az egyetemi könyvtárról vagy az egyetem egyéb létesítményeiről! A terület építészete is gazdag, 20 Alvar Aalto és Wivi Lönn tervezte épület található itt, de más építészek (Lars Sonck, Yrjö Blomstedt, Konstantin Kiseleff és Arto Sipinen) munkáit is megcsodálhatjuk. A több mint százéves park kellemes kikapcsolódási lehetőségeket nyújt.

Ember, természet és technológia egysége képezi a Jyväskyläi Egyetem tudományos profiljának alapját. Külön említést érdemel, hogy Finnországban kizárólag itt működik Sporttudományi és Egészségnevelési, valamint Információtechnológiai Kar. A mai Jyväskyläi Egyetem elődje az 1863-ban alapított első finn nyelvű tanítóképző szeminárium volt. Az ennek alapjaira épült Neveléstudományi Karból jött létre a Bölcsészettudományi Kar, majd a Társadalomtudományi, s később a Gazdaságtudományi Kar is megalakult. A folyamatosan bővülő egyetemnek jelenleg közel 14 000 hallgatója van, s minden évben százötven külföldi egyetemről érkeznek ide diákok. Figyelemre méltó, hogy az oktatás- és kutatásfejlesztés területén élen járó egyetem a különböző kutatási programokban mintegy ezer külföldi felsőoktatási intézménnyel működik együtt. Az egyetemen öt, országosan kiemelkedő kutatási centrum található: a Társadalomtudományi Karon pszichológiai, a Természettudományi Karon evolúcióökológiai, anyagfizika- és atommagkutatási, illetve matematikai, a Bölcsészettudományi Karon pedig – a Helsinki Egyetemmel közösen – történettudományi kutatási program működik. A fizika tanszék által működtetett részecskegyorsító laboratórium nemcsak az atomkutatás hazai központja, hanem az egész Európai Unióban is elismert létesítmény, amelyet számos külföldi kutató látogat. Például „A humán progresszió és veszélyei” című pszichológiai kutatási program, melyet Lea Pulkkinen akadémikus, az egyetem professzora vezet, 1997-ben országos szintű, rangos elismerésben részesült. Az egyetem professzorai között tarthatjuk számon Rauno Alatalo ökológus és Kari Palonen politológus akadémikusokat is.

Szabadegyetemének kb. 11 000 hallgatója van, és kb. tizenötezren vesznek részt a Továbbképzési Központ által szervezett különböző szakirányú kurzusokon. Az egyetemen évente több mint 1000 hallgató kap diplomát, az utóbbi években pedig a posztgraduális fokozatot szerzők száma is dinamikusan emelkedik. Jelenleg kb. 100 licenciátus és 80 doktor végez évente.
Az egyetemi finn-, ill. magyaroktatás több évtizedes múltra tekint vissza. Közös – és egyben legmeghatározóbb – jellemvonása mindkét országban az, hogy a rokon nyelvek tanítása a finnugor nyelvtudomány keretein belül kezdődött, ill. részben azon belül folyik ma is. Finnországban jelenleg három egyetemen lehet hungarológiát tanulni: Helsinkiben, Turkuban és Jyväskyläben. (Más egyetemeken Oulu, Tampere, Joensuu is folyik magyartanítás, de csak bizonyos kurzusok keretei között.) Ezek közül az első kettő „hagyományos” módon vált a magyarságtudományok műhelyévé, míg a harmadik egyetemen újfajta alapokon jött létre e szak. A Hungarológia-projekt élénk nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, s az oktatás is részben erre épül. A projekt legfontosabb partnere a magyarországi Debreceni Egyetem. A két egyetem között vendégtanár- és diákcsereprogram működik. A Debreceni Egyetemmel kötött tanárcsere-program lehetővé teszi, hogy az állandó vendégprofesszor helyett évente több szakember érkezzen rövidebb időszakokra, így a hallgatók több tudományág magas szintű eredményeit követhetik figyelemmel. Az 1993-ban alapított SOCRATES-program keretein belül működő professzorcsere is színvonalas oktatást tesz lehetővé minden évben. Ebben a programban a Hungarologia-projekt partnerei a Párizsi Sorbonne Egyetem, a Hamburgi Egyetem, a Berlini Humboldt Egyetem, a Müncheni, a Bécsi, a Tartui és a Padovai Egyetem. A fent említett nemzetközi kapcsolatok a Hungarológia hallgatói közül sokaknak nyújtanak lehetőséget, hogy tanulmányaik egy részét külföldi egyetemen végezzék. A Finn Oktatásügyi Minisztériumhoz tartozó CIMO évente több ösztöndíjat biztosít a magyarországi Debreceni Nyári Egyetem egy hónapos nyelvi kurzusára. A Debreceni Egyetemmel kötött csereprogram keretében évente 6 hallgató 1-1 szemesztert tölthet ösztöndíjjal Magyarország második legnagyobb városában.
A Jyväskyläi Egyetem hungarológia-projektjét a SOCRATES-program révén további kapcsolatok kötik a párizsi, a hamburgi, a berlini, a müncheni, a bécsi, a tartui és a padovai Egyetemhez. Ezek az intézmények szintén felajánlanak évente legalább egy öt hónapos ösztöndíjat.
(Bővebben: www.jyu.fi/hungarologia.)
Az egyetem új informatikai, oktatási és kutatási központja az Agora. Az intézmény egyik legfontosabb irányvonala az információtechnológia emberközpontú fejlesztése. Az egyetem épületei, melyeket Alvar Aalto tervezett az 1950-es években, ma védett státust élveznek. Az elmúlt évtizedekben az egyetem tovább terjeszkedet és Arto Sipinen díjnyertes építész tervei alapján új épületekkel gazdagodott. Az új részek a Jyväsjärvi-tó másik partján, Mattilanniemi és Ylistönrinne városrészekben helyezkednek el. Az egyetem épületegyüttesei között található a botanikuskert is.
A Jyväskylän seudun matkailuneuvonta Jyväskylä városának, a jyväskyläi járásnak, valamint Laukaa és Muurame településének közös utazási irodája, ahol a turisztikai szolgáltatások mellett prospektusokat, térképet, eseménynaptárakat és útikönyveket is lehet vásárolni.
Jyväskylän seudun matkailuneuvonta
Asemakatu 6, 40100 Jyväskylä
Tel.: +358 14 624 903, 624 904
Fax: +358 14 214 393
E-mail: matkailu@jkl.fi
internet: www.jkl.fi/matkailuneuvonta

Mi van a körzetemben?
Adja meg az utcát ahol lakik és találja
meg a legfontosabb információkat:
a lakóhelyéhez tartozó közigazgatási
intézményeket, vagy akár,
hogy melyik háziorvoshoz tartozik.
keresés
Mi van a körzetemben?
Adja meg az utcát ahol lakik és találja
meg a legfontosabb információkat:
a lakóhelyéhez tartozó közigazgatási
intézményeket, vagy akár,
hogy melyik háziorvoshoz tartozik.

Ossza meg