Déri Múzeum

Hőmérséklet

A Déri Múzeum Magyarország egyik legjelentősebb múzeuma. Az intézmény gazdag helytörténeti anyaga mellett Déri Frigyes egyetemes művelődéstörténeti gyűjteményével vált meghatározó jelentőségűvé.

A múzeum talán legnépszerűbb kiállítóterében, a Munkácsy teremben találhatók Munkácsy Mihály festőművész Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó, monumentális méretű alkotásai.  Az évek során a múzeum Munkácsy terme szakrális térré vált, ahova gyakran zarándokként érkeznek magyarságuk, hitük megélésére az emberek. A Déri Múzeum állandó kiállításai mellett időszaki tárlatok is várják a látogatókat. A Csodakamra, a szamuráj udvarház és az interaktív régészeti kiállítás további izgalmakat ígér. A múzeum épülete előtt található négy, Medgyessy Ferenc által készített szobor 1937-ben elnyerte a párizsi világkiállítás nagydíját. A Déri Múzeumban váltott belépőjegy a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ, a Debreceni Irodalom Háza és a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum kiállításaira is érvényes kombinált belépőjegy.

Újraindulnak a fényjátékkal kísért tárlatvezetések a Déri Múzeum Munkácsy Termében 2017. augusztus 23-tól

Bibliai témájú, fényjátékkal kísért tárlatvezetés

A bibliai szövegeket, az evangéliumi párbeszédeket és ezek magyarázatát kísérő fényjáték segít megérteni azokat a szimbólumokat, amelyek a realista ábrázolás mögött felfedezhetők. Ezek világítják meg a szenvedéstörténet mélyebb értelmét és Munkácsy hitének fejlődését. A Krisztus-trilógia a festmények szemlélőit is beavatja Jézus küldetésébe.

Zenekísérettel egybekötött fényjáték

A zenével kombinált fény- és hangjáték előadásban népszerű, ismert zeneművek hallhatók. Johann Sebastian Bach Máté passiójának nyitótétele, gregorián ének, melyet a gyermekhangok tisztasága hat át, Bartók Béla Allegro barbaro című zongoradarabja, Mozart Requiemjének Lacrimosa tétele, Kodály Zoltán Stabat materje, Igor Sztravinszkij Zsoltárszimfóniájának 3. tétele csendül fel.

A Déri Múzeum célja a Trilógia darabjainak újabb értelmezése a fénytechnika alkalmazásával. E törekvésünk reményében minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Állandó időpontok:

kedd 11.00 - Bibliai témájú, fényjátékkal kísért tárlatvezetés

kedd 16.30 - Zenekísérettel egybekötött fényjáték

csütörtök 11.00 - Zenekísérettel egybekötött fényjáték

csütörtök 16.30 - Bibliai témájú, fényjátékkal kísért tárlatvezetés

szombat 11.00 - Zenekísérettel egybekötött fényjáték

szombat 16.00 - Bibliai témájú, fényjátékkal kísért tárlatvezetés

vasárnap 11.00 - Bibliai témájú, fényjátékkal kísért tárlatvezetés

vasárnap 16.00 - Zenekísérettel egybekötött fényjáték

Déri múzeum
Déri múzeum
Déri múzeum
Déri múzeum
Déri múzeum
Déri múzeum
Déri múzeum
Déri múzeum

4026 Debrecen
Déri tér 1.
Nyitvatartás
10:00 - 18:00
10:00 - 18:00
Elérhetőség
+36 52 322-207

Érdemes még megnézni

Aquaticum Spa A Nagyerdő csodálatos természeti környezetében található Aquaticum Spa fürdőkomplexum gyógyászati részleggel, széles körű szakorvosi szolgáltatásokkal, negyvenféle, gyógyvízre alapozott kezeléssel várja a regenerálódni, gyógyulni és kikapcsolódni vágyókat. A nyugodt pihenést és a felhőtlen kikapcsolódást a szálloda- és fürdőkomplexumban egész évben nyitva tartó termálfürdő, fedett mediterrán élményfürdő, csúszdapark, a szállodából közvetlen átjárással elérhető wellness-centrum és szaunavilág, valamint a fürdőt körülvevő rekreációs övezet garantálja. Holló László Emlékmúzeum A valamikori Hrabéczy-villában helyet kapott Holló László Emlékmúzeum anyagának nagyobbik részét az 1887-től 1976-ig élt festőművész alkotásai teszik ki. A különleges stílusukról könnyen felismerhető, a sötét és világos tónusokat mesterien kombináló képek és az épület belső falaira festett seccók több helyiséget töltenek meg, s külön szoba jutott a művész rekonstruált, eredeti használati tárgyakkal berendezett műtermének bemutatására is. A Debreceni Egyetem főépülete A Debreceni Egyetem – mely az ország legrégebbi, folyamatosan működő felsőoktatási intézményei közé tartozik – egyike Magyarország kiemelt kutatóegyetemeinek, amely közel 30 ezer hallgatóval és 1500 oktatóval, 15 karával, 25 doktori iskolájával a legszélesebb hazai képzési kínálatot nyújtja.

Ossza meg