Töltse a hosszú hétvégét Debrecenben!

Hőmérséklet

A május 1-i négynapos hosszú hétvégén szórakoztató programokkal és változatos szabadidős lehetőségekkel várja Debrecen a pihenni, kikapcsolódni vágyókat!

2018. április 27. 14.00-19.30 óra

International Food Day 2018

Helyszín: Debreceni Egyetem (4032 Debrecen, Egyetem tér 1.)

2018. április 27. 18 óra

L’Abbraccio della musica – A zene ölelése

Knoth Judit - zongora, Kékes Zsuzsa - ütőhangszerek, Szurasenkó Dániel - blockflöte hangversenye. A zenészek repertoárja több száz évet ível át, hisz a korabarokktól, napjaink zenéjéig játszanak koncertjeiken remekműveket. Koncertjükön a 17-18. század nagy zeneszerzőinek műveit szeretnék bemutatni - a katolikus és a protestáns jellegzetességeket, ellentéteket. (Corelli, Vitali, Vivaldi, Händel, Telemann, Bach)

A koncertre belépőjegy nincs!

Helyszín: Debreceni Evangélikus Templom

2018. április 27. 18 óra

Ataraxia - Fodor János kiállítása

A nyugodt tudat ebben az állapotában, az összpontosítást maga mögött hagyva, szemlélődésből tájékozódik. Az elmélyülés mint műalkotási módszer talán kevésbé képarchitekturális, logikus számítás eredménye, mintsem különféle kulturális hatásokon átszűrt információgyűjtés rendszerezése. E rendszer egy részének lehetünk tanúi - és akár részesei is - Fodor János kiállításán a megújult Sesztina Galériában. A Berlinben élő művész tárlata április 27-én 18 órakor nyílik. Szeretettel várnak mindenkit a megnyitón, ahol Fodor Jánossal Vincze Ottó, a galéria vezetője beszélget.

Helyszín: Sesztina Galéria (4025, Debrecen, Hal köz 3.)

2018. április 27. 18 óra

Dr. Bagdy Emőke előadása

Téma: Férfisors, női sors, párkapcsolati harmónia

Helyszín: Lovarda Egyetemi Kulturális és Konferenciaközpont (4026 Debrecen Kassai út 26.)

2018. április 27. 20:00–23:00

Alone In The Moon, Marmunsk koncert

Az Alone in the Moon grunge, punk és stoner hatásokban bővekelkedő budapesti rockzenekar. 2018-ban jelent meg második lemezük RUIN POP címmel, mely egy "pszicheledikus-punk album a nagyvárosi éjszakai kalandozásokról". Ajánlott, ha szereted az alábbi bandákat: Nirvana, Alice in Chains, Soundgarden és/vagy utálod a generációd.

Helyszín: Ifjúsági Ház Debrecen (4025 Debrecem, Simonffy utca 21)

2018. április 27-28.

Ápriliszáró hétvége a Roncsban

Pénteken 20 órától a Schönherz Iskolaszövetkezet tart Roadshowt, 21 órától pedig a Soulwave koncertezik! Szombaton érkezik hozzánk az OMEN és Rudán Joe Band! Mindkét napon a koncertek után Roncs Disco hajnalig DJ Discosaval!

Részletes program:

04.27. Schönherz Roadshow

04.27. Soulwave | Debrecen, Roncsbár

04.28. Omen / Rudán Joe Band Roncsbár

Helyszín: Roncsbár (4024,Debrecen, Csapó utca 27.)

2018. április 27-29.

Magyarországi Orvosmuzsikusok Egyesülete XXVII. találkozója

A Debreceni Egyetem orvosai, illetve hallgatói is fellépnek a Magyarországi Orvosmuzsikusok Egyesületének idei találkozóján. Április 27-én, pénteken a Református Nagytemplomban, 28-án, és 29-én a Zeneművészeti Kar Liszt Ferenc termében adnak koncertet.

A zeneterápiának évezredes hagyománya van, de az orvos nemcsak páciensei gyógyítása érdekében, hanem saját lelkének épülésére is zenélhet. Ennek jegyében alakult meg 1992-ben hangszereken játszó és éneklő magyarországi egészségügyi dolgozók közreműködésével a Magyarországi Orvosmuzsikusok Egyesülete a Dr. Tarján Jenő szombathelyi kardiológus főorvos kezdeményezésére és elnökletével. Az elnöki teendőket 2002-ben Kósáné Kertai Daisy vette át.

- Minden évben más-más hazai városban, „vándormuzsikusokként” tartunk koncertekkel egybekötött találkozót. A hangversenyeken eddig már mintegy száz orvos, gyógyszerész, egészségügyi dolgozó és hallgató lépett fel – emelte ki Várvölgyi Csaba, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Intézet főorvosa, az egyesület titkára. A pénteken 19 órakor kezdődő koncerten a Nagytemplomban elsősorban ének- és orgonaművek hangzanak el, szombaton 16:30-tól és vasárnap 10:30-tól az egyetem Zeneművészeti Karán, a Liszt Ferenc teremben a kamarazene, az ének és a szólóhangszerek kerülnek a középpontba.

Az országos találkozón Debrecenből a zongorán, hegedűn, csellón és fuvolán játszó és éneklő orvosmuzsikusok mellett a hallgatókból álló Medichoir kórus és a Diversité kamarazenekar is fellép. A hangversenyek mindkét helyszínen ingyenesek.

2018. április 28. 10-18 óra

Szent György-napi Kihajtási Ünnep- Kézműves Vásár- Világörökségünk a Puszta Napja

A pásztorok életének egyik kiemelkedő eseménye volt Szent György-napja. E napon történt az állatok első kihajtása is téli szálláshelyeikről. Találkozzon a Hortobágy pásztoraival, ünnepelje velük együtt a tavasz érkezését! Ismerkedjen meg a Hortobágy világörökségi értékeivel!

Programok: 

hortobágyi pásztorok és állatok felvonulása

• színpadi zenés műsorok

• bográcsos ételek

• népi játszótér és játszóház

• díszvendég: Pannonhalma

• Kézműves Vásár

• Föld napja rendezvények a Pusztában

Helyszín: Hortobágy – Kilenclyukú-híd

2018. április 28. 10.30-12 óra

Kreatív tudomány: Papírsárkányok

Tavasszal, ha jó az idő, nincs is jobb móka, mint a sárkányeregetés a szabadban. Ezen a foglalkozáson a gyerekek többféle papírsárkányt készíthetnek és az Agóra mögötti dombon ki is próbálhatják ezeket.

A játékos foglalkozássorozat keretében kéthetente szombaton érdekes kreatív feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a gyerekek a természettudományos jelenségekkel, és elkészíthetik saját játékaikat, amelyeket természetesen haza is vihetnek.

A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásba a másfél óra alatt a gyerekek bármikor bekapcsolódhatnak szülői felügyelet mellett.

Helyszín: Agóra Tudományos Élményközpont (4032, Debrecen, Egyetem tér 1.)

2018. április 28. 11-23 óra

Ikon 6. szülinapi parti

Már csak párat kell aludni, és izzítjuk a sütőt, megtöltjük a poharakat, fújjuk a lufikat, szóval indulhat az IKON 6. szülinapi partija!

A nap házigazdája Pataky Peti kreatív séf-műsorvezető nevében várunk benneteket április 28-án (szombaton) délelőtt 11 óra és este 11 óra között az IKON teraszán. A tavaszi étlapunk kínálata mellett megkóstolhatjátok a vadonatúj steak-válogatásunk finomságait, de sütögetünk a teraszon egy kis debreceni párost is! A jó hangulat érdekében "lekardozunk" néhány tucat pezsgőt is, hogy aztán még lazább legyen a borkóstoló a meglepetés borászainkkal. A gasztro-Dj a nagyoknak, a lelkes önkénteseink pedig a kicsiknek kínálnak egész napos és remélhetően felhőtlen programot!

Helyszín: IKON terasz (4024, Debrecen, Piac utca 23.)

2018. április 28. 14-17 óra

Salakmotoros egyéni Európa-bajnoki elődöntő

A szezon legkiemelkedőbb versenyét rendezik április 28-án, szombaton 14 órától Debrecenben, ahol az egyéni Európa-bajnokság egyik elődöntőjének ad otthont a Gázvezeték utcai salakstadion.

A viadalon 11 ország – Dánia, Oroszország, Csehország, Lengyelország, Románia, Ukrajna, Olaszország, Franciaország, Németország, Svédország és Magyarország – 16 salakszórója küzd a továbbjutást jelentő dobogós helyekért. A mezőnyből a dánok, az oroszok, a románok és a magyarok indíthatnak 2-2 versenyzőt, míg a többi nemzet egy-egy vaspapucsost delegálhatott a magyarországi viadalra.

A lebonyolítási szisztéma végjátéka eltér a hagyományostól, de nyugodt szívvel kijelenthető, rendkívüli izgalmakat ígér a verseny, ami nem 20, hanem 22 etapot tartogat a publikum számára. A szabályok értelmében a húszfutamos alapversennyel nem ér véget a küzdelem: a két legtöbb pontot gyűjtő pilóta egyből a döntőbe kvalifikálja magát, míg a következő négy salakos (a 3-tól a 6. helyezettig) az elődöntőben méri össze erejét, ahonnan az első kettő jut a fináléba. A legjobbak futama nagy izgalmakat tartogat, ugyanis csak az első három helyen végző salakszóró léphet a következő körbe, azaz a challenge-be. A SEC Challenge-nek május 5-én Olaszország (Lonigo vagy Terenzano) ad otthont, ahonnan a legjobban teljesítő pilóták kerülnek az egyéni Európa-bajnokság (SEC) fináléjába. A küzdelemsorozat négy fordulóból áll, Gniezno, Güstrow, Daugavpils és Chorzów lesz a helyszín. A kötelező edzés a verseny napján, szombaton 9 órától lesz.

Helyszín: Gázvezeték Utcai Salakmotor Stadion (4030 Debrecen, Gázvezeték utca 35/a)

2018. április 28. 17-19 óra

DVSC-Vasas, 28. forduló

Helyszín: Nagyerdei stadion (4032, Debrecen, Nagyerdei körút 100.)

2018. április 28.

16 óra Békaszínház – Gemza Péter tárlatvezetése

Nagy József Békaszínházán Gemza Péter, a Csokonai Színház művészeti vezetője tart rendhagyó tárlatvezetést. A békafotókon pózoló kilapított, megszáradt békák sejtelmes hangulatot árasztó terében izgalmas kalandnak ígérkezik a szombat délutáni.

Helyszín: MODEM (4026, Debrecen, Baltazár Dezső tér)

2018. április 28. 20 óra

Recorder #061 Launch: Jónás Vera Experiment + mások

A Recorder.hu és print változata, a Recorder magazin évek óta meghatározó, ingyenes zenei és popkulturális magazin. A 61. lapszám fókuszában Debrecen és a debreceni zenei élet áll. Az újság a Launch Party mellett több terjesztési ponton is elérhető lesz.

Az Artisjus- és Fonogram-díjas énekesnő, Jónás Vera egyre szélesebb körben ismert Magyarországon, folyamatosan megújuló zenekara, kísérletező zenei világa, sokszínűsége és karizmatikus színpadi jelenléte egyértelművé teszi, hogy érdemes újra és újra megnézni élőben.

A koncertek után THE FOLK ATTACK café tshabee vendégszereplésével a Víztorony kávézóban az etno-elektro és global bass zenék lazább mezein kalandozva - ingyenesen.

Helyszín: Nagyerdei Víztorony (4032, Debrecen, Pallagi út 7.)

2018. április 28. 20 óra

BEST OF '90s // Spring edition

Fellépők: REAL MCCOY, UFO, HAPPY GANG, KOZMIX (Exkluzív koncertshow), házigazda: dj. PéGé

Helyszín: HALL (4028,Debrecen, Nagyerdei körút 12.)

2018. április 28-29.

IV. Aquaticum Szaunafesztivál - Olasz hétvége

Idén már négy éve, hogy az Aquaticum SPA területén megnyitottuk Kelet-Magyarország legszínvonalasabb szaunavilágát. A 4. születésnap alkalmából számos meglepetéssel készülünk: ismét útra kell egy csapat profi olasz szaunamester, hogy talján temperamentummal tovább színesítse az egyébként sem unalmas szaunaéletet Debrecenben. Klasszikus felöntések, kényeztető peelingek, testkezelések, valamint éjszakai fürdőzés és élőzenés mulatság várja az aktív pihenés szerelmeseit.

Programok:

2018. április 28. (szombat)

12:00 - 20:00 Szaunaprogramok - olasz szaunamesterekkel

19:00 - 23:30 Éjszakai fürdőzés, hosszabbított nyitva tartás és élőzenés buli a Termálfürdőben

2018. április 29. (vasárnap)

12:00 - 20:00 Szaunaprogramok - olasz szaunamesterekkel

Aki tavaly velünk ünnepelt, már tudja, mire számíthat! Aki pedig tavaly lemaradt az év bulijáról, idén mindenképp itt a helye! A házigazdák természetesen az Aquaticum SPA profi szaunamesterei: Bana Imre, Miskolczi Sándor, Szathmári Kata, Szép Boglárka, Végh Sándor és Végh Tímea.

- Mindkét napon, 12:00-20:00 óra között:

- Felöntések a mester szaunában - óránként!

- Kényeztető peelingek és testkezelések a gőzkabinban - óránként!

Helyszín: Aquaticum Spa Szaunavilág (4032, Debrecen, Nagyerdei park 1.)

2018. április 28. – május 1. 10-18 óra

Családi Élmény Majális Fergeteges 4 nap vár benneteket a Családi Élmény Majális napokon.

Az ország legnagyobb cukor májusfája várja a felmászni vágyó apukákat! Egy izgalmas élő társasjáték 55000 nm-en,a mágikus szerencsekő,és az elveszett manók térképe nyomában! Szinpadi műsorok!

- bohócparádé - bűvészshow - komédia - sorversenyek Kultúra és szórakozás egyben! - Leonardo Da Vinci, interaktív kiállítás (VR próbarepülés) - Mátyás király lovagvára (Mátyás mesemozi teremmel) - Piroska nagymamájával És még rengeteg meglepetés, mint például átcsúszás a tó felett pókemberrel, beszélőfa találóskérdés nyalókáért, cukorgyűjtőverseny, vizidodzsemezés Jack Sparrowval, stb.

Helyszín: Kerekerdő Élménypark (4002, Debrecen, Olimpiai fasor 23.)

2018. április 29. 8-12 óra

Madárgyűrűző bemutató a Hortobágyi Vonuláskutató Állomáson

Idei második bemutatónk alkalmával, látogatóink szakember vezetésével nyerhetnek bepillantást a madárgyűrűzés rejtelmeibe. Madárgyűrűző tevékenységünk a nemzetközi CES (Constant Effort Sites) programhoz kapcsolódik, amely a hazai költőállomány vizsgálatára hivatott.

A program során bemutatjuk, hogy a madárgyűrűzés módszertana miként alkalmas a hazai fészkelő madárfajok kutatására. Lehetőség adódik kézben tartott énekes madarak közeli megfigyelésére, többek között poszátákkal, nádi poszátákkal és más helyi fészkelő fajokkal ismerkedhetünk. A madárgyűrűző bemutató alatt a háttércsicsergést a környéken költő fülemülék biztosítják.

Bemutatónk kicsiknek és nagyoknak egyaránt érdekes élményt nyújt!

Találkozó: A Hortobágy-halastavi Kisvasút indítóállomásától 300 méterre lévő Hortobágyi Vonuláskutató Állomáson.

Programunk időjárásfüggő, eső, valamint viharos szél esetén elmarad! A bemutatón való részvétel a területre szükséges belépőkártya vagy kisvasúti jegy megváltása mellett lehetséges! A madárgyűrűző bemutatóhoz folyamatosan lehet csatlakozni 8-12 óra között, előzetes bejelentkezés nem szükséges.

2018. április 29. 10:30-12 óra

Vasárnapi tudomány: Robotika kicsiknek

Szeretnél magad építeni egy pörgettyűt vagy esetleg egy doboló majmot? Ezen a foglalkozáson a WeDo Robotics készlet segítségével a kisebbek is készíthetnek robotokat, elsajátíthatják a programozás alapjait és felfedezhetik, hogyan működnek a különféle gépek és berendezések. Az ismeretterjesztő programsorozat keretében vasárnaponként izgalmas tudományos kalandok várják a gyerekeket. A résztvevők a másfél órás foglalkozásokon bepillanthatnak a különböző tudományterületek rejtelmeibe.

Ajánlott életkor: 7-11 év A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásra csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni, ezért érdemes előre regisztrálni. Az előzetes bejelentkezéseket a regisztracio@agoradebrecen.hu email címre várjuk.

A másfél órás foglalkozás pontosan fél 11-kor kezdődik, gyülekező a fogadótérben.

Helyszín: Agóra Tudományos Élményközpont (4032, Debrecen, Egyetem tér 1.)

2018. április 29-30.

Majális az Aqua Manókkal

Április végén ismét zenés animáció és vízi vetélkedők várják a családokat az Aquaticum Mediterrán Élményfürdőben!

Időpontok és részletes programok:

2018. április 29. (vasárnap), 14:00-17:00

- Majális az Aqua Manókkal

- Kézműves foglalkozás (Disney mesehősök és állatos jegyzetfüzet készítése)

- Vízi zumba kicsiknek és nagyoknak

- Vízi játékok a hullámmedencében

2018. április 30. (hétfő), 14:00-17:00

- Majális az Aqua Manókkal

- Kézműves foglalkozás (Disney mesehősök és állatos jegyzetfüzet készítése)

- Vízi zumba kicsiknek és nagyoknak

- Vízi játékok a hullámmedencében

Helyszín: Aquaticum Mediterrán Élményfürdő (4032, Debrecen, Nagyerdei park 1.)

2018. április 30. 20 óra 

Neonhal, Árnyéknyúl, Sensus koncert

Helyszín: Nagyerdei Víztorony (4032, Debrecen, Pallagi út 7.)

2018. május 1. 10-18 óra

Táncos Majális és Hajdúsági Kézműves Sörök Mustrája

A tavasz örömünnepén újra Táncos Majálissal és a legfinomabb hajdúsági kézműves sörök kóstolásával köszönthetjük a szabadtéri szezont. A Békás-tó közelében a Stég Színpad és a sörfőzdék faházai már 10 órától fogadja az érdeklődőket! A Nagyerdő csodálatos fekvésű rendezvényhelyszínén egészen este 7 óráig szórakoztató térzene, kézműves játszóház és enni-innivaló finomságok várják a közönséget. Közkívánatra ismét megrendezésre kerül a Hajdúsági Kézműves Sörök Mustrája, ahol csapra verik a megye sörfőzdéinek (Hajdúsági Serfőzde, Hajdúböszörmény; Bocskai Freedom, Hajdúnánás; Mianyánk Kézműves Sörfőzde, Debrecen és Debreczeni Sörfőzde, Debrecen) valamint egy meghívott vendég, a törökszentmiklósi Ugar Sörfőzde söreit.

Stég Színpad:

10.00. Lituus Rézfúvós Kvintett térzene

11.00. Jazz Five Koncert

12.00. Bürkös zenekar

13.00. Májusfa állítási nótázás Debrecen táncegyütteseinek férfi tagjaival és vonulás a Szabadtéri Színpadra.

14.00. Sörfőzés rejtelmei előadásokkal tarkított sör kóstolás a meghívott sörfőzdék kínálatából, látvány sörfőzés!

- Hajdúsági Serfőzde

- Bocskai Freedom Sörfőzde

- Mianyánk Kézműves Sörfőzde

- Debreczeni Sörfőzde

- Ugar Sörfőzde

15.00. Debreceni Népi Együttes Szarkalábas csoportja bemutató és táncház

16.00. Estella Hastánc Stúdió a Stégszínpadon

17.00. Szupersztár Mazsorett Egyesület a Stégszínpadon

A Nagyerdei Szabadtéri színpad rendezvényterén 13 órakor a Bürkös Zenekar koncertjével, majd Debrecen Város Néptáncegyütteseinek Májusfa állításával és néptánc bemutatójával kezdődik a Táncos Majális!

A résztvevők együtt átvonulnak a Nagyerdei Szabadtéri színpadára, ahol a remek hangulatról a következő fellépő néptáncegyüttesek gondoskodnak:

- Hajdú Táncegyüttes Feketelaki táncok

- Forgórózsa Táncegyüttes Vajdaszentiványi táncok

- Hortobágy Táncegyüttes Szatmári táncok

- Főnix Néptáncegyüttes Nyírségi tirpák táncok

- Debreceni Népi Együttes Bácskai táncok

A Nagyerdei Szabadtéri színpadán 13.45-től 18.15-ig egymást követően lépnek fel Debrecen művészeti csoportjai: FEELING Tánc Stúdió, Dolce Dance Tánc Egyesület, Modern Táncjáték Stúdió, Színpadvilág Tanoda, Pozitív Centrum Tánc Egyesület, Estella Hastánc Stúdió, Medgyessy Ferenc Gimnázium Tánctagozata, Happy-Time Tánc Egyesület, R’n B’Dance Team, ATTITÜD Táncegyüttes, Szupersztár Mazsorett Egyesület, Piruett Tánc Egyesület, Debreceni Mazsorett Egyesület, Valcer Táncstúdió, Lesz Dance Tánc és Sport Egyesület, Kenguru TSE, Silver Tánc Egyesület és az Ozirisz Hastánc Stúdió.

A belépés ingyenes.

Helyszín: Nagyerdei Szabadtéri Színpad (4032, Debrecen, Nagyerdei körút 6.)

2018. május 1. 14 óra

Közösségi zajongás a CommonVibe x SittiMuzik csapatával

Hangszerkészítő workshop kamaszoknak és felnőtteknek.

Helyszín: MODEM (4026, Debrecen, Baltazár Dezső tér)

2018. május 1. 14 óra

Udvaravató 2018

A b24 Galéria udvaravató majálisa Rutkai Borival és csapatával, művészeti foglalkozás Kopócs Évával, virágültetés az udvaron. Az immár hagyományosnak számító május 1-jei programra a belépő ezúttal is egy (vagy több) virágpalánta.

Helyszín: b24 Galéria (4024, Debrecen, Batthyány utca 24.)

2018. május 1. 10-18 óra

Zsuzsi Majális Hármashegyalja Pihenőközpont

2018. május 1. 18 óra

Majálisi koncert: Soul Bandits akusztikus koncert

Helyszín: Black Sheep Kávézó terasz (4024, Debrecen, Csapó utca 23.)

2018. május 2. 22 óra

NECC PARTY / Tanévzáró CAMPUS Party

2018. április 29. – május 6.

Debreceni Egyetem / Sárgulás 2018

A Debreceni Egyetem GTK és MÉK karok Hallgatói Önkormányzatainak közös szervezésében megrendezett Sárgulás többnapos szórakozási lehetőséget nyújt a karok végzős hallgatóinak, hogy megünnepeljék az itt eltöltött sikeres éveiket.

A programok között szerepel többek között: Főzés, Éjszakai túra, GrillTerasz, Diákest, Tanárest, Sárgulási felvonulás, Korsóavató, Végzős Vacsora pálinka kóstolóval egybekötve, Sárgulási bál és az elengedhetetlen bulik a Kazánházban neves fellépőkkel. A Sárgulás napközbeni programjain és a vacsorán a részvételi díj ellenében CSAK a sárgulásra jogosult hallgatók vehetnek részt: GTK-MÉK aktív nappali vagy levelezős Bsc III.; Fosz II. és Msc II. éves hallgatók. Minden más évfolyamos vagy karos hallgatót várunk sok szeretettel az esti bulikon napi jegy ellenében.

Helyszín: Kazánház Egyetemi Klub (4032, Debrecen, Böszörményi út 138.)

Látogatható időszaki kiállítások:

2018. április 29-ig

Békaszínház – Nagy József fotográfiái

A Franciaországban élő világhírű táncos-koreográfus-művész, a Magyarkanizsán született Nagy József sok éve fotózza a varangyokat: a kilapított, eltaposott, meghengerelt, megszáradt békákat. Főként szülővárosában szedi fel őket, és mára több száz úgymond varangylemeze gyűlt össze. Mindegyik béka egy kép, mindenki megtalálta vagy megtalálja a szerepét Nagy Józsefnél, aki már több mit száz fotót elkészített a sorozatból.

Helyszín: MODEM (4026, Debrecen, Baltazár Dezső tér)

2018. május 4-ig

Demeter Anita népi bőrműves és Szakady Kincső nemezkészítő kiállítása

„Mesélő ősképek” – Blaskó Sándor szobrászművész és családja kiállítása

Helyszín: Tímárház – Kézművesek Háza (4024, Debrecen, Nagy-Gál István utca 6.)

2018. május 6-ig

Helyi aktív építészet

Hogyan találhat otthonra a mai világban egy fiatal építészcsoport? Elegendő-e, ha megfelelő közeget teremt magának? Meddig tartható fenn ez a közeg önerőből és összefogással, befektetett kezdőtőke nélkül? Kiállítás a helyi aktív építészetről - nem csak helyieknek.

Az Artk Stúdió kiállításba foglalt története számos ponton igazolja vagy épp cáfolja a közösségi összefogásba vetett hitünket és kétségeinket, olyan narratívákat közelítve egymáshoz, amelyek révén – kulturális kontextusba helyezve a történetet – mégiscsak azt a hitet kelti a látogatóban, hogy az üres terek megtölthetőek, s az összefogás, ha nem is tökéletes, de eredményes lehet.

Fajcsák Dénes és Fábián Gábor építészek három évvel ezelőtt hozták létre Egerben kulturális feltöltődésre alkalmas közösségi terüket, egy üresen álló épület újraértelmezésével, társadalmi, intézményi és építőipari összefogással, a helyszínen talált és felajánlásokból származó anyagokból, kezdőtőke és pénzmozgás nélkül. Egy apró, de követhető példát mutatva a tenni akarásról és a közösség erejéről.

Az Arkt építészstúdió Aektivátorok című közösségi-építészeti projektje képviselte hazánkat a Velencei Építészeti Biennálén 2016-ban. A projektet azóta több helyen is bemutatták – a MODEM-beli kiállítás ugyanakkor a társművészetek és tudományok bevonásával és kísérőprogramjaival összegzésre és akár a kritikus szembenézésre is alkalmat ad.

Helyszín: MODEM (4026,Debrecen, Baltazár Dezső tér)

2018. május 13-ig

„Friss hajtás” – 27. Debreceni Tavaszi Tárlat

A Tavaszi Tárlat sorozata az elmúlt évtől megújuló rendszerben zajlik. A részvételi feltételek némileg módosulnak, de az az igény nem változik, hogy a megye kortárs képzőművészetének élvonalát reprezentáljuk. A változás lényege, hogy a festészet és a grafika/fotográfia kétévenkénti váltásban mutatkozik be. (Plasztikákat minden évben bemutatunk.) Idén a grafika van soron, a festészet 2019-ben kerül újra sorra.

A Debreceni Tavaszi Tárlat alapvetően meghívásos jellegű, a kiírást Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) képző- és fotóművész tagozatának Hajdú-Bihar megyében élő tagjai kapják meg alanyi jogon, ám pályázhatnak a debreceni műteremmel nem rendelkező, de szorosabb kötődéssel rendelkező elszármazott alkotók, illetve a képző-, fotó- és iparművészetet – például az oktatásban – hivatás-szerűen művelők, valamint a vizuális szakképzésben (képző, vagy iparművészeti egyetem, rajztanárképzők és jogelődjeik, szakiskolák) végzettek, illetve jelenlegi hallgatóik. MAOE-tagság tehát nem feltétel, de a kiírás nem amatőrök részére szól. Az idei Tavaszi Tárlatra 68 alkotó 170 művet adott be, amelyből a szakértő zsűri 67 alkotó 133 munkáját engedte kiállításra, illetve javaslatot tett a díjazásra is.

Helyszín: Kölcsey Központ (4026, Debrecen, Hunyadi utca 1-3.)

2018. május 27-ig

Várnai Gyula Rewind című kiállítása

Várnai Gyula Rewind című kiállítása azokból a művekből ad – majdnem teljes körű – válogatást, amelyek a 90-es évek eleje óta közvetlenül vagy közvetetten a hang, a zaj vagy a zene filozófiai és gyakorlati kérdéseit járják körül. Installációi a legkülönfélébb hangrögzítési eszközök felhasználásával készülnek – orsós magnót, walkmant, hangszalagot, fülhallgatókat használ. Analóg módon előállított zajokat párosít a rá jellemző egyszerű eszközökből összeállított tárgyakhoz, amelyek közül nem egy interaktivitásra késztet, azaz a néző érintését vagy játékát igényli.

Helyszín: MODEM (4026, Debrecen, Baltazár Dezső tér)

2018. július 29-ig

„A sziklától a kőbaltáig, az erdőtől a sivatagig”(Az ember hatása a klímaváltozásra az őskorban: egy eszköz története)

„A népeket megelőzi az erdő, és követi a sivatag” Chateaubriand gondolata vált a mottójává annak a kiállításnak, amely a Déri Múzeumba költözött. A tárlat négy múzeum - Szekszárd, Szászhalombatta, Szombathely, Debrecen - együttműködésével valósult meg. Témája az egyik legsúlyosabb mai probléma, az ember drasztikus környezetátalakító tevékenysége és a klímaváltozás. A kiállítás megmutatja azt a pillanatot, amikor hosszú története során az ember először befolyásolta jelentősen környezetét. Ezzel indítva el azt a hosszú folyamatot, mely egyre gyorsuló üteme és mértéke miatt napjainkban már fennmaradásunkat is veszélyezteti. A tárlat minden rendelkezésre álló módon igyekszik rádöbbenteni a látogatókat arra, hogy a klímaváltozást már az első, favágásra alkalmas eszköz készítésekor elindította az ember.

Helyszín: Déri Múzeum (4026,Debrecen, Déri tér 1.)

2018. augusztus 26-ig

Fátyolsáv fények, csurranó színek

Az Antal-Lusztig-gyűjtemény legszebb darabjaiból látható nagyszabású kiállítás március 10-től a MODEM-ben. Barcsay Jenő, Bálint Endre, Vajda Lajos, Ámos Imre, Korniss Dezső és Anna Margit munkái a muzeális értékű kollekció legkomplexebb részét képezik – a tárlaton csaknem 300 mű szerepel a 20. századi magyar képzőművészet kiemelkedő alkotóitól.

Helyszín: MODEM (4026, Debrecen, Baltazár Dezső tér)


Esemény info
2018.04.27 16:00 - 2018.05.01 20:00

Ossza meg