Velencei álarcok kiállítás

Hőmérséklet

Így vall Nemes Károly, az álarcok készítője: „A történet évekkel ezelőtt kezdődött, mikor először látogattam Velencébe, éppen karnevál idején. Róttam az utcákat, apró hidakon, sikátorok százain keresztül, számtalan kirakatban csodásan díszített álarcok mosolyogtak rám. Úgy éreztem, nekem kell egy ilyen maszk!

Elkezdtem kutatni, hogyan tudnék olyan álarcot készíteni, mint amilyeneket Velencében láttam. Többféle kreatív technikát megismertem és kísérleteztem különböző eljárásokkal. Az igazi velencei álarc készítésének titkát szigorúan őrzik az olasz mesterek. Nincs sehol egy egzakt leírás. Gyakran nem is tudtam, mit keresek.

Több év telt el, mire eljutottam addig, hogy az első saját álarcomat elkészítettem. Azóta sokkal szebb álarcokat készítettem, de az első maszkom máig a legkedvesebb darab számomra.

A technikai eljárások mellett az is érdekelt, mi az álarcok eredete, hogyan alakultak ki a formák, amiket ma használnak, mi a jelentése az egyes színeknek.

A hagyományos velencei álarcokhoz a Comedia De’l Arte, a népi színjátszás adja azokat a szereplőket és az általuk képviselt jellemvonásokat, melyeket a maszkok formái magukon viselnek, az egyes színek is emberi tulajdonságokat fejeznek ki. Ma már az álarcok ezen jelentéstartalma háttérbe szorult.

Hazánkban a velenceihez hasonló álarcos hagyományokat követ a mohácsi busójárás, vagy annak leegyszerűsödött továbbélése, a farsangi bálok egyszerű, fekete, szem körüli maszkja is, melyet elegáns, frakkos urak és nagyestélyibe öltözött hölgyek viselnek és céljuk az inkognitó megőrzése.

A kiállításon az elmúlt években elkészült munkáim láthatók, melyek reprezentálják a különböző technikákat, színeket, formákat. Bízom benne, hogy az Önök tetszését is elnyeri és felkeltem az érdeklődést nem csak az álarcok, hanem a Velencei Karnevál misztikuma iránt.”

4026 Debrecen
Hunyadi u. 1-3.
Esemény info
2018.01.06 10:00 - 2018.01.22 18:00
Főnix Rendezvényszervező Kft.
Kapcsolat
+36 52 518-400

Ossza meg