Tavaszi Fesztivál

Hőmérséklet

A népszerű Debreceni Tavaszi Fesztivál több mint 25 éves múltra tekint vissza.

Összművészeti jellegénél fogva változatos programokkal - zene,színház, kiállítás, film, irodalom - várja bő egy hónapon keresztül a debreceni közönséget. A fesztivállal egy időben zajló Debreceni Tavaszi Tárlaton Debrecen és Hajdú-Bihar megye hivatásos  képzőművészeinek alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők.

A kiemelkedő jelentőségű művészeti eseményen a város és Hajdú-Bihar megye hivatásos képzőművészei látják vendégül a kortárs képzőművészet iránt érdeklődőket.A kortárs művészek seregszemléjén a szakemberek szerint nem európai trendeket követnek az alkotások, hanem megjelennek bennük az izgalmas, helyi sajátosságok. Az évenkénti bemutatkozási alkalom jó lehetőség az alkotók pályájának követésére, a fiatal tehetségek felfedezésére. Utóbbira annál is inkább lehetőség nyílik, mert egy friss kezdeményezésre a város, megye fiataljai, a felsőfokú vizuális művészeti képzésben részesülő hallgatók is pályázhatnak.

CSEH TAMÁS-EMLÉKEST

Hrutka Róbert hangszerelésében, neves színművészek előadásában

április 16. 19:00 I Kölcsey Központ

2009-ben elbúcsúztunk Magyarország XX. századi krónikásától, Cseh Tamástól. A 2012-ben bemutatott Születtem Magyarországon című koncert méltó emlékezés volt az ikonikus előadóra. Az alkotók a Cseh Tamás-életmű legfontosabb dalait szeretnék visszahozni a közönségnek egy újragondolt műsorral és új fellépőkkel kiegészülve.

NŐNYUGAT

irodalmi est egy részben

április 17. 19:00 I Kölcsey Központ

A Nyugat indulásának éveiben, az irodalom megújulásával párhuzamosan, a magyar társadalomban megindult egy csendes forradalom. Ennek az átmeneti kornak emblematikus figurái a folyóirat körül íróként, múzsaként, feleségként, barátként szereplő nők. A nőNYUGAT róluk szól.

TEREMTETT FORMÁK

a Kodály Filharmonikusok és Somogyi-Tóth Dániel koncertje

április 17. 19:30 I Kölcsey Központ

Két meghatározó zeneszerző, Ludwig van Beethoven és Igor Stravinsky fiatalkori műveiből összeállított hangversenyt hallhatnak a Kodály Filharmonikusok előadásában. Beethoven 26 évesen komponált C-dúr (Op.15) zongoraversenye még a kortársak hatása alatt álló ifjú szerző kezdeti, de már itt teljes értékű zsenijét példázza.

KESZEKUSZA VARÁZSPÁLCÁJA

öko-mesemusical két felvonásban

április 18. 10:30 I Kölcsey Központ

Keszekusza varázsló és Teszetosza manó barátaikkal – Pillangóval, Katicával, Szentjánosbogárral és a Hagyával együtt Kerekerdőben élnek. A biztonságot nyújtó varázslólak a tavaszi ébredés után felbolydul, ugyanis az erdőbe látogató emberek figyelmetlenségük miatt folyamatos galibát okoznak az ottlakóknak. Csoportos jegyfoglalás a toth.ildiko@fonixinfo.hu címen, Galiba-csoportoknak kedvezmény.

RÁKFOGÓ-KONCERT

a 75 éves Szakcsi Lakatos Béla tiszteletére

április 18. 19:00 I Kölcsey Központ

A Rákfogó zenekar több mint negyven éves. Annak ellenére is igaz ez az állítás, hogy a Szakcsi-Babos-Ráduly-Orszáczky-Kőszegi felállás csak 1972 és 1974 között működött. A hazai jazz-rock zászlóshajójának hatása azonban évtizedeken át tartott, nemcsak a tagok pályafutására, hanem az egész magyar jazzélet alakulására is döntő befolyással bírt.

ÉLETREVALÓK

igaz mese két részben, a Játékszín előadásában

április 19. 19:00 I Kölcsey Központ

A César-díjas világhírű film színpadi adaptációja a nagy sikerű Virágot Algernonnak rendezőjétől, a Jászai Mari-díjas Hirtling István főszereplésével. A megható történet egy különös pár – egy kerekesszékre ítélt arisztokrata és ápolója, a külvárosi szegény negyedben élő, börtönviselt fiatalember – őszinte barátságáról, előítéletekkel leszámoló kapcsolatáról szól.

HALLELUJA

Best of Leonard Cohen - magyarul

április 20. 19:00 I Kölcsey Központ

A Müller Péter Sziámi AndFriends zenekar a Budapesti Kongresszusi Központban tartott, hatalmas érdeklődést keltő dupla koncertje után Debrecenben mutatja be a nemrég ritka méltósággal távozott, kikerülhetetlenül fontos dalszerző-előadó legjobb dalait – magyarul, a legérzékenyebb fordítók, köztük Lovasi András és Müller Péter Sziámi fordításában.

PANTA RHEI

egy legenda újra él!

április 21. 19:00 I Kölcsey Központ

36 év után áll színpadra a magyar progresszív rock és elektronikus zene úttörője! A Panta Rhei 1974 és 1982 között működött, két nagylemeze jelent meg. Játszanak majd Bartókot, King Crimsont, Emersont meg persze saját számokat.

A FÖLD NAPJA – bogaras-rovaros délelőtt és délkörnyék a Kölcsey Központban

április 22. 10:00-14.00 I Kölcsey Központ

9.45 Bálterem | Bogárbál/Rovarbál című rajzpályázat eredményhirdetése

A kiírt rajzpályázatra április 18-ig még várjuk a rajzokat, többek közt a Makám koncertjére nyerhetnek családi belépőt a pályázók.

10.00 Bálterem | Bogarásszunk/Rovarásszunk együtt! – Váradi Zoltán (Természettár) vetítettképes előadása.

12.00 Bálterem | Váradi Zoltán (Természettár) tárlatvezetése: rovarkiállítás, látványkaptár

13.00 Bálterem | Rajzanak a Turbó Méhek zenekar hibbant méhei Méhes Csabával az élen. Méhjelmezben érkezőknek ajándék.

BOGÁRBÁL

a Makám együttes családi koncertje

április 22. 11:00 I Kölcsey Központ

A Makám-dalok segítségével városlakóként is közel kerülhetünk erdőhöz-mezőhöz, bogarakkal bálozhatunk, hallhatunk a százlábú születéséről, és sok más mellett a Verőcén lakó kabócáról, aki nem szeretett tanulni.

TESTI-LELKI EGÉSZSÉGÜNK

Dr. Papp Lajos szívsebész professzor előadása

április 22. 17:00 I Kölcsey Központ

Dr. Papp Lajos nemzetközi hírű szívsebész, Széchenyi-díjas orvosprofesszor több évtizedes kutatói és klinikai tapasztalatát hasznosítva életének mostani szakaszában az országot járja, s előadásaival az elfelejtett évezredes népi bölcsességre, a holisztikus gondolkodás, a holisztikus gyógyítás lehetőségeire világít rá.

DEBRECENI PÁVÁSOK

a „Pendely család” és a Debreceni Hajdú Táncegyüttes közös gálaestje

április 23. 19:00 I Kölcsey Központ

Mind a Debreceni Zenede Pendely együttese, mind az idén 65 éves Debreceni Hajdú Táncegyüttes számára mérföldkő volt a Fölszállott a páva, az MTVA és a Hagyományok Háza közös tehetségkutató műsorának döntője. Debrecent, Hajdú-Bihart képviselték, a város, a környék egyként izgult értük.

ZONGORAAVATÁS

Bogányi-zongorát kapott Debrecen

április 24. 19:30 I Kölcsey Központ

Mintegy 10 éves fejlesztő munka eredményeként készült el Bogányi Gergely új hangversenyzongorája, mely futurisztikus formatervezésével, az alkalmazott karbonszálas kompozit anyag felhasználásával az ideálisan tiszta, egyenletes hangzás elérését célozza.

SZÁZ ÉV MAGÁNY

táncjáték egy részben a tánc világnapja tiszteletére

április 25. 19:00 I Kölcsey Központ

Az EuróPAS Magyar Táncdíjjal kitüntetett Budapest Táncszínház előadása a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Gálffi László és a Jászai Mari-díjas Kerekes Éva közreműködésével. Gabriel García Márquez világhírű alkotása a kolumbiai Buendíák öt generációjának szenvedéseiről, örömeiről, felemelkedéséről és bukásáról szóló családregény.

Cseh-Tamás-emlékest-webes.j
nőnyugat
keszekusza
rákfogókoncert.j
életrevalók.j
halleluja
panta-rhei
Citylight_föld-napja.
bogarbal
testilelki
Debreceni-Pávások.j
Tavaszi fesztival
Tavaszi fesztival
Tavaszi fesztival

4026 Debrecen
Hunyadi u. 1-3.
Esemény info
2018.04.15 - 2018.04.25
Főnix Rendezvényszervező Kft.
Kapcsolat
+36 52 518-400

Ossza meg