Nemzetközi Betlehemes Találkozó

Hőmérséklet

A Kárpát-medencei magyar hagyományőrző együttesek téli ünnepköri játékainak rangos szemléje.

A rendezvény elsődleges célkitűzése, hogy a betlehemezés hagyományát életben tartsa, a kulturális identitást erősítse, a közös szellemi haza kincseit, szakrális hagyományait bemutassa.

A néphagyomány szerint a betlehemes csoportok házról házra járva mutatták be műsorukat. A kántálás után pedig a házigazdák megvendégelték őket. Ezt a szokást is felelevenítik a találkozó résztvevői a város a főtéren egy közös énekléssel. A program keretében autentikus felnőtt, gyermek, színjátszó és egyházi csoportok mutatják be betlehemes játékukat a Kárpát-medence magyarlakta területeiről. A korábbi évek hagyományainak megfelelően a találkozón résztvevő több száz betlehemező Debrecen városrészeibe is elviszik a születés örömhírét.

2017. december 8. péntek, Kossuth tér

17.00 a XXVII. Nemzetközi Betlehemes Találkozó ünnepélyes megnyitója

A betlehemes közösségek a Kárpát-medence minden szegletéből, Kárpátaljáról, Délvidékről, Felvidékről, Erdélyből és a Partiumból, valamint természetesen az anyaországból érkeznek Debrecenbe, hogy megosszák velünk a karácsonyi születés örömhírét. A betlehemes találkozók Debrecen közösségi művelődésében igen fontos szerepet töltenek be, hiszen a központi rendezvénnyel párhuzamosan több mint húsz debreceni külső helyszínen és néhány Debrecen környéki településen lépnek fel a játszók, általuk évente közel 10 000 ember kerül közvetlen kapcsolatba e szakrális szokáshagyománnyal.

18.00 muzsikál a Bakator zenekar

2017. december 9. szombat

9.00–20.00 Belvárosi Közösségi Ház

Betlehemes csoportok bemutatói

16.00 Kossuth tér

Betlehemes csoportok bemutatói

18.00 muzsikál a Bíró zenekar

2017. december 10. vasárnap

9.00–12.00 Belvárosi Közösségi Ház

A Kárpát-medence szakrális dramatikus szokáshagyománya mint élő nemzeti kincs – szakmai konferencia

Betlehemes
Betlehemes
Betlehemes

4024 Debrecen
Piac utca
Esemény info
2017.12.08 - 2017.12.10
Debreceni Művelődési Központ
Kapcsolat
+36 52 413-939

Ossza meg