Paint mapping. Workshop Sztojánovits Andreával

Hőmérséklet

Csontváry Kosztka Tivadar halálának 100. évfordulója, valamint a MODEM 13. születésnapja alkalmából egy rendkívüli projektre invitálják a diákokat és a pedagógusokat.

Az évfordulók kapcsán valós idejű paint mapping és audiovizuális installációkkal kíséreljük meg több mint egy héten keresztül összekapcsolni a századforduló és a ma – és a jövő – világát, alkotói módszereit, technikáját. Az egyedülálló projekt célja megmutatni, miért is lehet izgalmas egy galéria vagy egy múzeum akár a gyerekek számára, mekkorára tágulhat a valós idejű tér, mire is jó egy gigantikus projektor, egy érintés nélküli vezérlő vagy egyáltalán: mi mindenre használhatók még a mobilok. Ezen a kiállításon nem kell eltenni a telefonokat, sőt: azokkal saját kis projektek is megvalósíthatók, miközben Csontváry világában elmerülve beléphetnek a diákok Baalbek házai közé vagy megmozgathatják A magányos cédrus ágait.

A szokatlan projekt keretében Csontváry három ikonikus munkáját jelenítik meg a földszinti kiállítótérben, olyan formában, amely a mobiltelefonokat és egyéb csúcstechnológiai eszközöket napi szinten használó kisebb és nagyobb gyerekek, diákok számára még közelebb hozza a századforduló festészetének egy szeletét. A három ikonikus alkotás – A magányos cédrus, A nagy Tarpatak völgye a Tátrában, Baalbek – három különböző technikai eljárás révén vonja be és ösztönzi interakcióra a látogatókat. Ezen a tárlaton a mobiltelefont is bekapcsolják a „munkába”: a közönség saját mobilja segítségével a kiállításon eredetiben is szereplő Vihar a pusztán című képet is megmozgathatja (valós érintés nélkül). 

A „tárlat” egy workshop teremmel zárul, ahol a diákok saját maguk is kipróbálhatják, miként mozgathatnak meg egy képrészletet, mitől hullámzik vagy épp torzul a festmény, milyen szoftverekkel hogyan hozhatók létre interakciók, mi is az a VJ, és a különböző effektek révén mi minden történhet még egy képpel. 

A projekt művészeti vezetője: Sztojánovits Andrea
Alkotók: Álmos Gergely / mïus (zene); Kovács Ivó (animáció); Sztojánovits Andrea (animáció, interaktivitás); Tóth Gergő (animáció). Külön köszönet: Szendeff Dániel, Triff Adorján (MogulAudio)

A mai csúcstechnológia javát felvonultató projektre az iskolai csoportokat előzetes bejelentkezés alapján fogadják, szeptember 30. (hétfő) és október 4. (péntek) között, minden nap 8-tól 16 óráig, óránkénti bontásban.

4026 Debrecen
Baltazár Dezső tér 1-3.
Esemény info
2019.09.28 10:00 - 12:00
2019.09.28 15:00 - 17:00
MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ
Kapcsolat
+36 (52) 525-010

Ossza meg