Ősi arany- és ezüstkincsek Romániából

Hőmérséklet

A Déri Múzeum, a bukaresti Román Nemzeti Történeti Múzeum szervezésében a Románia területén a 19–20. században előkerült, az őskortól a korai középkorig származó arany- és ezüstkincsekből rendezett kiállítást. Az „Aurul și argintul antic al României”, azaz Ősi arany- és ezüstkincsek Romániából c. tárlat 31 múzeum kincseiből ad válogatást, a fogadó múzeum ehhez kapcsolva bemutatja saját gyűjteményét, így a tavaly előkerült fantasztikus avar leleteit is. Az összesen 1065 tárgyat számláló kiállítás a Déri Múzeum Zoltai Termében, Galériájában és Kupolatermében kap helyet.

Kincsek és kalandok

A Déri Múzeum „Ősi arany- és ezüstkincsek Romániából" c. kiállításában szereplő tárgyak, leletegyüttesek Magyarország, a Kárpát-medence, sőt Európa ős- és kora történetének olyan kiemelkedő emlékei és forrásai, melyek jelentős része eddig nem hagyta el Románia területét. Közöttük regényes történetű kincsegyütteseket is találunk. Az egyik legérdekesebb történet a pietroasai kincsé, amelyet Romániában a legtöbben a „kotló és csibéi” néven ismernek.

A kincset 1837-ben találta meg két földműves. Egy éven át rejtegették, majd eladták egy helyi kereskedőnek. Az aranyból készült tárgyegyüttes 22–24 darabból állt, és 40 kilogrammot nyomott. A kereskedő csupán egyetlen kilónyi arany árát fizette ki érte a két parasztembernek, akik ezért megzsarolták. Végül a hatóságok is tudomást szereztek a leletről és Alexandru D. Ghica havasalföldi uralkodó testvére, a belügyminiszter elkobozta. Ám a miniszter úgy beleszeretett a kincsekbe, hogy nem adta át az államnak. Páncélszekrényébe rejtette az értékeket, ahonnan csak testvére, az uralkodó halála után kerültek elő. Első alkalommal az 1867-es világkiállításon láthatta a nagyközönség a gyönyörű tárgyakat. Abban az időben ez volt a legnagyobb felfedezett kincs, egészen Tutankhamon sírjának feltárásáig. A párizsi kiállítás után a lelet visszakerült Bukarestbe, ahol a Régészeti Múzeumban állították ki. Ám 1875 telének egyik éjszakáján a tetőn át kötélen ereszkedett le egy tolvaj, és ellopta a kincset. Menekülés közben a hóba ejtette az egyik darabot, a járókelők megtalálták és feljelentést tettek. A tolvajt elfogták, majd a börtönben megölték. Amikor a múzeumban tűz pusztított, a leleteket az ablakon kidobva menekítették a pusztulástól. I. Károly román király egy német ötvösművészt bízott meg az értékes darabok restaurálásával. 1916 decemberében, miután a német és osztrák–magyar seregek áttörtek a Fogarason és Bukarest ellen vonultak, a kincstár legfontosabb darabjait a román kormány Oroszországba vitette. Csak Sztálin halála után, 1956-ban, Hruscsov alatt kerültek vissza Romániába. Az eredeti 22-24 darabból mára 12 maradt, közülük 4 látható a kiállításon.

A kiállítás szeptember 29-ig látogatható hétfő kivételével minden nap 10-től 18 óráig!

4026 Debrecen
Déri tér 1.
Esemény info
2017.07.12 10:00 - 2017.09.29 18:00
Déri Múzeum
Kapcsolat
+36 52 322-207

Érdemes még megnézni

2018.02.20 Kedd - 2018.03.06 Kedd 10 éves a Maticska Jenő alkotó és képzőművészeti kör Kiállítás az alkotók munkáiból. 2018.03.17 Szombat - 2018.05.27 Vasárnap Agitátor - Várnai Gyula hanginstallációi Munkácsy-díjas képzőművész, a 2017-es Velencei Biennálé kiállítója, a ’90-es években itthon meghatározó neo-konceptualizmus képviseloje. Jellegzetes hang- és tér-installációt, tárgy-kollázsait a világ számos pontján (Amszterdam, Prága, Hamburg, Berlin, Párizs, Köln) mutatták be. A debreceni kiállítás a művész hang- és fényinstallációira koncentrál, ilyen jellegű munkáiból ez lesz az eddigi legteljesebb és legnagyobb szabású tárlat, melyen a korábbi emblematikus művek mellett néhány új, kifejezetten a modemes válogatáshoz készülő, alkotás is látható és hallható lesz. kurátor: Petrányi Zsolt művészettörténész, kurátor, egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének főosztályvezetője, az IBS Művészetmenedzsment tanszékének szakvezetője, a Dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet, majd a Műcsarnok volt igazgatója. II. emeleti kiállítótér 2018.04.15 Vasárnap - 2018.05.13 Vasárnap „Friss hajtás” – 27. Debreceni Tavaszi Tárlat A Debreceni Tavaszi Fesztivál nyitóeseménye a Kölcsey Központban ezúttal az idei Tavaszi Tárlat megnyitója és díjkiosztója, illetve a tárlattal csatlakozunk a Grafika Hónapja eseményeihez. A sorozat az elmúlt évtől megújuló rendszerben zajlik. A részvételi feltételek némileg módosulnak, de az az igény nem változik, hogy a megye kortárs képzőművészetének élvonalát reprezentáljuk. A festészet és a grafika/fotográfia kétévenkénti váltásban mutatkozik be, plasztikákat pedig minden évben bemutatunk. Az idei kiállításon tehát a hajdú-bihari, debreceni műteremmel, vagy szorosabb kötődéssel rendelkező elszármazott alkotók grafikáit/fotográfiáit, illetve plasztikáit mutatjuk be – a festészet 2019-ben kerül sorra újra.

Ossza meg