Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap

Hőmérséklet

Debrecen Megyei Jogú Város döntése értelmében, Debrecen idén is csatlakozott az Európai Mobilitási Hét és Nemzetközi Autómentes Nap rendezvénysorozathoz, melyet az idei évben 2019. szeptember 16. és 22. között szerveznek meg Európa mintegy 2500 városában. A debreceni programok szervezésével, összehangolásával újra a DKV Zrt.-t bízta meg a város vezetése.

Az idei évben először egy hétköznapi napon is lesz lehetőség arra, hogy bárki személygépkocsijának, motorjának érvényes forgalmijával díjmentesen utazzon autóbuszon, trolibuszon és villamoson. Ehhez nem kell mást tenni, mint 2019. szeptember 18-án, szerdán otthon hagyni a gépjárművet és közösségi közlekedési eszközre pattanni. Akár az egész család együtt utazhat, hiszen egy érvényes forgalmival 2 felnőtt és 2 gyermek utazhat együtt. Ehhez a naphoz kapcsolódóan hirdeti meg a DKV az Óvom a környezetem, DKV-val közlekedem című szelfi játékot. A DERKE jóvoltából lesz Eljutási „verseny”, melynek lényeg, hogy autóval, kerékpárral és villamossal a KRESZ-szabályainak betartása mellett ugyanazt a távot kell megtenni.

Az útról felvétel készül, melyet 2019. szeptember 22-én vetítenek le, az Autómentes Napon. Ha kíváncsiak, hogy mely közlekedési eszköz nyeri meg a „versenyt” látogassanak el a Nagyerdőre. Az Európai Mobilitási Hét lezárásaként idén is lesz Autómentes Nap a Nagyerdőn 2019. szeptember 22-én. Ezen a napon is díjmentes lesz az utazás autóbuszon, trolibuszon és villamoson is érvényes forgalmi engedély felmutatásával.

A Ködszínház melletti területen a nap folyamán elektromos autók, közösségi közlekedési járművek bemutatója, ügyességi játékok, totók mellett egész napos programmal várja az érdeklődőket még a HBM Rendőr-főkapitányság, a Balesetmegelőzési Bizottság, a HBM Katasztrófavédelem, a Magyar Vöröskereszt, az Országos Mentőszolgálat, a Debrecen Airport, DV Parking KFT., a DERKE, a Zsuzsi Erdei Vasút, a Tündérkör Alapítvány, a DSZC Mechwart András Szakgimnázium, a Nimendee Kft., a DKSI és a Közlekedéstudományi Intézet.

A Tündérkör Alapítvány jóvoltából lesz Légfuti a Nagyerdei Stadion körül 1800 méter hosszon, Debrecen város tiszta levegőjéért, a DKSI jóvoltából lesz KRESZkerék szabályossági kerékpárverseny, a DKV idén is megrendezi az Útrakelő közösségi közlekedési versenyét. A Nimendee pedig a segway szerelmeseinek hirdetett meg ügyességi versenyt, látványos pálya összeállításával. A látogatókat a DSzC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma Lego robotokkal várja, melyeket távirányítással akadálypályán lehet végigvezetni illetve Lego szumó robot bemutatóval tesszük élvezetesebbé a vendégek számára a rendezvényt.

A DKV jóvoltából lesz troli-túra a Nagyerdőn, valamint a 135 éves jubileum kapcsán ekhós szekérrel járhatják be az érdeklődők az egykori 3-as villamos vonalát. A versenyeken legjobban szereplők a sok értékes ajándék mellett, hőlégballonnal is felemelkedhetnek majd.

Az Autómentes Napon 12 órától kezdődnek majd a gyerek és felnőtt zenei programok. Fellép Réti Tibi bácsi, a Kuckó Művésztanya, a Valcer Táncstúdió, a Rock Suli, majd este hat órakor a Desperado együttes zárja a napot.

4032 Debrecen
Ady Endre út 1.
Esemény info
2019.09.16 - 2019.09.22
DKV Debreceni Közlekdési Zrt.

Ossza meg