Virtuális helytörténeti kiállítások Libaúsztató helyén Debrecen első lakótelepe

Hőmérséklet

Új virtuális helytörténeti kiállítással jelentkezik a Méliusz Juhász Péter Könyvtár, amely május 4-től tekinthető meg az intézmény honlapján ( www.meliusz.hu ) a „Libaúsztató helyén Debrecen első lakótelepe” címmel.

A tárlat a Libakert városrész történetével, közösségi tereivel, fontosabb intézményeivel foglalkozik.

Ez a kiállítás is egy abból a tizenötből, amit a könyvtár 2020-ra tervezett a Helyi identitás és kohézió erősítése pályázat keretein belül, de a rendkívüli járványhelyzet miatt most csak virtuálisan láthatják az érdeklődők. A tárlat anyagát elsősorban a helytörténeti gyűjteményünkből válogatták, de kaptak fotókat, dokumentumokat a területen működő Debrecen Megyei Jogú Város Család- és Gyermekjóléti Központjától is. Köszönet a segítségért az intézmény igazgatójának, Orosz Ibolya Auréliának. Munkájukat segítette Nyul Imre helytörténeti kutató, aki kiállításukat ajánlja. A virtuális megnyitón Repka Sára operaénekes Donizetti La zingara című darabjából Argilla áriáját énekli, ami igazi zenei kuriózum. Zongorán kíséri László Éva.


Esemény info
2020.05.05 - 2020.05.31
Méliusz Juhász Péter Könyvtár
Kapcsolat

Érdemes még megnézni

2020.03.21 Szombat - 2020.05.31 Vasárnap Tér-Mozgás-Játék Konok Tamás festőművész és Vásárhelyi Tamás biológus nagyon rafinált és bizonyos értelemben provokatív kiállítást hoztak létre. Egy képzőművész és egy a fizikai jelenségekre épülő modelleket készítő találkozása. Konok Tamás geometrikus gépeihez kapcsolódva, arra reflektálva hozott létre a biológus játékos modelleket. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy teresítette. Miben áll a rafinéria? Egyrészt sokan talán elsétálnának a képek előtt, így viszont a modellek arra késztetik a látogatót, hogy alaposabban szemlélje meg a műalkotásokat! Másrészt a fizika sokunk számára inkább nehéz házi feladatokat juttatja eszünkbe, így viszont játszva tapasztalunk és értünk meg bizonyos fizikai törvényszerűséget. Vagyis miközben játszunk, tanulunk és bővülnek az ismereteink a művészetről és a természetről. 2020.05.25 Hétfő - 2020.06.25 Csütörtök Virtuális kiállítás Csátth Attila karikaturista munkáiból Csátth Attila karikaturista munkáiból nyílik virtuális kiállítás az Újkerti Közösségi Ház Facebook-oldalán, amelyet május 25-én 9.00 órától tekinthetnek majd meg! 2020.06.03 Szerda - 2020.06.07 Vasárnap 91. Ünnepi Könyvhét és 19. Gyermekkönyvnapok Az Ünnepi Könyvhét egyedülálló magyar kulturális rendezvénysorozat: kilenc évtizedes múlttal, s évről évre töretlen sikerrel és népszerűséggel. Az első Ünnepi Könyvhetet Supka Géza kezdeményezésére tartották meg 1929-ben. A szervezők kezdettől arra törekedtek, hogy a könyvírás és a könyvkiadás ünnepét a társművészetek – az élő szó, az ének, a zene és a tánc – szépségével színesítsék, s igazi közösségi élménnyé tegyék.

Ossza meg