Dominica Palmarum - Virágvasárnap ünnepén

Hőmérséklet

A nagyhetet megelőző vasárnapon – virágvasárnap – Jézus diadalmas jeruzsálemi bevonulását ünnepeljük. Idén március 25-ére esik ez a mozgó ünnep. Debrecenben immár hagyomány, hogy a szamárháton érkező Krisztust és üdvözlőit a Kuckó Művésztanya bibliai kort idéző jelmezesei idézik meg, s mivel a páros táncnak nagyböjtben helye nincs, a debreceni néptáncosok közül a lányok járnak körtáncot, s köszöntik a tavaszt kapuzókkal.

Déri tér 16.00

Papp László, Debrecen polgármestere köszönt.

Keresz(t)yén(y) felekezetek köszöntője: igeolvasás – Asztalos Richárd evangélikus igazgató lelkész, igemagyarázat – Fekete Károly református püspök, barkaszentelés – Palánki Ferenc római katolikus püspök, áldás – Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita.

Karikázók: Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes, a Forgórózsa Táncegyüttes Debrecen, a Hortobágy Néptáncegyüttes és a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai.

A Debreceni Dalárdatalálkozó résztvevőinek éneke, vezényel Berkesi Sándor Kossuth-díjas karnagy.

Gyimesvölgyi Férfikar | Köröstárkányi Dalárda | Pest-Budai Dalárda | Sárándi Dalárda | Váradi Dalnokok

 

A barkaszentelést követően az ünnepi menet a Kossuth térre érkezik, ahol a nagyhétre előretekintve bibliai keresztútjárás kezdődik, melynek stációit az egyházközségek, gyülekezetek fogadják örökbe.

 

I. Kossuth tér (Főnix-szökőkút): Debreceni Görögkatolikus Parókia –

II. Csonkatemplom: Debrecen Kistemplomi–Ispotályi Református Egyházközség –

III. Csokonai Színház: Debreceni Baptista Gyülekezet –

IV. Szent Anna-székesegyház lépcsője: Szent Anna Főplébánia –

V. Kormányhivatal: Debreceni Evangélikus Egyházközség –

VI. Régi Városháza: Debreceni Szent Háromság Magyar Ortodox Egyházközség – Kossuth tér (Főnix-szökőkút).

 

Az állomáshelyeken az elmélkedéseket Varga Klári Jászai Mari-díjas színésznő, Berettyán Nándor és Berettyán Sándor, a Nemzeti Színház színművészei és Dánielfy Gergely, a Kaposvári Egyetem színművész hallgatója olvassák fel, közreműködik továbbá a Gyimesvölgyi Férfikar és a Debreceni Zenede Pendely családjának tagjai. Idén Krakomperger Zoltán, a Szent Anna Főplébánia plébánosa állította össze a városi keresztút szövegeit.

 

18 órától a Református Nagytemplomban a Debrecen Helyőrségi Zenekar zenés áhítata kezdődik Dominica Palmarum címmel – igét hirdet Sajtos Szilárd őrnagy, tábori lelkész, vezényel Pál István őrnagy és Kovács Róbert százados.


Esemény info
2019.04.14 16:00 - 20:00
Főnix Rendezvényszervező Kft.
Kapcsolat
+36 52 518-400

Ossza meg