A berlini fal lebontásának évfordulója alkalmából

Hőmérséklet

Határainak megnyitásával három évtizeddel ezelőtt Magyarország megtette az első lépéseket, hogy utat nyisson Németország egyesüléséhez és egy egységes, szabad Európa megteremtéséhez. A Páneurópai Piknik megrendezése, valamint a berlini fal lebontásának 30. évfordulója alkalmából a Deutsches Kulturfórum és a MODEM projektkiállítás keretében mutatja be a magyar kerítésbontástól a határnyitásig, illetve a békés forradalomtól a német egységig tartó időszakot.
„Magyarország verte ki az első követ a falból” – nyilatkozta Helmut Kohl szövetségi kancellár, a három évtizeddel ezelőtti eseményekről. Fotók, plakátok százai, ezrei őrzik a szimbolikus, illetve nagyon is valós és elementáris hatású tettek emlékét, amelyek odáig vezettek, hogy harminc évvel ezelőtt megkezdhették a Berlint kettéválasztó fal lebontását. A plakátokat, fotókat felvonultató tárlatot – amely 2019. november 8-tól egy hónapon át látható a MODEM-ben – rendhagyó történelemórák és programok kísérik.

A megnyitón köszöntőt mond:
Volkmar Wenzel, a Németországi Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete és
Papp László, Debrecen polgármestere.

A köszöntő után Trippó Sándor egyetemi adjunktus (DE Germanisztikai Intézet) tart rövid német-magyar tárlatvezetést a kiállításon.

További programok:

13.30:
Határok nélkül. Kerekasztal-beszélgetés
résztvevők: Bedő Iván újságíró, a Magyar Rádió akkori kelet-berlini tudósítója; Filep Mária építészmérnök, a páneurópai piknik főszervezője; Pósán László történész, egyetemi docens (DE BTK Történelmi Intézet); moderátor: Trippó Sándor egyetemi adjunktus (DE BTK, Germanisztikai Intézet)

14.30:
ünnepélyes koccintás

15.00:
angol nyelvű tárlatvezetés a Privát. Helmut Newton című fotókiállításon

16.00:
német-magyar tárlatvezetés a Panel című kiállításon

17.00:
Menyhárt Jenő, az Európa Kiadó zenekar alapító tagjának szólókoncertje

valamennyi program ingyenes

4026 Debrecen
Baltazár Dezső tér 1-3.
Esemény info
2019.11.08 13:00 - 18:00
MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ
Kapcsolat
+36 (52) 525-018

Ossza meg