Hőmérséklet
Testvérvárosok

Paderborn

Észak-Rajna-Vesztfáliában található az 1200 éves múltra visszatekintő Paderborn. A mintegy 140 000 lakosú város és környéke számos látnivalóval és érdekességgel szolgál az ide látogatók számára. Csak belvárosában több mint húsz jelentős román és barokk stílusú műemlék található.

Egy kis történelem

Története a VIII. századig nyúlik vissza: Nagy Károly, a frankok királya 777-ben a hagyomány szerint az első frank birodalmi gyűlést, itt Paderbornban a szászok földjén tartotta, majd 799-ben III. Leó pápa és Károly találkozójának is e település volt a színhelye. A X. században városi rangot kapott, 1295-től pedig teljes jogú tagja lett a korszak egyik meghatározó kereskedelmi szövetségének, a Hanzának. A XIV. században fejedelmi püspökségként, 1614-től pedig már mint iskolaváros is funkcionált (teológiai fakultással). A XX. század háborús eseményei, kiváltképpen a II. világháború esztelen bombázásai az óváros szinte teljes pusztulását eredményezték. Mai képe az újjáépités eredménye. Paderborn fejlődése az 50-60-as években új lendületre kapott, ennek a legfontosabb állomása 1972, amikor megalakult a város egyeteme.

Dóm tér és a dóm

A város központi része az impozáns Dóm tér, középpontjában a 13. században épült 3 hajós 2 kereszttermű román és gótikus stilusú dómmal.

 Nyugati tornya 92 m magas, kriptájába – amely 32 m hosszával Németországban a legnagyobb – őrzik a város és a püspökség patrónusának, Szt. Liboriusnak a csontjait. Aulája manapság koncertteremként is működik.

 A 16. században készült város jellegzetessége és „szerencsehozója” az ún. „háromnyulas ablak”. Három fül és három nyúl látható rajta, mégis mindegyik nyúlnak két füle van.

Bertalan-kápolna

Bizánczi építők által 1017-ben készített kápolna, az Alpoktól északra ez a legrégebbi csarnokos templom.

 
Tartományi templom

1180-ban épült a Dóm tér másik jellegzetes épülete, a Gaukirche. Boltíves bazilikaforma, négyszögletű karzat vagy a nyolcszögletű templomtorony mind a román stílus jellegzetes jegyeit viseli magán

1 2

Mi van a körzetemben?
Adja meg az utcát ahol lakik és találja
meg a legfontosabb információkat:
a lakóhelyéhez tartozó közigazgatási
intézményeket, vagy akár,
hogy melyik háziorvoshoz tartozik.
keresés
Mi van a körzetemben?
Adja meg az utcát ahol lakik és találja
meg a legfontosabb információkat:
a lakóhelyéhez tartozó közigazgatási
intézményeket, vagy akár,
hogy melyik háziorvoshoz tartozik.

Ossza meg