Reformáció-500- Kortárs grafikai pályázat és kiállítás

Hőmérséklet

A Tiszántúli Református Egyházkerület Elnöksége és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízásából a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. 2017 szeptemberében mutatja be a Reformáció-500 című kortárs grafikai tárlatot a Kölcsey Központban. A kiállításon való részvételre a grafika iránt elkötelezett alkotók jelentkezését vártuk.

A FELHÍVÁS KIÍRÓI ÉS FŐ PARTNEREI:

• Tiszántúli Református Egyházkerület Elnöksége

• Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata

• Magyar Művészeti Akadémia

• Tiszántúli Református Egyházkerületi Gyűjtemények

• Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft.

• MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ

• B24 Galéria

A kiállításra a digitális előzsűrit követően az alábbi technikákkal készült műveket vártuk:

• klasszikus grafikai technikák – egyedi grafikák és hagyományos sokszorosító eljárással (magas-, mély- és síknyomás) készült alkotások;

• elektrografika/computergrafika – elektromos átvitellel és/vagy számítógéppel készült nyomatok;

• művészkönyv – olyan eljárással készült grafikai alkotás, amely formájában, tartalmában a könyvkultúra köréhez tartozik

• kísérleti grafika – a hagyományos grafikai megoldásokon túlmutató kísérleti technikák, rendhagyó hordozók és bemutatási módok, amelyek a grafika kifejezési lehetőségeit tovább szélesítik.

A kiállítás anyagát rangos zsűri válogatta, mely egyben a díjazásra is javaslatot tett.

ZSŰRITAGOK:

Butak András grafikusművész, a Magyar Grafikusművészek Szövetségének elnöke

Elekes Károly képzőművész, MMA-tag

Matiszlovics Tibor a MANK szolgáltatási igazgatója

Kónya Ábel képzőművész, a Modem főkurátora

Szoboszlai Lilla művészettörténész, B24 Galéria

Vitéz Ferenc művészeti író, a Református Hittudományi Egyetem oktatója

4026 Debrecen
Hunyadi u. 1-3.
Esemény info
2017.09.02 10:00 - 2017.10.01 18:00
Főnix Rendezvényszervező Kft.
Kapcsolat
+36 52 518-400

Érdemes még megnézni

2018.03.17 Szombat - 2018.05.27 Vasárnap Agitátor - Várnai Gyula hanginstallációi Munkácsy-díjas képzőművész, a 2017-es Velencei Biennálé kiállítója, a ’90-es években itthon meghatározó neo-konceptualizmus képviseloje. Jellegzetes hang- és tér-installációt, tárgy-kollázsait a világ számos pontján (Amszterdam, Prága, Hamburg, Berlin, Párizs, Köln) mutatták be. A debreceni kiállítás a művész hang- és fényinstallációira koncentrál, ilyen jellegű munkáiból ez lesz az eddigi legteljesebb és legnagyobb szabású tárlat, melyen a korábbi emblematikus művek mellett néhány új, kifejezetten a modemes válogatáshoz készülő, alkotás is látható és hallható lesz. kurátor: Petrányi Zsolt művészettörténész, kurátor, egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének főosztályvezetője, az IBS Művészetmenedzsment tanszékének szakvezetője, a Dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet, majd a Műcsarnok volt igazgatója. II. emeleti kiállítótér 2018.05.06 Vasárnap - 2018.07.08 Vasárnap Zuzanna Janin - Az emlékezés rétegei Az 1961-ben született képzőművész generációjának egyik legaktívabb és világszerte legtöbbet kiállító lengyel alkotója. Munkái többek között a párizsi Jeu de Pomme-ban, a MAM Rio-ban, a Hamburger Bahnhof Berlin-ben éa a varsói Kortárs Muvészeti Központban (Zamek Ujazdowski) szerepeltek. Részt vett a Sydney-i Biennálén, Liverpool-i Biennálén és az Isztambuli Biennálén, illetve az 54. Velencei Muvészeti Biennálén. Munkái számos jelentős köz- és magángyűjteményben találhatók meg: Ludwig Múzeum – Budapest Galeria Zacheta – Varsó; Nemzeti Múzeum Krakkó, Wrocław, Varsó; Museum Morbroich, Leverkusen (GE); Muzeum Sztuki / Centrum Sztuki Saloniki (GR); Hoffmann Sammlung Berlin (GE), La Gaia Collectione, Busca (I), MAM RIO Museu Arte Moderna Rio de Janeiro (BR), La Fabrique, Collection Josée et Marc Gensollen, Marseille (F) Installációi, videói, objektjei és szobrai elsősorban az idő és az egzisztencia alapkérdéseit feszegetik, időnként formabontó módon. A formai átalakulás, az anyagok transzponálása egy másik minőségbe, éppúgy jellemzi mint a konceptualista alapú reflexió. Gyakori témái: a személyes történetek, a családi emlékezet, az idő múlása által ezekben hagyott nyomok, a tapasztalatokon és a valóság megfigyelésén alapuló alkotás, a feledés és emlékezet viszonya az egyénben és a közösségben, az emlékezet a történelemben, a múlt közösségi és egyéni újradefiniálása – a múlt képeinek az emlékezetből vagy a tudatalattiból való előhívásán keresztül. III. emeleti kiállítótér 2018.09.19 Szerda - 2019.01.06 Vasárnap Nádler István - Közelmúlt Kossuth-díjas festőművész, a nemzetközileg is jelentős és elismert magyar képzőművészek egyike. A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja. 2013-ban a Prima Primissima díj kitüntetettje.

Ossza meg