Hungarikum a debreceni páros kolbász

Hőmérséklet

Debrecen azon különleges városok egyike, melynek nevéhez íz is párosul.
A debreceni kolbász annyira ízletes, hogy rögtön párban adják. Bár a világon sok helyen árulnak „Debrezinert”, az igazi, mely nem puha, nem kemény, nem száraz, nem zsíros, kellemesen lédús és roppanós, mégiscsak Debrecenben érhető el egyedül.

A debreceni páros kolbász évszázados hagyományon alapuló, marha- és sertéshús, továbbá sertésszalonna felhasználásával, titkos fűszerezéssel, bélbe töltve, füstöléssel készült termék. Az igazi, eredeti debreceni kifejezetten házi termék volt, ezért a húsok arányaiban, fűszerezésében nem volt mindenütt mindig egyforma. Ízesítését a fűszerezés egyedi jellege miatt sokféle tényező befolyásolja. A XIX. század második felétől például a jó minőségű fűszerpaprika is elmaradhatatlan része lett a receptúrának.
Az igazi, eredeti debreceni páros kolbász sertés- és marhahúsból – ritkábban bárányhús felhasználásával –, továbbá szalonnából készült. Só, bors, kömény és fokhagyma mellett paprikával gazdagon fűszerezett, zaftos, enyhén füstölt, hőkezelt, élénkpiros színű pározott hústermék, melynek átmérője 30-32 mm, hossza 120-140 mm. Állománya tömör, rugalmas, jól összeálló, jól szeletelhető, illata fűszeres, íze kellemesen füstölt, zamatos.
A debreceni páros kolbász alkotója nem ismert, valószínűleg nem egy személy lehetett, hanem több évszázad alatt nyerte el ma ismert formáját, ízvilágát a város mészáros-hentes társaságai, a társaságokba tömörült élelmiszert készítő és árusító polgárasszonyok sokaságának jóvoltából. A debreceni páros kolbász így tehát igazi cívis közösségi alkotás.
Mint praktikus egytálétel, alapvetően két fő változatban alakult ki és terjedt el szerte a világon. Feltételezetten már a XVII. században is ismerték a debreceni nagyvásárokban megforduló német kereskedők, vásározók, akik magukkal vitték a hírét és hozzávetőleges készítési módját, választási lehetőséget kínálva a frankfurti, a bécsi és bajor kolbászfélék mellé. Így vált a cívisvárosban készült étel ismertté és kedveltté Debreziner-ként a német területeken, illetve ott, ahova német közvetítéssel jutott el, többek között az USA-ban és Ausztráliában.
A nagyvásári étkezés mellett a heti piacokra érkezők és az állatokat a debreceni határba kihajtó pásztorok kedvenc étke is volt a pecsenyék mellett a kolbász, aminek a zsírja is külön csemegének számított. A kolbász készítése és árusítása a vásárokon és heti piacokon a társaságba szerveződött cívis polgárasszonyok dolga volt a XIX. században.
A két világháború között már a sertéshúsból készült debreceni páros kolbász második generációja dominált. Nemcsak mint hagyományos házias hentes termék létezett ekkor már, hanem az 1894-ben alapított debreceni húsipari vállalkozás, a Debrecen Hús Zrt. elődje is gyártotta. Így olcsóbb, a városi kispolgári tömegfogyasztásra alkalmas ipari termékként is elindult a debreceni páros karrierje, és a vásári sokadalmak és a pásztorok ételéből a városi kispolgári étkezés kedvelt fogásává változott.
Történetéből következően manapság sokféle debreceni kapható, a szakemberek szerint azonban még mindig a helyben készített az igazi. Az elmúlt években igazi mozgalommá vált a városban a debreceni páros kolbász imidzsének újraépítése, melynek egyik első állomása a Kiemelkedő Nemzeti Értékké nyilvánítás volt, majd ezt követően, 2015 októberében hungarikummá is nyilvánították.
Debrecen városa, a Debreceni Értéktár Bizottság, a Debrecen Gasztronómiájáért Alapítvány, és a debreceni páros kolbász nemes hagyományoknak megfelelő minőségében való feltámasztásában érdekelt termelők és vendéglátók közössége létrehozott egy olyan megegyezést, amelyben lefektették a debreceni páros kolbász és gasztronómiai megjelenésének alapelveit és minőségi kritériumait. A Debreceni Páros Kolbász Kódex célja a Kiemelkedő Nemzeti Értékké nyilvánított debreceni páros kolbász jó hírének, a kolbászt megalkotó cívis közösség kulturális hagyományainak, gasztronómiai értékeinek védelme és kiemelkedő minőségben történő megújítása.

A debreceni páros kolbász négy különböző változatban kóstolható meg: csak sertéshúsból, csak marhahúsból, sertés és marha vegyeshúsból, illetve kóser bárányhúsból. A debreceni páros kolbász számos debreceni étterem kínálatában szerepel.

Páros kolbász
Páros kolbász
kolbász

Ossza meg