XVI.Debreceni Költészeti Fesztivál

Hőmérséklet

Idén tizenhatodik alkalommal, április 9. és 11. között rendezik meg a Debreceni Költészeti Fesztivált, “Verset mondok” címmel.

Cake poetry – költészettel ízesítve

A MÉLIUSZ Könyvtár összefogott néhány debreceni kávézóval és cukrászdával, hogy közösen népszerűsítsék a költészetet. A fesztivál idején kávét, süteményt fogyasztó vendégek egy ajándék verset kapnak.

Az akcióban résztvevő vendéglátóhelyek: Bisztro Bár, Black Sheep, Café Frei, Könyvtár Kultúrkocsma, Nagyerdei Víztorony, Volt egyszer, Szőke Cukrászdák, Mandula Cukrászdák.

Versvillamos

Április 11-én, a magyar költészet napja alkalmából a versek is villamossal utaznak. Ezen a napon a Csokonai Színház színészei tolmácsolásában hallhatnak klasszikus és kortárs verseket az 1-es villamoson utazók.

A Debreceni Egyetem Kommunikáció és Médiatudományi Tanszéke valamint a Méliusz Juhász Péter Könyvtár szervezésében ebben az évben és három napig látogathatóak a rendezvények a Méliusz Könyvtárban.

Haikuíró verseny a Méliusz Újkerti Fiókkönyvtárában

Időpont: 2018. április 4. (szerda) 15.00

Helyszín: MÉLIUSZ Újkerti Fiókkönyvtára (Debrecen, Jerikó u. 17-19. tel: 535-550)

XII. Megyei Versfesztivál Hajdú-Bihar megye művészeti iskoláinak

A jelentkezők két kategóriában (10-12 évesek és 13-14 évesek) egy magyar költő szabadon választott versével indulhatnak a versenyen.

Időpont: 2018. április 9. (hétfő) 9.00

Helyszín: MÉLIUSZ Központi Könyvtára (Debrecen, Bem tér 19/D ׀ tel: 502-438)

Bábeliáda - interaktív fordítói játék középiskolásoknak

Időpont: 2018. április 9. (hétfő) 11.00

Helyszín: MÉLIUSZ Központi Könyvtára – I. emeleti kerengő (Debrecen, Bem tér 19/D ׀ tel: 502-438)

A középiskolás csapatoknak nyelvtudásuk alapján kell versrészleteket magyarról angolra, franciára és spanyolra, majd újra magyarra fordítani előre meghatározott szisztéma szerint. Hogyan hat a fordítás a versekre? Hogyan lehet visszaadni hangot és jelentést egy másik nyelven? Képes-e megőrizni a fordítás a versek eredeti tartalmát, a szerző gondolatait? Megannyi elgondolkodtató kérdés, melynek megválaszolásával a csapatok éles helyzetben próbálkozhatnak. A játék végén szakemberek vezetik végig a hallgatóságot a fordítás nehézségein, mutatják be a további lehetőségeket, adnak magyarázatot a jelentésferdülésekre.

Roncs szélárnyékban

Kötetbemutató beszélgetés Závada Péterrel

Időpont: 2018. április 9. (hétfő) 17.00

Helyszín: Csokonai Nemzeti Színház, Balett terem (Debrecen, Kossuth u. 10.)

Závada Péter az Akkezdet Phiai hiphopzenekar Újoncaként vált ismertté. Költőként 2012-ben kiadott, Ahol megszakad című kötetével debütált, ezt három évvel később követte a Mész című kötet. 2017-ben jelent meg legújabb, Roncs szélárnyékában című könyve. Az új kötet eltávolodik a személyes traumákat feldolgozó versbeszédtől és egy fogalmi, személytelen költői nyelvet hoz létre, ami alkalmas az objektív valóságot több oldalról is megkérdőjelező vagy kétségbe vonó szemlélődés tapasztalatainak megszólaltatására.

„Valami helyet” – szimpózium Borbély Szilárd verseskönyvéről

Időpont: 2018. április 10. (kedd) 14.00

Helyszín: MÉLIUSZ Központi Könyvtára – Földszinti nagyelőadó (Debrecen, Bem tér 19/D ׀ tel: 502-438)

„Vannak napok, amelyek súlyosabbak annál,

aki beszél. Hogy beszélni tudjon, az is.”

„Egy megmunkált felszínt szerettem volna, egy eldolgozott felületet, miközben az írás grafikai jeleit átrajzoló mintázatot kerestem” – írja Ami helyet című, 1999-es könyvének ars poetica-szerű fülszövegében a szerző. A könyv korabeli kritikai recepciója elismerően üdvözölte a Borbély Szilárd-féle versnyelv kockázatvállalásait, az ismert és bevett irodalmi formákat szétvető újszerűségét. A kötet egyszerre mutatja fel a hagyományos nyelvtani, mondattani, retorikai szervezettség teherbíró képességét, és az ezzel számot vető, végső soron ezt hátrahagyó költészet bátorságát.

Milyen költészeti, szemléleti és emberi dilemmákat képes közel hozni a ma olvasójához, köztük fiatal kritikusokhoz és szépírókhoz, a 19 évvel ezelőtt megjelent kötet? Milyen szerepet tölt be Borbély Szilárd életművének alakulástörténetében? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresik a válaszokat a szimpózium előadói (Borsik Miklós, Sipos Balázs és Szabó Marcell) valamint az előadásokat követő beszélgetés résztvevői (Győrffy Ákos, Herczeg Ákos és Kerber Balázs).

A rendezvény a Fiatal Írók Szövetsége és a Méliusz Juhász Péter Könyvtár közös szervezésében valósul meg.

Az idő türelme

Heller Zsolt könyvbemutatója

Időpont: 2018. április 10. (kedd) 18.00

Helyszín: MÉLIUSZ Központi Könyvtára – I. emeleti kerengő (Debrecen, Bem tér 19/D ׀ tel: 502-438)

A Led zenekar koncertje

Időpont: 2018. április 10. (kedd) 19.00

Helyszín: MÉLIUSZ Központi Könyvtára (Debrecen, Bem tér 19/D ׀ tel: 502-438)

Bolondo-zoo - Újhelyi Kinga és Szabó Krisztián műsora – Kovács András Ferenc megzenésített versei

Időpont: 2018. április 11. (szerda) 10.00

Helyszín: MÉLIUSZ Központi Könyvtára – Földszinti nagyelőadó (Debrecen, Bem tér 19/D ׀ tel: 502-438)

 A költészet beleszivárog már az egészen apró gyerekek fülecskéibe sőt, a szerencsésebbek már pocaklakóként találkozhatnak a versek, mondókák ritmusával, rímeivel, dallamával. Ám ha ez még ráadásul hangszeres-énekes kísérettel van tálalva, a gyermek szeme, szíve kitárul, s a kis lelkecske megtelik valami kimondhatatlan örömmel. Nagyon fontos minél korábban érzékeltetni a kisgyerekkel a szöveg minőségét, ráhangolni a vers rímeire, ritmusára, így nem csupán szókincsük, de az érzelmeik is gazdagodhatnak a szépen csengő szavaktól, közben megőrizvén persze a játékosságot és az elengedhetetlen humort. Nagyszerű költőink között nagy mágusa a szavaknak Weöres Sándor. Az általa megteremtett vonulathoz legközelebb Kovács András Ferenc gyerekversei állnak, melyek 2007-ben láttak napvilágot a Hajnali csillag peremén c. kötetben. Ebből a kötetből szólított meg jó néhány vers – Mackó-nóta, Bellimondy cirkusz, Libuka meg a taliga, Lapát Elek, stb. -, főszereplőik többnyire állatok. Így jött létre egy koncertnyi dal.

Szívlapát

Színházi est a Szívlapát című kortárs versantológia nyomán

Időpont: 2018. április 11. (szerda) 16.00

Helyszín: Csokonai Színház, Horváth Árpád Stúdiószínház (Debrecen, Kossuth u. 10.)

A Szívlapát című versantológia 2017-ben jelent meg a Tilos az Á Könyvek kiadásában, Péczely Dóra szerkesztésében. A versgyűjteményben nyolcvanöt köztünk élő költő százötven verse olvasható. Vannak olyan szerzők, akik már évtizedek óta írnak, és vannak, akik meg sem születtek, amikor másoknak már verseskötete jelent meg.

Szívlapátolás - beszélgetés a Szívlapát-előadás alkotóival a kortárs költészetről

Időpont: 2018. április 11. (szerda) 17.00

Helyszín: Csokonai Színház, Horváth Árpád Stúdiószínház (Debrecen, Kossuth u. 10.)

Résztvevők: Mercs János, az előadás rendezője és Áfra János, költő

Beszélgetőtárs: Pogrányi Péter

Kézbe vehető költészet

Időpont: 2018. április 10. (kedd)

Helyszín: MÉLIUSZ Petőfi Emlékkönyvtára

A Méliusz Petőfi Emlékkönyvtára pályázatot hirdet általános iskolás tanulók részére a magyar költészet napja alkalmából.

A pályázat témája: szövegtárgy készítése egy szabadon választott vershez.

Egy olyan műalkotás, aminek elkészítését egy konkrét irodalmi mű ihlette, kifejezi annak lényegét, utal a tartalmára. A szövegtárgyon megjelenik a mű egy részlete vagy akár teljes szövege.

Az elkészült alkotásokat a Méliusz Petőfi Emlékkönyvtárába várjuk (4029 Debrecen, Víztorony u. 13.). A pályamunkákhoz kérjük csatolni a készítőik nevét, osztályát, iskoláját és email-címét.

Beérkezési határidő: 2018. április 10.

Eredményhirdetés: 2018. április 11-én, a magyar költészet napján a könyvtár Facebook-oldalán.

Költészeti programok a Deszka Fesztiválon

Portrébeszélgetés Háy Jánossal, a XII. Deszka Fesztivál díszvendégével

Időpont: 2018. április 11. szerda 19 óra

Helyszín: Csokonai Színház, Horváth Árpád Stúdiószínház

Háy János az úgynevezett magyar írói középgeneráció egyik legismertebb és legelismertebb képviselője, aki ezer szállal kötődik a Csokonai Színházhoz. Az idei Deszka Fesztivál programjának három nagyszínpadi produkciója is Háy-művek alapján készült (Kemping; Rák Jóska, dán királyfi; Utánképzés (ittas vezetőknek). Munkásságát, élettörténetét és alkotói univerzumának főbb elemeit ismerheti meg a debreceni közönség a beszélgetés keretében. Beszélgetőtárs: Szirák Péter.

Tolnai Ottó: Karton és karfiol

Időpont: 2018. április 14. szombat 18 óra

Helyszín:Csokonai Színház, Nagyszínpad

A Kosztolányi Dezső Színház és a Nyári Mozi Színházi Közösség koprodukciós előadás.a Tolnai Ottó Világpor című kötetét rágja meg mint terepszínű molyok a gobelint. A felzabált Világpor-versek a színész hangján suhannak át a költő metapoétikus életművén, nagybőgő kíséretében.

Kapcsolódó programok a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárában

"Meglepetés e költemény..."

Időpont: 2018. április 9. hétfő 17 óra

Magyar költőgéniuszok megidézése a költészet napja alkalmából.

kolteszetifesztival2

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár munkatársainak felolvasó-szavaló estje.

Lélekmelengető - versek

Időpont: 2018. április 10. kedd 17 óra

Helyszín: DEENK Bölcsésztudományi és Természettudományi Könyvtár, Tárgyaló

A DEENK és a Zeneművészeti Kar közös koncertsorozatának következő alkalmát a verseknek ajánljuk. A felcsendülő klasszikus zenei művek között a legszebb magyar költemények hangzanak majd el. DEENK Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár előtere

4026 Debrecen
Bem tér 19/D
Esemény info
2018.04.09 - 2018.04.11
Méliusz Juhász Péter Könyvtár
Kapcsolat
+36 52 502-470

Ossza meg