Hőmérséklet
Testvérvárosok

Patrasz

Az Athéntől 220 kilométerre található Patrasz történelmének hajnala az időszámításunk kezdete előtti harmadik évezredre nyúlik vissza. A város első virágkorát a mükénei kultúra idején élte (i. e. 1580 – 1100). A római korban a Földközi-tenger keleti részének központja lett, fontos kikötővé vált.

A korai kereszténység idején Patrasz vallási központ lett, s Szent András itt szenvedett vértanúhalált. 1458-ban II. Mehmet szultán elfoglalta a várost. A török megszállás alól csak 1828-ban szabadult fel. A 19. század végén Görögország második legnagyobb városa lett, a Peloponnészoszi-félsziget mezőgazdasági terményeinek legfőbb exportkikötője.

Patrasz ma Görögország harmadik legnagyobb városa – az Achaea prefektúra fővárosa, a Nyugat-görögországi Régió része. Lakosainak száma 250 000. A város közelében található az ókori Olümpia, Delphi és Mükéné, amelyek emelik Patrasz kulturális jelentőségét. Forgalmas kikötője van, rengeteg járat indul innen Olaszországba. A település gazdaságának egyik fő pillére a szolgáltatóipar. További fő gazdasági tevékenységek: kiskereskedelem, logisztika, pénzügyi szolgáltatások, élelmiszeripar, borászat, építőipar és turizmus.
Fontos szerepet tölt be a város életében a felsőoktatás. Az 1964-ben alapított Patraszi Egyetem a világ 200 legjobb egyeteme között szerepel. Karai: Természettudományi Kar, Műszaki Kar, Orvosi Kar, Egészségtudományi Kar, Bölcsészettudományi és Társadalomtudományi Kar, Üzleti és Gazdaságtudományi Kar.
Számos kulturális esemény várja a Patraszba látogatót. A több hétig tartó Patraszi Karnevál 160 éves múlttal rendelkezik. Különböző művészeti bemutatók, bálok, felvonulások, gyermekkarnevál színesítik az eseményt. A karnevál utolsó hétvégéjének szombatján a karneváli csoportok felvonulására kerül sor, vasárnap pedig karneváli kocsik menetét láthatják az érdeklődők. A Patraszi Nemzetközi Fesztiválra – ahol leginkább a színházi daraboké és a zenéé a főszerep – minden évben nyáron kerül sor. Patrasz 2006-ban Európa Kulturális Fővárosa volt. A Szent András ortodox templom a legnagyobb templom Görögországban, és a legnagyobb bizánci stílusú templom a Balkánon. Itt találhatók Szent András ereklyéi, amelyeket a római Szent Péter Bazilikából 1964-ben szállítottak át.

Mi van a körzetemben?
Adja meg az utcát ahol lakik és találja
meg a legfontosabb információkat:
a lakóhelyéhez tartozó közigazgatási
intézményeket, vagy akár,
hogy melyik háziorvoshoz tartozik.
keresés
Mi van a körzetemben?
Adja meg az utcát ahol lakik és találja
meg a legfontosabb információkat:
a lakóhelyéhez tartozó közigazgatási
intézményeket, vagy akár,
hogy melyik háziorvoshoz tartozik.

Ossza meg