Hőmérséklet
Testvérvárosok

Toluca

Toluca városa a Mexikói Egyesült Államok Mexikó tagállamának politikai és közigazgatási központja. Mexikóvárostól 40 km-re, nyugat felé helyezkedik el.

Lakosságának létszáma 490.000, amellyel az ország negyedik legnagyobb városa. A Toluca-völgy fontos kereskedelmi, ipari és szolgáltatói központja. A várostól délre emelkedik a több mint 4 500 méter magas kialudt vulkán, a Nevado de Toluca. Toluca egyike a spanyol gyarmati időszakban (16. század) létrehozott mexikói településeknek, ám magát a várost 1813-ban hozták létre, amely napjainkban 85 választókerületre oszlik.

A települést közel 12 főúton és autópályán keresztül, továbbá vonattal lehet megközelíteni. A Toluca Nemzetközi Repülőtér Latin-Amerika egyik legmodernebb és legbiztonságosabb repülőtere, környezete az ország legfontosabb pénzügyi negyedét képezi. Óránként 36, évente pedig 108 000 légi műveletet hajt végre. Az alábbi helyekre indít menetrend szerinti járatokat: Cancun, Puerto Vallarta, Acapulco, Monterrey, Las Vegas, Memphis.

A város 9 ipari parkkal rendelkezik.

Tolucában is több gyógyszeripari szereplő található, mint a Pfizer, a Bayer, a Sanofi Aventis, jelen vannak továbbá különböző élelmiszeripari világcégek is, mint a Nestlé, az Unilever, valamint a Coca-Cola. A járműipar is húzóágazatnak számít a településen, ahol képviselteti magát a Chrysler, a General Motors, a Volvo, a BMW, a Nissan, a Peugeot és a Bosch.

A városban található Mexikó Állam Autonóm Egyeteme, ahol 21 kar működik, 67 BA diplomás és 131 egyéb oktatási programmal. Emellett az Egyetem 5 saját középiskolával rendelkezik és további 75 középiskola használja ugyanazt az oktatási tervet 12 különféle érettségi programmal együtt.

Tolucában 20 múzeum található, amellyel az ország legtöbb múzeumával rendelkező városává avanzsált.

Toluca Mexikó egyik legnagyobb és legjelentősebb városa. Egyik legfontosabb ágazata az oktatás. Toluca emellett fontos kulturális központ, rendelkezik nemzetközi repülőtérrel és kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal is bír. A két város gasztronómiája között mutatkoznak hasonlóságok, Debrecen egyik jellegzetessége a híres debreceni páros kolbász, míg a tolucaiak is büszkék városuk egyik nevezetességére, az ún. zöld kolbászra (verde chorizo de Toluca).

A Magyarország és Mexikó közötti diplomáciai kapcsolatok újrafelvétele óta eltelt több mint 40 év során nem csupán stabil politikai kapcsolatot alakított ki egymással a két állam, de a gazdasági kapcsolatok is egyre dinamikusabbá váltak az elmúlt évtizedekben. A kétoldalú forgalmat tekintve Mexikó az első számú kereskedelmi partnerünk Latin-Amerikában.

2009 óta Mexikó az Európai Unió stratégiai partnere. Az EU számára Mexikó geostratégiai szempontból is fontos partner, ugyanis híd szerepet tölt be az amerikai kontinens északi és déli része, a fejlett és a feltörekvő gazdaságok között.

Toluca testvérvárosai Európában: Caparroso (Spanyolország), Toulouse (Franciaország), Újvidék/Novi Sad (Szerbia)

Toluca testvérvárosai Ázsiában: Nanchang (Kínai Népköztársaság), Suwon (Koreai Köztársaság), Saitama (Japán)

Toluca testvérvárosai Amerikában: Texas (Amerikai Egyesült Államok), La Vega (Dominikai Köztársaság), Cartago (Costa Rica), La Plata (Argentina)

Toluca4
Toluca6
Toluca7
Toluca5
Toluca8
Toluca1
Toluca2
Toluca3

Ossza meg