Reformáció 500

Hőmérséklet

Január 31-én a Református Nagytemplomban ünnepi istentisztelettel vette kezdetét a Magyar Református Egyház jubileumi éve.

Luther Márton 1517. október 31-én tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, mely reformok sorozatát eredményezte világszerte az élet minden területén. A vallási reformmozgalom hamar gyökeret vert Debrecenben, a város pedig a magyar reformáció központjává vált. A reformáció 500 és a Tiszántúli Református Egyházkerület fennállásának 450. évfordulója alkalmából a Tiszántúli Református Egyházkerület és Debrecen több kiemelt nemzetközi és országos programnak is otthont ad.

Az emlékév alkalmából készült egy díszkapu, amely a Református Nagytemplom előtt látható. Vándorútra indult a Szentírás, amely 2017. január 1-től 2017. december 31-ig bejárja mind a 414 tiszántúli gyülekezetet Záhonytól Szegedig. Kiemelt Kárpát-medencei szintű esemény lesz a református egyházakat tömörítő Generális Konvent zsinata, amelyen ünnepélyesen elfogadják a II. Helvét Hitvallás új fordítását. Az emlékév alkalmából Debrecen református emlékhelyen kétnyelvű információs táblákat helyeztek el, így a város reformációhoz köthető épületei, helyszínei tematikus útvonal keretében is végigjárhatók.

4026 Debrecen
Piac utca 4-6.
Kapcsolat
+36 52 412-459

Ossza meg