Debreceni Adventi Vásár

Hőmérséklet

A Kossuth téri adventi vasárnapok a közösségben megélt karácsonyi vásár lehetőségét kínálják, felekezetek, hagyományőrzők, művészek közreműködésével, közös gyertyagyújtással. Az ünnepi ráhangolódást, készülődést a Kölcsey Központ koncertjei, karácsonyi kézműves vásár a belvárosban, és a „Nyitott Városháza” programjai segítik.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának megbízásából 2017. évtől a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi az Adventi Vásárt.

Évről évre az Advent kezdetével a város karácsonyfája melletti közös gyertyagyújtásokkal ünnepel Debrecen. Idén a három vasárnapon (december 3., 10., 17.) és a Szentestét megelőző szombaton (december 23.) nem mindennapi térjáték, ünnepi gondolatok, gyertyagyújtás és nagytemplomi adventi találkozások várják a közös ünneplésre vágyókat a város főterén. Debrecen ünnepi fényei december 3-án gyulladnak ki, idén először a Régi Városháza is fényárban úszik majd. A folyamatos programkavalkádról a hét utolsó napját megelőzően is gondoskodnak az adventi színpad eseményei.

A Kossuth téren és a Piac utcán november 25-én nyit a Debreceni Adventi Vásár, amely többek között egyedi kézműves termékekkel, ellenállhatatlan finomságokkal, lélekmelegítő forralt borral várja – közel 100 faházban – a karácsonyra készülődő vásárlókat.

Valamint december 2-ától a Régi Városháza udvarán Angyalliget varázsolja el a látogatókat.

A Régi Városháza december 2-től nyitja meg kapuit, hétvégén 9-től 21 óráig, hétköznap 16-tól 20 óráig a Kézműves Alapítvány népművész mesterei, népi iparművészei kínálják portékáikat.

DECEMBER 2.

DEBRECENI MÍVES ÉDES

15:00 DEBRECEN BEJGLIJE – keressük és kóstoljuk! „200 éves a debreceni cukrászat”

15:00 DEBRECEN SZÍVE MÉZESKALÁCSBÓL – építjük!

15:00 A GALIBA FESZTIVÁL CSOPORTJAINAK KISKARÁCSONYFÁI – díszítjük!

16:30 és 17:30 SÁLI LEVENTE élő homokanimációja a 200 éves debreceni cukrászat előtt tiszteleg

DECEMBER 3-23.

16:00-20:00 / hétvégén 21:00-ig

FÉNYFESTÉS a Régi Városháza homlokzati árkádjait és belső udvarát fénybe öltöztetjük.

DECEMBER 9. és 16. SZOMBAT

16:30 ÉS 17:30 SÁLI LEVENTE élő karácsonyi homokanimációja a belső udvarban

Nyitvatartás (Kossuth tér, Piac utca):

hétfő - péntek: 9.00 - 20.00,

szombat - vasárnap: 9.00 - 21.00,

(december 23-án: 9.00 - 20.00)

Nyitvatartás (Régi Városháza):

hétfő - péntek: 16.00 - 20.00,

szombat - vasárnap: 9.00 - 21.00,

(december 23-án: 9.00 - 20.00)

Az adventi forgatag ez alkalommal egy 33 méter magas óriáskerékkel is kiegészül a fényárban úszó Debrecen lenyűgöző látványára szomjazók nagy örömére. A monumentális szerkezet a teljes adventi időszakban áll majd a kíváncsiskodók rendelkezésére.

A Debrecen Eye tervezett nyitvatartása 2018. január 6-ig:

H-Cs 14:00-21:00, P-Szo 12:00-22:00, V 12:00-21:00

A 2018-as Campus Fesztiválra kedvezményes áron bérletet vásárlók ingyen kipróbálhatják a Debrecen Eye-t.

ADD TOVÁBB!

DECEMBER 7-23. - Kossuth tér, Add tovább!-házikó

Debreceni Karitatív Testület harmadik éve szervez összehangolt gyűjtést az adventi vásárban. December 7-től az Add tovább!-házikóban várják az adományokat a tagszervezetek önkéntesei.

H-P: 17:00-19:00

Szo-V: 10:00-20:00 és 17:00-19:00

Adventi programkínálat:

Az adventi vásár kínálatával november 25-én találkozhatnak először a debreceniek és a Debrecenbe látogatók. 33 méter magasból, a DEBRECEN EYE magasából láthatják a belvárost az óriáskerékre ülők, körözhetnek a Vili-vonattal, átmelegedhetnek a vásár kínálta forró italokkal. Forró italok, meleg ételek, valamint az elmaradhatatlan kézműves termékek várják minden évben a debrecenieket és az ide látogatókat a karácsonyi vásárban.

December 2-ával nyílik a Régi Városháza kapuja is, 15 órától a 200 éves debreceni cukrászatot is dicséri a Debreceni míves édes házikó és az abban kóstolásra kínált bejgli. A mézeskalácsból megformált Debrecen szíve várja a mézeskalácsszívekkel csatlakozókat, a Galiba Gyermekfesztivál csoportjaink kiskarácsonyfái is ekkor öltöznek díszbe, fél 5-től és fél 6-tól Sáli Levente élő homokanimációja lesz látható.

A közös gyertyagyújtások sora december 3-ával kezdődik. Délelőtt 10-től a hortobágyi és Hortobágy „mellyéki” pásztorok érkeznek Debrecenbe, hogy a Kistemplom istentiszteletén pásztortűzről gyújthassák meg az adventi koszorú első gyertyáját. A pásztoradvent során a gyergyószárhegyi Kájoni János Gyermekotthon lakói is közreműködnek, s a Révész téren tálalt melegétel megvásárlásával Böjte Csaba ferences szerzetes pásztori munkáját támogathatjuk. Délután 4-től a Régi Városháza is a pásztoradvent helyszíne lesz. A pásztortűz lángját a pásztorokkal együtt az énekes hagyományőrzők és a történelmi egyházi felekezetek püspökei viszik a Kossuth térre, ahol 17 órától a gólyalábas térjátékban az angyali üzenet mellett a családdá formálódás lesz a vezérgondolat, a további gyertyagyújtásokon József, Mária és Jézus alakja. Papp László polgármester úr adventi gondolatai után a városi díszkivilágítás fényében hangzik el Palánki Ferenc Debrecen-nyíregyházi megyés püspök, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek metropolita, Dr. Fabiny Tamás evangélikus püspök és Dr. Fekete Károly református püspök adventi üzenete. 18 órától a Nagytemplomban Mike Ádám–Fekete Dániel Hereditas nostra (Örökségünk) című zsoltárkantátájának ősbemutatója kezdődik a reformáció 500. évfordulójának tiszteletére.

December 10-én 17 órától Asztalos Richárd evangélikus és Sipos Barnabás ortodox pap szolgálnak a Kossuth téren, a Szent Háromság Magyar Ortodox Templom Kórusa, Barcsa Lajos alpolgármester osztja meg velünk gondolatait, a Nagytemplomban a Nagytemplomi ifjúsági zenekar várja az érdeklődőket.

December 17-én 17 órától Püskiné Szécsi Judit református és Pető Albert baptista lelkipásztor szolgálnak, Széles Diána alpolgármester asszony szól a város nevében, s vendégünk lesz a Makám együttes is. Adventi dallamok címmel 2017. december 17-én (vasárnap) este 7 órakor a Kölcsey Központ Nagytermében jótékonysági koncert lesz, ahol az összegyűjtött adományokkal, felajánlásokkal a debreceni önkormányzati óvodákat lehet támogatni.

Az Adventi dallamok jótékonysági gálakoncertünket a gyerekekből álló Lautitia Kóruscsalád nyitja meg, akik zenei kíséretéről Kovács László Liszt Ferenc-díjas karmester, Érdemes és Kiváló Művész vezetésével a Kodály Filharmonikusok Debrecen gondoskodik.

A nyitó produkció után az MTVA komolyzenei tehetségkutatójának ifjú virtuóz tehetségei lépnek a színpadra, és varázsolják el a támogató közönséget, akik egy-egy darabot Déki Lakatos Sándor Liszt Ferenc-díjas hegedűművésszel is előadnak. E kiváló produkciók után könnyedebb zenei átvezetéssel betekintést nyújtunk a könnyűzene világába, ahol Molnár Ferenc Caramel adja elő sokak számára ismert dalait. A szerzemények zenekari kíséretét a Kodály Filharmonikusok Debrecen biztosítja.

December 23-án 17 órától Dr. Krakomperger Zoltán római katolikus, Nagy Gábor református és Zuró József görögkatolikus pap adventi üzenetével készülhetünk a negyedik gyertya meggyújtására, Komolay Szabolcs alpolgármester gondolatait követően a Betlehemből érkező lángról gyújtott mécsesek osztása és a kántálás zárja a nagy közösségben megélhető alkalmak sorát. A Kossuth téri gyertyagyújtásokat a Régi Városházától induló énekes vonulás előzi meg (16.45), az ORT-IKI Báb- és Utcaszínház, a Kuckó Művésztanya, a Debreceni Népi Együttes és az Ady Endre Gimnázium diákjai állandó szereplői az alkalmaknak.

1080x1920px

4024 Debrecen
Piac utca
Esemény info
2017.11.25 - 2017.12.23
Főnix Rendezvényszervező Kft.
Kapcsolat
+36 52 518-400

Ossza meg