Magyar Nemzeti Parkok hetének hortobágyi programjai

Hőmérséklet

Egy héten keresztül az ország 10 nemzeti parkja megnyitja kapuit az érdeklődők előtt. A Hortobágyi Nemzeti Parkban is egyedi programok, alkalmi kedvezmények várják a látogatókat.

Ízelítő a hét programjaiból:

• vadak a pusztában testközelből

• kisfilmek a puszta élővilágáról

• vezetett túra

• pusztai nyomolvasás

• csillagászati bemutató

május 25. VEZETETT TÚRA A CÉGÉNYDÁNYÁDI-PARK TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET TANÖSVÉNYÉN

Helyszín: Cégénydányádi-park Természetvédelmi Terület

A Magyar Nemzeti Parkok Hete rendezvénysorozat keretében szakvezetéses túrát tartunk a Cégénydányádi-park Természetvédelmi Területen. Tanösvényünkön sétálva a Kende-kúriát övező, közel 16 hektáros angol típus tájképi kertben található fás szárú növénygyűjtemény érdekességeit és történetét mutatjuk be. A látogatóink 18 információs tábla és a szakvezető segítségével ismerhetik meg a kert fás szárúit, valamint a legjellemzőbb növény- és állatfajokat.

Időpont: 10.00 óra A program időjárásfüggő! Szeles, viharos időben a kastély parkja nem, vagy csak saját felelősségre látogatható.

Részvételi díj: A túrán való részvétel díjtalan, de előzetes bejelentkezés szükséges Információ és jelentkezés:

Tel: 70/198-9731

E-mail: szatmarbereg@hnp.hu

május 27. EXKLUZÍV FOTÓSTÚRA PENTEZUGBAN

Helyszín: Hortobágyi Nemzeti Park, Pentezugi Vadlórezervátum

Nemzeti parkunk exkluzív fotóstúrát szervez a Magyar Nemzeti Pakok Hete alkalmából. A résztvevők betekintést nyerhetnek, a látogatóktól egyébként elzárt Pentezugi Vadlórezervátum munkájába, továbbá szakvezető segítségével készíthetik el felvételeiket. A fotóstúrán pusztai környezetben örökíthetőek meg a Przewalski lovak, de találkozhatunk a területen élő hortobágyi tulkokkal, valamint a puszta élővilágára jellemző érdekes madárfajokkal is.

Maximális létszám: 7 fő.

Találkozó: hajnali 4 órakor a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont parkolójában, visszaérkezés ugyanide 10 órakor.

A túrára előzetes bejelentkezés szükséges!

Információ: Tel.: 30/676-9545

Jelentkezés: turizmus@hnp.hu

május 29. AKCIÓS OSZTÁLYKIRÁNDULÁSOK 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kedvezményes kirándulásokat kínál óvodás és iskolás csoportoknak:

• KEDVEZMÉNYES KIRÁNDULÁSOK A VARÁZSLATOS HORTOBÁGYON

Helyszín: Hortobágy A puszta látványa, a tavakon időző számos vízimadár életre szóló élményt jelent kicsik és nagyok számára egyaránt. A hortobágyi kirándulás során a következő programok közül választhatnak:

o Madárélet a halastavakon

o Pásztorélet a Hortobágyon

o „Egyszervolt” állatok a Hortobágyon

Információ és jelentkezés: Tel.: 30/849-3747 ,e-mail: oktatas@hnp.hu

• BARANGOLÁS A TISZAKÜRTI ARBORÉTUMBAN

Helyszín: Tiszakürt

A tiszai ártéren őshonos tölgy-kőris-szil ligeterdő különleges környezetében ismerkedhetnek meg az érdeklődők az itt élő növény- és állatvilággal szakvezetett túrákon.

Információ és jelentkezés: Tel.: 56/318-338 • 30/732-3740 , e-mail: arboreta@hnp.hu

• KEDVEZMÉNYES KIRÁNDULÁSOK A SZATMÁR-BEREGBEN

Helyszín: Cégénydányád

A Szatmár-Bereg egy igazán magával ragadó, változatos táj, mely egyedi természeti és kulturális értékekben bővelkedik. Kirándulásainkon bepillantás nyerhető a vidék élővilágába, a Kende család történetébe, koruk gasztronómiájával.

Információ és jelentkezés: Tel: 70/198-9731 , e-mail: szatmarbereg@hnp.hu

• KEDVEZMÉNYES KIRÁNDULÁS A BÁTORLIGETI ŐSLÁPON

Helyszín: Bátorliget

A Bátorligeti ősláp az egyik legrégebbi fokozottan védett terület az országban. Ez az alig 53 hektáros terület őrizte meg a legteljesebben az Alföld vegetáció- és tájképtörténetének különböző állapotait. A programon a láp élővilágát és kialakulását ismerhetik meg a látogatók.

Információ és jelentkezés: Tel: 70/198-9731 , e-mail: szatmarbereg@hnp.hu

május 29. -június 3.VADAK A PUSZTÁBAN TESTKÖZELBŐL 

Helyszín: Hortobágy, Hortobágyi Vadaspark

A vadaspark kiválóan alkalmas az ősi puszta vadvilágának bemutatására. Lakói között láthatók az ember megjelenése előtt ezen a tájon élő, de a civilizáció térhódítása miatt a területről kiszorított állatfajok, mint például: farkas, sakál, vadló, keselyű, pelikán. A védett területeken ma is élő vadállatok is bemutatásra kerülnek. Többek között: vadmacska, róka, nagy kócsag, szürke gém, daru, fehér gólya Extra szafari program A vadasparkban a nagyvadak testközelből történő megtekintésére extra szafari program keretében van lehetőség. A túra során terepjáróval lehet a vadlovak és őstulkok közelébe menni.

Az emelt díjas program időjárásfüggő, időtartama kb. 25 perc; maximális létszám 7 fő. Programra való jelentkezés a helyszínen a vadaspark ajándékboltjában lehetséges.

A Magyar Nemzeti Parkok Hete alkalmából az extra szafari program 50 % kedvezménnyel vehető igénybe.

Információ: Tel.: 52/589-000 • 52/589-321 , e-mail: info@hnp.hu

június 2. VADASPARKI CSILLAGÖSVÉNY MUSTRA

Helyszín: Hortobágy, Hortobágyi Vadaspark

A puszta lámpása a telihold, ilyen éjjeleken tökéletesen látszik a környezet. Egy ilyen este átélésére, a régvolt pusztai vadállatok, valamint az éjjel aktív fajok megfigyelésére invitáljuk vendégeinket a Hortobágyi Vadasparkba. A vadasparkban a látogatók megfigyelhetik a Hortobágy ragadozóit testközelből. Láthatunk farkasokat, sakált, rókát, de vadmacskát és számos ragadozó madarat is. A vadasparki szakvezetés után a Holdat, az éjszaka lámpását csillagász távcsővel szemügyre vehetjük, és bővíthetjük ismereteinket a nyári csillagképekről és a Tejútról is. Hangulati elemként közben kis szerencsével hallható lesz a farkas, vagy a sakál üvöltése is.

A program időtartama: 19.15-22.45 óráig Találkozás: 19.00, Hortobágy Nemzeti Park Látogatóközpont parkoló (innen vadasparki buszjárat viszi a vendégeket, majd a program végén ide hozza vissza.

A programra előzetes bejelentkezés szükséges! Bejelentkezési határidő: június 1. 12.00 óra

A programváltozás jogát fenntartják, a program csak minimum 10 fő bejelentkezése esetén kerül megrendezésre. Megértésüket köszönik!

Jelentkezés és egyéb információ: Tel.: 52/589-000 , e-mail: turizmus@hnp.hu

június 3. NYOMOLVASÓ TÚRA HORTOBÁGY-HALASTÓN

Helyszín: Hortobágyi Nemzeti Park, Hortobágy-halastavi tanösvény

A kilátogatók a szakvezetéses gyalogtúrán megismerkedhetnek a terület legfontosabb értékeivel, a halastavak élővilágával. A terepi program fő célja az állatok által hagyott nyomok és jelek keresése lenne. A túra részét képezi a távcsöves madármegfigyelés is, melynek során a résztvevők bepillantást nyerhetnek a halastavak madárvilágának életébe.

A túra távja kb. 5 km mindenki számára teljesíthető Időjárásnak megfelelő réteges öltözet, kézitávcső ajánlott.

Időpont: 10.00-13.00 óra

Találkozás: 9.45 óra, Hortobágy-halastavi Kisvasút indítóállomás

A program a Magyar Nemzeti Parkok Hete programsorozat része, így a szakvezetés ezúttal ingyenes!

A program időjárásfüggő és előzetes bejelentkezés szükséges! Jelentkezés és egyéb információ: Koczka András: Tel.: 30/515-3463 , e-mail: turizmus@hnp.hu

A programokon mindenki saját felelősségére vesz részt! A programváltozás jogát a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság fenntartja!

4071 Hortobágy
Petőfi tér 9.
Esemény info
2018.05.25 - 2018.06.03
Hortobágyi Nemzeti Park
Kapcsolat
+36 52 589-000

Ossza meg