Kerékpározás

Hőmérséklet

Debrecenben egyszerre élvezhető a városi hangulat pezsgése és a természet nyugalma. A város nem csak gyalogosan, hanem kerékpáron közlekedve is könnyen felfedezhető. Pihenőidőben a „parkolást” a város számos pontján lévő kerékpártámaszok segítik. 

A helyi kerékpárutak pozitív sajátossága, hogy több helyen a gyalogosútvonal mentén alakították ki őket, így fokozottan biztonságossá teszik a családosok számára is a kerékpározás élményét. Ugyanakkor a várost körbeölelő látnivalók a rutinosabb kerékpárosok számára is tartalmas, izgalmas felfedezőtúrákat kínálnak.
Kerékpárokat a város számos szálláshelyén és a debreceni Tourinform-irodában is lehet kölcsönözni.

Ha a bringája ledobja a láncot, vagy a gumi durrdefektet kap, aggodalomra semmi ok! A városban több kerékpárszerviz is található, ahol nem csak javíttatni, hanem kölcsönözni is lehet kerékpárokat.

Jóbringa.hu kerékpárszaküzlet és szerviz (kerékpárszervíz)

4032 Debrecen, Böszörményi út 153.

www.jobringa.hu

Tel.: +36 20 255-2750

Regina kerékpárbolt (kerékpárszervíz)

4027 Debrecen, Füredi út 49-51.

www.reginakerekpar.hu

Tel.: + 36 20 571-6305

Bicaj Kerékpárbolt és Szerviz (kerékpárkölcsönzés és szervíz)

4026, Debrecen Pesti utca 65.

www.bicajbt.hu

Tel.: +36 52 456-220; +36 30 342-8816

Máthé Motor és Kerékpár („Gepida Debrecen”) (kerékpárszervíz)

4033,Debrecen Sámsoni út 104.

www.mathekerekpar.hu

Tel.: +36 52 532-555

Gyöngy Kerékpár (kerékpárkölcsönzés és szervíz)

4034, Debrecen Vámospércsi út 66.

www.gyongybike.hu

Tel.: +36 52 416-897; +36 30 351-9100

CSA-BIKE Kerékpárüzlet és szervíz (kerékpárszervíz)

4031, Debrecen Szoboszlói út 24.

Tel.: +36 52 418-948; +36 30 955-8167

Pótkerék kerékpár szaküzlet (kerékpárszervíz)

4032, Debrecen Böszörményi út 1.

www.bikepotkerek.hu

Tel.: +36 52 347-716

Hardride Kerékpárbolt és Szerviz (kerékpárszervíz)

4026, Debrecen Űrhajósok tere 3/a

www.hardride.hu 

Tel.: +36 52 310-398; +36 30 972-0457

Keszol Bt. (kerékpárszervíz)

4032, Debrecen Pallagi út 2.

Tel.: +36 52 349-927; +36 30 915-6582

Kerékpáros túraútvonalak a környéken

1. Debrecen – Panoráma út – Vámospércsi út – Debrecen (körtúra)

Leírás: A túra az Erdőspusztát keresztül szelő Panoráma úton vezet végig, az alföldi rónaság helyett gyönyörű erdőség, tisztások, nádasok, tavak által szegélyezve. Az út menti Bemutatóházban az Erdőspuszta élővilágát, néprajzi és régészeti értékeit mutatják be.

Megközelíthetőség: Kövesd az előző leírást a Vekeri-tó előtti Panoráma út elágazásáig. Itt balra, s végig rajta a Vámospércsi útig, ahol átkelve a kereszteződésen a Panoráma étterem felé induló kerékpárúton elérhetjük Debrecent.

Táv (körtúra): 30 km

Időtartam: 2 óra 40 perc

Látnivalók: Erdőspusztai Bemutatóház és Arborétum (vízvételi és piknikezési lehetőség), Látó-hegyi kilátó, Ördögárok – az Alföldet körülölelő hatalmas, IV. századi földsáncrendszer maradványa.

2. Debrecen – Bánk – Létavértes – Kokad – Álmosd – Bagamér – Vámospércs – Debrecen (vonaltúra; kerékpár + vasút)

Leírás: Az Erdőspusztát körülölelő településeken visz keresztül. A településeket összekötő utak szinte végig kellemes erdei környezetben vezetnek. A túra igazi gyöngyszeme Álmosd, ahol számos kulturális élménnyel gazdagodhatunk. A falu határában arattak győzelmet 1604. október 15-én Bocskai István hajdúi a császári seregek fölött. A függetlenségi harc első győztes csatájának helyszínét emlékmű jelöli.

Megközelíthetőség: Túránkra Debrecen-Bánk, Létavértes irányába induljunk. Kisforgalmú belvárosi utakon haladva (lásd Debrecen belvárosi térkép) érjük el a városból kivezető útszakaszt. A túra útvonala mindvégig kisforgalmú összekötő utakon halad, többnyire árnyas, erdei környezetben a Bánk – Létavértes – Kokad – Álmosd – Bagamér – Vámospércs vonalon. A Debrecenbe való visszaérkezést Vámospércstől vasúton javasoljuk, ezzel elkerülhető a nagyforgalmú 48-as főút Vámospércs és Debrecen közti szakasza.

Táv oda: 51 km, vissza vasúton: 20 km

Időtartam: 2 óra 45 perc + vasút

Látnivalók:

Debrecen – Erdőspuszta: Erdőspusztai Bemutatóház és Arborétum

Létavértes: Vízi vágóhíd, tájház (Létavértes-Kossuth szőlőskert)

Álmosd: Kölcsey emlékház, kovácsműhely, Nemzetközi Post Mail Art Múzeum, Joseph Kadar Múzeum (a festőművész hagyatéka, antik civilizációk népművészeti és képzőművészeti alkotásaival), az álmosdi csata emlékműve 

3. Debrecen – Martinka – Haláp – Hármashegyi Pihenőközpont

Leírás: A túra az Erdőspuszta másik sűrűn látogatott pihenőközpontjához vezet. A Hármashegyi Pihenőközpont gyönyörű erdei környezetben fekszik, domborzati viszonyai nem a megszokott alföldi táj képét mutatják, köszönhetően a homokbuckáknak. Kedvelt túrázó és kirándulóhely. Tágas rét, sűrű erdőfoltok, kilátó, játszótér, büfé teszi még kellemesebbé a kikapcsolódást. A Hármashegyi Pihenőközpont a végállomása a Debrecenből induló, egykor fa szállítására megalkotott Zsuzsi vasútnak is, amely ma már a turizmust szolgálja.

Megközelíthetőség: Martinka felé, kisforgalmú belvárosi utakon haladva érjük el a városból kivezető útszakaszt. Mindvégig kisforgalmú összekötő utakon haladunk Martinkáig, ahol térjünk rá a Haláp felé vezető földútra. A Halápi csárdától kijelölt kerékpárút (földút) vezet a pihenőközpontba. A visszaút történhet kerékpárral ugyanezen az útvonalon, vagy a Zsuzsi vonattal Debrecenig.

Táv oda: 21 km, vissza: 21 km

Időtartam: 1 óra 15 perc – 1 óra 15 perc

Látnivalók: Hármashegyi kilátó, Hármashegyi-tó, erdei utak

4. Debrecen – Hajdúsámson – Nyíradony – Nyíracsád – Nyírmártonfalva

– Vámospércs – Debrecen (vonaltúra; kerékpár + vasút)

Leírás: Ez a túra az Erdőspusztán és a Gúti erdőn vezet bennünket keresztül.

Megközelíthetőség: Túránkra Debrecenből Hajdúsámson irányába induljunk. Kisforgalmú belvárosi utakon haladva érjük el a Sámsoni utat, ahonnan kerékpárúton haladhatunk egészen Hajdúsámsonig. Hajdúsámsonból kisforgalmú utakon vezet az út a Nyíradony – Nyíracsád – Nyírmártonfalva – Vámospércs vonalon. Az út Hajdúsámsontól mindvégig erdei, árnyas környezetbe vezet. A Debrecenbe való visszatérést vasúton javasoljuk a nagyforgalmú 48-as számú főút elkerülése érdekében.

Táv oda: 55 km, vissza: 20 km vasúton

Időtartam: 3 óra

Látnivalók:

Hajdúsámson: Helytörténeti Múzeum – vaskályha-gyűjtemény

Nyíradony: Fecskeház; késő román, kora gótikus fatornyú Árpád-kori pusztatemplom romja (Nyíradony-Gúti erdő), Zsuzsi vonat emlékhely (Gúti erdő)

Nyíracsád: Árpád-kori templom, XIII. sz., fa harangláb, malomgaléria

5. Debrecen – Hajdúsámson – Hajdúhadház – Hajdúböszörmény – Debrecen (vonaltúra; kerékpár + vasút)

Leírás: A Debrecent körül ölelő egykori hajdúvárosokba kalandozunk, közben megismerhetjük a városok nevezetes személyiségeit, jellegzetes építészeti emlékeit, a múzeumokban található kiállítások által pedig betekintést nyerhetünk az egykori hajdúk életébe, hétköznapjaiba. Utunk végén Hajdúböszörmény termálfürdőjében lehetőség van a felüdülésre.

Megközelíthetőség: Hajdúsámson irányába induljunk. Kisforgalmú belvárosi utakon haladva érjük el a Sámsoni utat, ahonnan kerékpárúton haladhatunk egészen Hajdúsámsonig. Tovább kisforgalmú utakon Hajdúhadházon át Hajdúböszörményre. Debrecenbe vissza a vasutat javasoljuk a nagyforgalmú 35-ös út elkerülése érdekében.

Táv oda: 37 km, vissza: 20 km vasúton

Időtartam: 2 óra

Látnivalók:

Hajdúsámson: Helytörténeti Múzeum

Hajdúhadház: Kéttornyú református templom, Földi János Emlékház, Égerházi Imre Emlékház, Bocskai István erdélyi fejedelem lovas szobra

Hajdúböszörmény: Bocskai szobor, Táncoló hajdúk szobor, református templom, Hajdúsági Múzeum, Káplár Miklós Emlékház, tájházak (Káplár Kemping-Skanzen)

6. Debrecen – Balmazújváros – Kónya (Tiszacsege felé) – Hortobágy – Debrecen (vonaltúra; kerékpár + vasút)

Leírás: A 2 napos túra Európa legnagyobb összefüggő, természetes füves pusztájára, a Hortobágyra kalauzol bennünket. Az ország első és egyben legnagyobb nemzeti parkja (1973) 1999 óta világörökség (Unesco). Jelentős része bioszféra-rezervátum, vizes élőhelyei a Ramsari Egyezmény értelmében nemzetközi védettséget is élveznek. Változatos táj a végtelennek tűnő füves löszpuszták, tekintetet megakasztó gémeskutak, szikes pusztai tölgyes erdők, tavak, mocsaras, lápos vidékek és a Tiszát kísérő ártéri erdők miatt. Mocsarai és halastavai a madarak fészkelésének és vonulásának európai jelentőségű helyszínei. Sajátos a terület növény- és állatvilága. Találkozhatunk a puszta minden őshonos háziállatával (szürke marha, bivaly, rackajuh, nóniusz ló, mangalica), és megismerkedhetünk a máig élő és virágzó népi hagyományokkal és mesterségekkel is (hortobágyi pásztorkodás, egykori csárdavilág, fazekasság). Aki 2 napnál tovább szeretne időzni a térségben, az a tiszai gáton futó Eurovelo-kerékpárúton Egyekről eljuthat a Tisza-tóhoz vagy a másik irányban Tiszacsege nevezetességeit csodálhatja meg.

Megközelíthetőség: Debrecenből Balmazújváros irányába induljunk. A városból kivezető útszakasz nyomvonalán egy darabig kerékpárúton haladhatunk. A kerékpárút végén a 33-as számú főúton kell folytatni az utat egészen a balmazújvárosi leágazásig. Innen már kisforgalmú utakon haladhatunk. Balmazújvárost elhagyva a Tiszacsege felé vezető útról Kónya felé balra, földútra kanyarodunk, majd folytatjuk utunkat egészen Hortobágyig. Debrecenbe a visszaút Hortobágy településről vasúton ajánlott, vagy a fentebb leírt útvonalon vissza kerékpárral. A 2. nap útvonalát lásd a csatolmányban lévő térképen (jobbra).

Táv (oda) első nap: 50 km

Időtartam: 2 óra 40 perc

Táv második nap: 38 km

Időtartam: 1 óra 40 perc

Táv vissza: 38 km vasúton

Látnivalók:

Balmazújváros: Mihalkó Gyula kalapos műhelye, Semsey Andor Múzeum, Veres Péter Emlékház

Hortobágy: Pásztormúzeum, Kilenclyukú-híd, Pusztai Állatpark, Körszín, Madárpark, Hortobágy-halastavi Tanösvény

Hortobágy-Máta: Mátai fazekasműhely, Mátai Ménes, Máta puszta bemutatóterülete

Egyek-Pusztakócs: Egyek-pusztakócsi mocsarak, Meggyes csárda

Egyek: Nyugati Fogadóház (látogatóközpont), Patkós csárda

Tiszacsege: zsellérház, tüzelős ól, Ároktő-tiszacsegei hullámtér

Tiszacsege – Nagymajor: Vay kastély, rádiómúzeum

7. Debrecen – Balmazújváros – Keleti-főcsatorna gátja (Nagyhegyes felé) – Hajdúszoboszló – Debrecen (vonaltúra; kerékpár + vasút)

Leírás: A túra jelentős része a megye egyik jelentős vízfolyása, a Keleti-főcsatorna mentén halad. A csatornát vadregényes környezet övezi, kedvelt kiránduló- és üdülőhely, a horgászok paradicsoma. Gátja jól kerékpározható földút, néhol aszfalt- vagy betoncsíkokkal tarkítva. A csatorna mentén érhetjük el Hajdúszoboszlót. Akinek van kedve, az a gátról letérve a fekete kerámia bölcsőjét, Nádudvart is felkeresheti.

Megközelíthetőség: Debrecenből Balmazújváros irányába induljunk. A városból kivezető útszakasz nyomvonalán egy darabig kerékpárúton haladhatunk. A kerékpárút végétől a 33-as számú főúton kell folytatni az utat egészen a balmazújvárosi leágazásig. Innen már kisforgalmú utakon haladhatunk. Balmazújváros előtt tudjuk a Keleti-főcsatorna gátját (földút) elérni. Innen Nagyhegyes felé a gáton a Hajdúszoboszló előtt található halastavakig haladhatunk. A halastavaktól mehetünk Hajdúszoboszló irányába, vagy kis kitérővel (oda-vissza 33 km) Nádudvarra. A visszatérést Hajdúszoboszlóról vasúton ajánljuk!

Táv oda: 46,5 km

Időtartam: 2 óra 30 perc

Táv nádudvari kitérővel: 79,5 km

Időtartam: közel 4 óra

Táv vissza: 22 km vasúton

Látnivalók:

Balmazújváros: Mihalkó Gyula kalapos műhelye, Semsey Andor Múzeum, Veres Péter Emlékház

Nagyhegyes: tájház

Hajdúszoboszló: Bocskai István Múzeum, Nemzetközi Modern Múzeum, népművészeti kiállítás, Fazekasház, református templom és erődfal, Harangház

Nádudvar: fekete kerámia

Kerékpározás
Kerékpározás
Kerékpározás
Kerékpározás
keró

Ossza meg