Zsinagógák

Hőmérséklet

A Debreceni Zsidó Hitközség jelenleg Magyarország legnagyobb vidéki zsidó közössége.

A debreceni ortodox közösség zsinagógája 1894-ben épült fel a Pásti utcában, a történeti városközpont közvetlen közelében. Tervezője Berger Jenő debreceni építész volt. Főhomlokzatának karakterisztikus elemei az oszlopokkal alátámasztott bejárati építmények. A homlokzatok stílusa késő-eklektikus, főként a románkori építészet elemeit alkalmazva. A zsinagógában 2015-ben nyitotta meg kapuit a debreceni zsidóság történetét, a zsidó vallást és hagyományokat bemutató kulturális-turisztikai központ, udvarán pedig 2015 júniusában avatták fel a Holocaust-emlékhelyet a vészkorszak debreceni áldozatainak emlékére. A betonból és fekete fémből készült emlékfalra a Holocaust hatezer debreceni zsidó áldozatának nevét vésték be. Olyanokét, akik munkaszolgálat közben, koncentrációs táborokban vagy a gettóban veszítették életüket.

1909-ben épült a másik, Kápolnási utcai status quo ante zsinagóga az egykori zsidó gimnáziummal (ma Ifjúsági Ház) közös telken. A debreceni ortodox közösség zsinagógája 1894-ben épült fel a Pásti utcában. A zsinagóga 2015-ben teljes felújításon esett át, jelenleg nemcsak mint szakrális tér, hanem turisztikai látványosság is, valamint kiállítások, konferenciák, koncertek színhelye. Debrecen és Nagykálló – utóbbi helyszínen a csodarabbi sírboltja (óhel) tekinthető meg – zsidó kulturális örökségének felfedezésére zarándokút keretében is van lehetőség. A látogatók és zarándokok számára a debreceni hitközség zarándokszállást is biztosít.

A zarándokút tekintetében Nagykálló több unikális élményt is rejt magába, mint például a Korányi család lakóháza, illetve Ámos Imre képzőművész gyűjteménye, valamint annak a zsinagógának az alapjai is láthatóak, amelyben egykor a csodarabbi is imádkozott.

IMAHÁZ

Az 1910-es években épült imaház ma a debreceni közösség napi rendszerességgel tartott imádkozásainak helyszíne a nagy ünnepek időszakát kivéve.

ORTHODOX MIKVE

A Pásti utcai komplexumban a téli imaház pincéjében található a régi mikve (rituális fürdő), ahol a felújítás után kóser borozó és vele együtt kiállítóterem kapott helyet.

HOLOCAUST-EMLÉKHELY

2015 nyarára készült el a debreceni áldozatoknak emléket állító építmény, fiatal építészek tervei alapján. A betonfalon több mint hatezer név olvasható.

VÁGODA

Az 1980-as évek végéig rendeltetésszerűen használt vágoda ma mint kiállítótér és pihenőhelyiség funkcionál.

KÁPOLNÁSI UTCAI ZSINAGÓGA

Az 1909-1910-ben épült hatszáz fős zsinagógát 2015-ben teljes szépségében állították helyre. Ma főleg a nagyobb ünnepeken használja a közösség hitéleti célokra, de rendszeresen otthont ad kulturális eseményeknek is.

ZARÁNDOKSZÁLLÁS

A Debrecenbe látogató zarándokok számára szálláslehetőséget biztosít a hitközség a felújított székházépületében.

DEBRECENI ZSIDÓ TEMETŐ

1842-től változatlan helyen és szervezetben működik a debreceni hitközség temetője a Monostorpályi úton.

4025 Debrecen
Pásti utca 4.
Nyitvatartás
Zárva
8:00 - 14:00
Elérhetőség
+36 52 415-861
+36 30 846-1703

Ossza meg